22/01/2022 22/01/2022 Στη γενέτειρά του, στο Πεταλίδι Μεσσηνίας και στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τιμήθηκε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 η μνήμη του οσιακώς βιώσαντος Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Το εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός και ο καθιερωμένος Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας της επονομαζομένης “Πεταλιδιωτίσσης”. Στο συγκεκριμένο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής και ενώπιον της Ιεράς Εικόνος...
22 Ιανουαρίου, 2022 - 14:01
Τελευταία ενημέρωση: 22/01/2022 - 15:40

Ημέρα τιμής και μνήμης του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος στη γενέτειρά του

Διαδώστε:
Ημέρα τιμής και μνήμης του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος στη γενέτειρά του

Στη γενέτειρά του, στο Πεταλίδι Μεσσηνίας και στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τιμήθηκε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 η μνήμη του οσιακώς βιώσαντος Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Το εσπέρας τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός και ο καθιερωμένος Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας της επονομαζομένης “Πεταλιδιωτίσσης”. Στο συγκεκριμένο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής και ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Πεταλιδιωτίσσης ο μικρός τότε Ανδρέας Κορκολιάκος, και μετέπειτα Γέρων Βησσαρίων, έμελλε να λάβει την κλήση από τον Κύριο, αφού ο Ναός και το Εικόνισμά Της αποτελούσαν το πνευματικό του καταφύγιο στα παιδικά και νεανικά του χρόνια.

Την κυριώνυμο τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, πλαισιωμένου από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πεταλιδίου, Πρωτ. Δημήτριο Κόκκαλη, τον Πρωτ. Σωτήριο Παπαδόπουλο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κοκορόγιαννη και εφημέριο της Ιεράς Μονής Δημιόβης και τον Πρωτ. Αθανάσιο Σιψά εφημέριο του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας. Στο κήρυγμά του ο π. Φίλιππος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίον κάποιος καθίσταται άγιος στη συνείδηση της Εκκλησίας, τονίζοντας πως η αγιότητα δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα κανενός, ούτε κάποιος μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως άγιος, αλλά αποτελεί έργο της πρόνοιας του Θεού και της κατά Χριστόν ζωής του ανθρώπου. Επιπλέον τόνισε πως η ανάδειξη και ανακήρυξη αγίων στις ημέρες μας επιβεβαιώνει πως η αγιότητα δεν είναι είδος προς εξαφάνιση ούτε γεγονός του παρελθόντος αλλά σημείο αναφοράς και τρόπος ζωής για τον κάθε άνθρωπο εντός Εκκλησίας.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας και αφού ευλογήθηκαν τα παρατιθέμενα κόλλυβα προς τιμήν του Οσίου πατρός ημών Βησσαρίωνος, ο π. Φίλιππος ευχαρίστησε τους πολυπληθείς προσκυνητές και τους πατέρες που προσήλθαν να τιμήσουν την μνήμη του Οσίου Γέροντος και ιδιαιτέρως την Γερόντισσα Ανθίμη και τις Μοναχές της Ιεράς Μονής Δημιόβης Μεσσηνίας, οι οποίες απέδωσαν την υμνολογία της ημέρας με τις μελωδικώτατες φωνές τους, τιμώντας τον Όσιο Βησσαρίωνα, ο οποίος έλαβε το μοναχικό σχήμα, το έτος 1928, στην τότε ανδρώα Ιερά Μονή της Δημιόβης.

Εν συνεχεία ο Πρωτοσύγκελλος και οι πατέρες, συνοδευόμενοι από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πεταλιδίου, μετέβησαν στον τόπο που βρίσκεται η ερειπωμένη πλέον οικία που γεννήθηκε ο Γέρων Βησσαρίων και τους υπέδειξε τον χώρο που θα τοποθετηθεί πέτρινο προσκυνητάρι, εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος.

Δείτε σήμερα στην PemptousiaTV το ντοκιμαντέρ «Γέρων Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» στις 16:05.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων