06/07/2019 06/07/2019 Δεν ήταν τόσο γερό όσο φαινόταν με «γυμνό» μάτι το Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής. Την είδηση και το πώς αντιμετωπίστηκαν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έκανε γνωστά μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. «Το Μητροπολιτικό Μέγαρο, ενώ φαινόταν ένα...
06 Ιουλίου, 2019 - 13:23

Πρόβλημα στατικότητας ανέτρεψε τα δεδομένα σε Μητρ. Μέγαρο

Διαδώστε:
Πρόβλημα στατικότητας ανέτρεψε τα δεδομένα σε Μητρ. Μέγαρο

Δεν ήταν τόσο γερό όσο φαινόταν με «γυμνό» μάτι το Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής. Την είδηση και το πώς αντιμετωπίστηκαν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έκανε γνωστά μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων.

«Το Μητροπολιτικό Μέγαρο, ενώ φαινόταν ένα πολύ γερό κτίριο, είχε πολλά στατικά προβλήματα», είπε ο Σεβασμιότατος, ενημερώνοντας ότι οι εργασίες δεν έχουν μείνει στάσιμες, απλώς έχει αλλάξει ο προσανατολισμός τους, δηλαδή γίνονται τσιμοντοενέσεις στα πετρόκτιστα θεμέλια του κτιρίου, ώστε να θωρακιστεί για το μέλλον η στατικότητα του κτιρίου. «Γίνονται ουσιαστικές δουλειές θεμελίωσης», προσθέτει ο μητροπολίτης, μη κρύβοντας «αλλιώς τα είχαμε προβλέψει, άλλα προβλήματα βρήκαμε μπροστά μας», αλλά εξηγώντας ότι όλα αντιμετωπίζονται.

Το έργο
Το κτίριο είναι κτισμένο εντός του βυζαντινού κάστρου της Κομοτηνής, ενός σχεδόν τετράγωνου οχυρωματικού περιβόλου με πλευρές μήκους 120m που είναι κηρυγμένο μνημείο με ζώνη προστασίας. Το οικόπεδο του μητροπολιτικού μεγάρου καταλαμβάνει τη βορειοδυτική γωνία του κάστρου και έχει επιφάνεια 917,29 τ.μ. Έχει ανατολικά πρόσωπο επί της πλατείας Αυτοκράτορος Θεοδοσίου, ενώ κατά την βόρεια, δυτική και νότια πλευρά του οικοπέδου προβλέπονται πεζόδρομοι, για λόγους επισκεψιμότητας του βυζαντινού περιβόλου. Ανεγέρθη μεταξύ των ετών 1959-1962, ενώ το κτίριο είναι πανταχόθεν ελεύθερο στο νότιο τμήμα του οικοπέδου. Αποτελείται κυρίως από ένα συμπαγές, ορθογωνικό περίγραμμα επιφανείας περίπου 370 τ.μ. με κεραμοσκεπή στέγη. Τα ύψη των όψεων διαμορφώνονται περιμετρικά σε περίπου 9,60 μέτρα, ενώ τα ψηλά σημεία της στέγης βρίσκονται σε ύψος 11,60 μέτρων.

Οι βασικές επιδιώξεις της ανακαίνισης είναι οι εξής: Ο από λειτουργικής άποψης εκσυγχρονισμός του κτιρίου μέσω εσωτερικής διαρρύθμισης των χώρων και της κατασκευής προσθήκης με στόχο την κάλυψη των σημερινών αναγκών. Η ενίσχυση και αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου. Η διαμόρφωση των όψεων και του εξωτερικού χώρου που προκύπτει από την τροποποίηση της εσωτερικής διάταξης και την αναζήτηση πιο ήπιας ένταξης του κτιριακού όγκου στο περιβάλλον του. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Οι προαναφερθείσες επεμβάσεις γίνονται με υλικά και μεθόδους κατασκευής ώστε να επιτυγχάνεται μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων.

Πηγή: www.xronos.gr/ Δήμος Μπακιρτζάκης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων