22/05/2022 22/05/2022 Μέσα στη χαρμόσυνη πασχάλια περίοδο εορτάστηκε κι εφέτος με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα η μεγάλη ετήσια πανήγυρη της αγίας και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως της Νέας Σμύρνης και της ομώνυμης Ιεράς Μητροπόλεως. Η φετινή πανήγυρη, μάλιστα, είναι ξεχωριστή, καθώς συμπίπτει και με την επέτειο από τα 100 χρόνια...
22 Μαΐου, 2022 - 9:40
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2022 - 9:33

Αρχιερατικός Εσπερινός – Πανήγυρη Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης

Διαδώστε:
Αρχιερατικός Εσπερινός – Πανήγυρη Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης

Μέσα στη χαρμόσυνη πασχάλια περίοδο εορτάστηκε κι εφέτος με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα η μεγάλη ετήσια πανήγυρη της αγίας και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως της Νέας Σμύρνης και της ομώνυμης Ιεράς Μητροπόλεως. Η φετινή πανήγυρη, μάλιστα, είναι ξεχωριστή, καθώς συμπίπτει και με την επέτειο από τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

H εορτή ξεκίνησε το Σάββατο, 21 Μαΐου, με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων.

Προς το τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού, πριν το «Νυν απολύεις…», και μετά την προσφώνηση του Σεβασμ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων ξεκίνησε την ομιλία του αντιφωνώντας τον οικείο Μητροπολίτη και όλους τους παρισταμένους, λέγοντας ότι «ευφραίνεται η Εκκλησία μας εορτάζουσα τη Σαμαρείτιδα, γνωστή για τη διαλογική της συζήτηση που απέβη σωτήρια για την ύπαρξή της».

Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε λέγοντας: «Ζούσε έκλυτο βίο και αυτό ήταν γνωστό στους συμπολίτες της. Όμως θαυμάζουμε τα μεγαλεία του Θεού που μπορεί και μεταβάλλει σε άνθη ευωδιαστά αρετής και μαρτυρίου ανθρώπους που δεν είχαν αρχικά τέτοιες προϋποθέσεις.

Βαπτίστηκε με τους οικογενείς της την ημέρα της Πεντηκοστής. Πορεύτηκε, κινούμενη από ιεραποστολικό ζήλο, κατόπιν στην Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Καρχηδόνα και, τέλος, την Ρώμη, όπου και φυλακίστηκε. Υπέφερε πολυώδυνα βάσανα και στο τέλος παρέδωσε την ψυχή της στον αγωνοθέτη Θεό. Έδωσε μαρτυρία Ιησού Χριστού για να βαπτιστεί στο μαρτύριο και να στηρίξει την πίστη μας.

Από αυτή θα πρέπει να εμπνευστούμε σήμερα όχι γιατί μας εκβιάζει κάποιος για να μαρτυρήσουμε. Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος φόβος. Αλλά για να δώσουμε τη μαρτυρία λόγων και έργων. Μαρτυρία ζωής. Ο πιστός, λέει ο απόστολος Πέτρος, πρέπει να είναι έτοιμος προς απολογίαν. Να μην ντρεπόμεθα να ομολογούμε την πίστη μας. Χωρίς φωνασκίες, με πραότητα, χωρίς φανατισμό, που δείχνει εσωτερική αβεβαιότητα.

Ο Χριστιανός που ξέρει την αλήθεια, δεν φοβάται. Έχει λόγο δυνατό, ρέοντα και ζωντανό που να μπορεί να ανακουφίζει τους ανθρώπους. Η πίστη μας πρέπει να είναι ζωντανή και η ζωή μας θα πρέπει να είναι ζωντανή προς τους ανθρώπους. Στη σύγχρονη εποχή μας όλοι ψάχνουν για πρότυπα. Νιώθουν οι άνθρωποι ανασφάλεια, γιατί έδιωξαν τον Ιησού Χριστό από την κοινωνία μας. Αυτός που έδειξε τι θα πεί ελευθερία, εκδιώχθηκε από τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας.

Πολλοί συνάνθρωποί μας κηρύττουν την αθεΐα. Όμως ο Κύριός μας λέει «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω κάγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς» (Ματθ. ι’ 32-33). Να κηρύττουμε τις πνευματικές μας αξίες που πιστεύει η Αγία μας Ορθοδοξία. Ενσωματωμένοι στο σώμα της Εκκλησίας, κοινωνοί στο σώμα και το αίμα του Ιησού Χριστού για να λύσουμε τα αδιέξοδά μας και ομολογούντες Ιησούν Χριστόν εσταυρωμένον και αναστάντα η ζωή μας να είναι φωτεινή, όπως και το όνομα της σήμερον εορταζομένης Αγίας».

Τελειώνοντας, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων ευχαρίστησε τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών για την πρόσκληση στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Αγίας Φωτεινής. «Έχουμε κι εμείς», ανέφερε, «πλείστα όσα χωριά που κατοικήθηκαν από τους πρόσφυγες προγόνους μας, πατεράδες και παππούδες, τίμιοι εργάτες που εργάστηκαν υπομονετικά με ζήλο Θεού, φέρνοντας μαζί τους τα τιμαλφή της πίστεώς μας φυλάσσοντας αυτά στις Ενορίες μας ως θησαυροφυλάκια.

Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατε ο αναστάς Κύριος να λάμπει στις ψυχές των ανθρώπων και να είναι η πορεία μας αγαπητική, αγωνιστική, σταθερή, ανοδική εν Πνεύματι Αγίω. Αμήν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του περικαλλούς αυτού ιερού Ναού βρίσκεται εγκατεστημένο, εδώ και πενήντα περίπου έτη, το ξυλόγλυπτο Τέμπλο, μαζί με τον Δεσποτικό Θρόνο και τον Ιερό Άμβωνα του ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του «Επάνω Μαχαλά» της Σμύρνης, πανομοιότυπα των αντίστοιχων ξυλόγλυπτων κατασκευών του πυρποληθέντος παλαιού και ιστορικού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης. Τα ιερά αυτά κειμήλια χορηγήθησαν κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και συγκατάθεσης της τουρκικής ηγεσίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων