22/01/2023 22/01/2023 Εκατόν δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την  Σφαγή του Οικονομείου. Ήταν 25 Ιανουαρίου του 1913, όταν το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Ιδζλάλ», μετά την αποτυχία του να προσορμίσει στο λιμάνι των Επιβατών της Ανατολικής Θράκης, προσορμίστηκε στο γειτονικό Οικονομείο. Φωτορεπορτάζ ope.gr/Ραφαήλ Γεωργιάδης   Εκεί, αποβιβάστηκαν πεντακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι βάναυσα διέπραξαν την μακάβρια σφαγή των...
22 Ιανουαρίου, 2023 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 22/01/2023 - 20:35

Φωτορεπορτάζ ope: Τη μνήμη των σφαγιασθέντων του Οικονομείου τίμησε η Αγία Τριάδα Θερμαϊκού

Διαδώστε:
Φωτορεπορτάζ ope: Τη μνήμη των σφαγιασθέντων του Οικονομείου τίμησε η Αγία Τριάδα Θερμαϊκού

Εκατόν δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την  Σφαγή του Οικονομείου. Ήταν 25 Ιανουαρίου του 1913, όταν το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Ιδζλάλ», μετά την αποτυχία του να προσορμίσει στο λιμάνι των Επιβατών της Ανατολικής Θράκης, προσορμίστηκε στο γειτονικό Οικονομείο.

  • Φωτορεπορτάζ ope.gr/Ραφαήλ Γεωργιάδης

 

Εκεί, αποβιβάστηκαν πεντακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι βάναυσα διέπραξαν την μακάβρια σφαγή των κατοίκων του χωριού, αφήνοντας πίσω τους ορφανά, γονείς να πενθούν τα παιδιά τους, ανθρώπους να θρηνούν και να κραυγάζουν ζητώντας βοήθεια.

Σήμερα, Κυριακή 22 Ιανουαρίου, 110 χρόνια μετά, οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού τίμησαν τη μνήμη των σφαγιασθέντων προγόνων τους.

Συμμετείχαν με βαθιά συγκίνηση και κατάνυξη στην Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας. Προσευχήθηκαν με σεβασμό, κατά την επιμνημόσυνη δέηση, για την ανάπαυση των ψυχών των ανθρώπων που υπέμειναν τα βασανιστήρια, για τον άμαχο πληθυσμό, αλλά και για τους αγωνιστές που με θάρρος προσπάθησαν να διασώσουν ό,τι μπορούσαν.

 

Το μυστήριο της Θείας ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων. Τον πλαισίωσαν ο πρωτ. Ιωάννης Καραγιάννης (αντισυνταγματάρχης), Διευθυντής θρησκευτικής υπηρεσίας του Γ´ Σώματος Στρατού, ο αρχιμ. Καλλίνικος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος του ναού και ο εφημέριος πρωτ. Παντελεήμων Καράτζαλης.

 

Επίσης, τον «παρών» στο μνημόσυνο έδωσαν ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Γιώργος Τσαμασλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο υποστράτηγος Κωστόπουλος Δημοσθένης Υποδιοικητής Γ΄ Σώματος, ο Ταξίαρχος Χρήστος Μιχαλόπουλος, Διοικητης 34μκ πεζικού, ο Συνταγματάρχης Στέφανος Κρεβάικας, Διευθυντής επιτελικού γραφείου Γ΄ Σώματος.

 

 

Τον Πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης κα Νίκη Χατζηπαρτάλη. Άκρως συγκινητική ήταν η στιγμή που αναγνώστηκε το ποίημα ενός από τους διασωθέντες του Σχολείου, του Θεόδωρου Νικολαΐδη.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ποίημα για την σφαγή του Οικονομείου που σώθηκε και διαβάζεται κάθε χρόνο την ημέρα αυτή και εξιστορεί τα γεγονότα της σφαγής στο Κονομιό

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων