05/06/2020 05/06/2020 Μήνυμα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εξέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γραβριήλ.  Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Σήμερα, φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, η εξάντληση φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας κ.α. αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος προσέγγισε εγωιστικά και ωφελιμιστικά το μεγάλο...
05 Ιουνίου, 2020 - 19:01
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2020 - 18:28

Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας: “Η οικολογική κρίση αφορά όλους μας”

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας: “Η οικολογική κρίση αφορά όλους μας”

Μήνυμα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εξέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γραβριήλ. 

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Σήμερα, φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, η εξάντληση φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας κ.α. αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος προσέγγισε εγωιστικά και ωφελιμιστικά το μεγάλο αυτό δώρο της δημιουργίας. Η οικολογική κρίση αφορά όλους και τον καθένα χωριστά. Ο καθένας μας έχει προσωπική ευθύνη για την κρίση που υπάρχει γύρω μας και μέσα μας”.

Ακολουθεί αναλυτικά το μήνυμα: 

Ὡς ἐμεγαλύνθη τά ἔργα Σου, Κύριε, πάντα ἐν σόφίᾳ ἐποίησας
(Ψαλμός ΡΓ’)

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η 5η Ιουνίου έχει θεσμοθετηθεί από τον ΟΗΕ, ήδη από το 1972, ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο φετινός εορτασμός, παρόλο που πραγματοποείται στη σκιά της πανδημίας του κορωνοιού, δίνει και πάλι την ευκαιρία σε όλους μας να αναλογισθούμε τη μεγάλη ευθύνη μας απέναντι στη δημιουργία και την ανάγκη να διαφυλάξουμε τη γη ως υπεύθυνα μέλη μιάς ενεργοποιημένης κοινότητας.

Για εμάς τους χριστιανούς, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί ρητή εντολή του Θεού και οφείλουμε να το φυλάσσουμε με κάθε μέσο και τρόπο: «ἐργάζεσθαι αὐτόν καί φυλάσσειν» (Γέν. 2, 15).

Σήμερα, φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, η εξάντληση φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας κ.α. αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος προσέγγισε εγωιστικά και ωφελιμιστικά το μεγάλο αυτό δώρο της δημιουργίας.

Ωστόσο, άνθρωπος και περιβάλλον, όπως αναφέρει ο Μ. Βασίλειος, είναι δημιουργήματα αλληλένδετα και επηρεάζουν άμεσα το ένα το άλλο. Το περιβάλλον είναι για τον άνθρωπο και ο άνθρωπος για το περιβάλλον. Έτσι, μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι η σύγχρονη οικολογική κρίση αντικατοπτρίζει την εσωτερική πνευματική κρίση του σύγχρονου ανθρώπου.

Η οικολογική κρίση αφορά όλους και τον καθένα χωριστά. Ο καθένας μας έχει προσωπική ευθύνη για την κρίση που υπάρχει γύρω μας και μέσα μας.

Εγκαρδίως εύχομαι, ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος να ευαισθητοποιήσει τις ψυχές μας, ώστε στο εξής να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια αυτή κρίση και να αναλογισθούμε την αξία του μεγάλου αυτού δώρου του Δημιουργού πού «τά πάντα ἐν σοφίᾳ ἐποίησε».

Ὁ Μητροπολίτης

Ὁ Νέας Ἰωνίας, Φιλαδελφείας,
Ἡρακλείου & Χαλκηδόνος Γαβριήλ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων