30/08/2022 30/08/2022 Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε κι εφέτος η μνήμη του μεγάλου Πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας Aγίου Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Επ᾽ ονόματι του αγίου Ιεράρχου και πρώτου επισκόπου της νέας πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας το 327, που εκοιμήθη το 337 σε ηλικία 98 ετών, τιμάται ο ομώνυμος μεγαλοπρεπής Ενοριακός Ναός του Παλαιού Φαλήρου. Είναι ο...
30 Αυγούστου, 2022 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2022 - 8:52

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο

Διαδώστε:
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε κι εφέτος η μνήμη του μεγάλου Πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας Aγίου Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Επ᾽ ονόματι του αγίου Ιεράρχου και πρώτου επισκόπου της νέας πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας το 327, που εκοιμήθη το 337 σε ηλικία 98 ετών, τιμάται ο ομώνυμος μεγαλοπρεπής Ενοριακός Ναός του Παλαιού Φαλήρου.

Είναι ο προστάτης και πολιούχος Άγιος της πόλεως, του οποίου τη μνήμη τιμούν με ξεχωριστή ευλάβεια όχι μόνο οι Φαληριώτες αλλά και πολλοί χριστιανοί των γειτονικών δήμων Νέας Σμύρνης, Αλίμου και Καλλιθέας, όπως επίσης και πιστοί χριστιανοί από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Προσκεκλημένοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών και Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Την Δευτέρα το απόγευμα, στις 7, την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο Λόγο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης προσφώνησε τους δύο προσκεκλημένους Αρχιερείς, και ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Γρηγόριος μετά τις ευχαριστίες του προς τον οικείο Ποιμενάρχη για την τιμητική πρόσκληση, αναφέρθηκε στον πολιούχο του Παλαιού Φαλήρου. «Συναχθήκαμε απόψε για να τιμήσουμε έναν Άγιο της Εκκλησίας μας, ο οποίος μας χάρισε ζωή και αλήθεια. Ο Άγιος Αλέξανδρος έζησε στην εποχή της πρώτης (Α’) Οικουμενικής Συνόδου, που είχε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη αίρεση. Τότε, ο Άρειος δημιουργούσε μια μεγάλη απειλή για την Εκκλησία, καθώς υποστήριζε ότι ο Χριστός ήταν άνθρωπος. Η διαφορά με τη διδασκαλία της Εκκλησίας ήταν ότι ο Άρειος έλεγε πως είναι «μόνον άνθρωπος», δεν είναι Θεός ο Χριστός. Αντίθετα, η Εκκλησία δίδασκε ότι ο Χριστός ήταν Θεάνθρωπος, δηλ. αληθινός Θεός που ενσαρκώθηκε».

Στη συνέχεια ο ομιλητής τόνισε ότι «η πίστη της Εκκλησίας δίνει και χαρίζει ελπίδα χαράς και σωτηρίας. Ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Κανένας άλλος ιδρυτής θρησκείας δεν ταύτισε τον εαυτό του με την αλήθεια. Το έκανε ο Χριστός για να μπορέσει να μας ενσωματώσει στο Σώμα Του. Να μας λυτρώσει όλους. Αυτό πιστεύουμε μέσα στην Εκκλησία μας, που δεν είναι θρησκεία, αλλά αποκάλυψη».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Γρηγόριος τόνισε ότι είμαστε ευγνώμονες στον Άγιο Αλέξανδρο, καθώς διέσωσε την προοπτική της θεώσεως του ανθρώπου. Και ευχήθηκε σε όλους να μας σκεπάζει η ευλογία του Αγίου Αλεξάνδρου και να είναι φάρος και οδηγός στη ζωή μας.

Με το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της ιερής Εικόνας του Αγίου Αλεξάνδρου και του τιμίου Λειψάνου του, σε δρόμους της πόλεως του Παλαιού Φαλήρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων