16/03/2020 16/03/2020 Τη μνήμη των Λακώνων Αγίων τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης,όπως κάθε χρόνο τη Β΄Κυριακή των Νηστειών 15 Μαρτίου 2020, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης.  Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σπάρτης, πού έγιναν την...
16 Μαρτίου, 2020 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2020 - 16:12

Τους Λάκωνες Αγίους τίμησαν στη Σπάρτη

Διαδώστε:
Τους Λάκωνες Αγίους τίμησαν στη Σπάρτη

Τη μνήμη των Λακώνων Αγίων τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης,όπως κάθε χρόνο τη Β΄Κυριακή των Νηστειών 15 Μαρτίου 2020, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης. 

Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σπάρτης, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας ως εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους 25 συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε το Σάββατο το απόγευμα με τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μάστιγα του Κορωνοϊού σε συνάρτηση με την πίστη μας, που πρέπει να παραμείνει ακλόνητη.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου, η αρτοκλασία και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου. Κατά τη διάρκεια της λατρευτικής σύναξης τελέστηκε η εις Διάκονον χειροτονία του κ. Γεωργίου Πούλια, του οποίου η πρεσβυτέρα, ονόματι Αικατερίνη, είναι κόρη του πατρός Κυριάκου Αμανατίδη, που είναι εφημέριος του προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Σπάρτης. Μάλιστα η Αικατερίνη είναι η δεύτερη κόρη του πατρός Κυριάκου που γίνεται πρεσβυτέρα.

Στη χειροτονητήρια ομιλία του ο νέος διάκονος τόνισε ότι τη μοναδική αυτή στιγμή τον συνέχει βαθύ δέος και τον διακατέχει ιερός φόβος αναλογιζόμενος το βάρος της ευθύνης που επωμίζεται στους ώμους του λαμβάνοντας  τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε από την πρώτη στιγμή της πνευματικής τους σχέσης και ιδιαίτερα για το πολύτιμο δώρο που του πρόσφερε, αυτό της ιεροσύνης. Επίσης ευχαρίστησε τη σύζυγο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, για την ολόθερμη στήριξη που του παρείχαν στην σημαντική απόφαση ζωής που πήρε, καθώς και όλους όσοι τον ενίσχυσαν και τον καθοδήγησαν πνευματικά.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η χειροτονία αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο δοκιμασίας για την Εκκλησία και την κοινωνία μας. Αναφερόμενος στο νέο διάκονο, τόνισε ότι είναι ένας αξιόλογος νέος, που αποφάσισε να τάξει τον εαυτό του – με όλη τη δύναμη της ψυχής του – στην υπηρεσία του Πανάγαθου Θεού. Επαίνεσε τον χειροτονηθέντα για το ήθος και την πίστη του, ενώ τόνισε ότι θα βρίσκεται δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί.  Παράλληλα επισήμανε ότι ο βίος του κληρικού αποτελεί μαρτυρία και μαρτύριο και γι’ αυτό θα πρέπει να διακατέχεται από βαθιά πίστη προς τον Θεό, θυσιαστική αγάπη για τον συνάνθρωπο και ταπεινοφροσύνη. Ολοκληρώνοντας τον εποικοδομητικό λόγο του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, αφού συνεχάρη την χριστιανική οικογένεια του νέου διακόνου, τού ευχήθηκε να έχει την ευλογία του Τριαδικού Θεού και των Λακώνων Αγίων.

Ακολούθησε η χειροτονία και αμέσως μετά ο νέος διάκονος δέχθηκε, σε συγκινησιακό κλίμα, τις ευχές των συγγενών του.

Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος  τέλεσε την ειδική δέηση προς τον Οικτίρμονα Κύριον για προστασία από την λοιμική νόσο. Σημειώνεται ότι κατά τον φετινό εορτασμό το εκκλησίασμα και τις δύο ημέρες ήταν ισχνό, αφού οι ευπαθείς ομάδες έμειναν στα σπίτια τους εισακούοντας τις προτροπές της Πολιτείας, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Στη χορεία των Λακώνων Αγίων, ανήκουν οι εξής:

– Όσιος Νίκων ὁ «Μετανοείτε» (26 Νοεμβρίου)

– Άγιος Θεόκλητος Λακεδαιμονίας (1 Δεκεμβρίου)

– Άγιος Λεόντιος ο εκ Μονεμβασίας (11 Δεκεμβρίου)

– Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (Β΄ Κυριακή Νηστειών)

– Άγιος Γεώργιος ο εν Μαλεώ ασκήσας (4 Απριλίου)

– Άγιος Γρηγόριος ο εκ Μυστρά (Κυριακή Αγίων Πάντων)

– Οσία Υπομονή (29 Μαΐου)

– Άγιος Θωμάς ὁ εν Μαλεώ ασκήσας (7 Ιουλίου)

– Άγιος Ηλίας ο Νέος (823 – 903) – (17 Αυγούστου)

– Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης (21 Οκτωβρίου)

– Όσιος Σεραπίων ο Σινδόνιος (21 Μαρτίου)

– Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Θεοφάνης, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Οσία Μάρθα Μονεμβασίας (5 Μαΐου)

– Άγιος Παύλος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Θεόδωρος Κυθήρων (12 Μαΐου)

– Άγιος Ρωμανός επί την σκλέπαν (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Ισίδωρος Βουχειράς, Πατριάρχης Κων/πόλεως (μέση παραπομπής – Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Φώτιος Μονεμβασίας, Επίσκοπος Κιέβου (27 Μαΐου & 2 Ιουλίου)

– Άγιος Ρωμανός ὁ νεομάρτυς εκ Δημηνίτσης (6 Ιανουάριου)

– Άγιος Γαλακτίων εξ Ἀναβρυτής (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Νεόφυτος ὁ νεομάρτυς, Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Άγιος Μήτρος ή Δημήτριος ο Πελοποννήσιος (28 Μαΐου)

– Άγιος Ιωάννης ὁ νεομάρτυς εκ Τουρκολέκα (16 Οκτωβρίου)

– Άγιος Ανανίας Λαμπάρδης, Επίσκοπος Λακεδαιμονίας – εθνοϊερομάρτυρας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων