13/10/2021 13/10/2021 H Δόμνα Βισβίζη γεννήθηκε στον Αίνο της Ανατολικής Θράκης το 1783. Σε ηλικία 25 ετών παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Χατζή Αντώνη Βισβίζη και απέκτησαν πέντε παιδιά. Ο σύζυγός της μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και τον Φεβρουάριο του 1821 επιστράτευσε το καλύτερο καράβι του, την “Καλομοίρα”, οπλισμένο με 14 κανόνια και 140 άντρες για τις ανάγκες του...
13 Οκτωβρίου, 2021 - 19:10
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2021 - 19:11

ΔΟΜΝΑ ΒΙΣΒΙΖΗ: Δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής της

Διαδώστε:
ΔΟΜΝΑ ΒΙΣΒΙΖΗ: Δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής της

H Δόμνα Βισβίζη γεννήθηκε στον Αίνο της Ανατολικής Θράκης το 1783. Σε ηλικία 25 ετών παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Χατζή Αντώνη Βισβίζη και απέκτησαν πέντε παιδιά. Ο σύζυγός της μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και τον Φεβρουάριο του 1821 επιστράτευσε το καλύτερο καράβι του, την “Καλομοίρα”, οπλισμένο με 14 κανόνια και 140 άντρες για τις ανάγκες του Αγώνα.

Μαζί με τα παιδιά τους συμμετείχαν σε δεκάδες ναυμαχίες στο Αιγαίο και συνέβαλαν στον Αγώνα στο πλευρό του Υψηλάντη, του Νικηταρά, του Ανδρούτσου. Τον Ιούλιο του 1822 ο Χατζή Αντώνης τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια της θαλάσσιας πολιορκίας της Εύβοιας και τα ηνία της “Καλομοίρας” ανέλαβε η Δόμνα. Κυβέρνησε το πλοίο της για αρκετά χρόνια και έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Διέθεσε όλη την περιουσία της για τη συντήρηση του πλοίου και του πολυμελούς πληρώματος προκειμένου να συμμετέχει στον Αγώνα.

Στο τέλος έχοντας δαπανήσει όλη της την περιουσία, παρέδωσε και το ίδιο της το πλοίο, που μετονομάστηκε σε “Δόμνα”, στους Υδραίους για τις ανάγκες της Ελληνικής Επανάστασης.

Πέθανε το 1850 ξεχασμένη, ζώντας φτωχικά και με αξιοπρέπεια.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ:

 

 

Ακούστε τη δραματοποιημένη αφήγηση σε 2 επεισόδια μέσα απο τις σελίδες της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων