27/03/2021 27/03/2021 Οι ευχές, όπως αποτυπώνονται στο ημερολόγιο της Μητροπόλεώς του για το 2021 και το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιεροθέου σε φοιτητές για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ενώνονται σε ένα κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.  Ο Σεβασμιώτατος εύχεται να φανούμε άξιοι της ελευθερίας που μας...
27 Μαρτίου, 2021 - 20:31

1821-2021: Το νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας

Διαδώστε:
1821-2021: Το νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας

Οι ευχές, όπως αποτυπώνονται στο ημερολόγιο της Μητροπόλεώς του για το 2021 και το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιεροθέου σε φοιτητές για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ενώνονται σε ένα κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου. 

Ο Σεβασμιώτατος εύχεται να φανούμε άξιοι της ελευθερίας που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας, κληρικοί και λαϊκοί ,και κάνει λόγο για το τριπλό νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας.

Διαβάστε τι λέει:

«Εύχομαι στους ευλογημένους Χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας να διέλθουν το νέον έτος 2021 με υγεία σωματική και ψυχική και να φανούμε άξιοι της ελευθερίας που μας έδωσαν οι Νεομάρτυρες, οι Κληρικοί, οι λογάδες, οι έμποροι, οι οπλαρχηγοί με την Επανάσταση του 1821 και την συγκρότηση του πρώτου Ελληνικού Κράτους, που εφέτος εορτάζουμε την επέτειο των διακοσίων ετών.

+ Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

(Ευχές Μητροπολίτου, από το ημερολόγιο 2021 της Ιεράς Μητροπόλεως)

Όσο για το νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας, αναφέρει σε απόσπασμα ομιλίας του:

«…Το νόημα του εορτασμού της Εθνεγερσίας του 1821 είναι τριπλό.

Πρώτον, πρέπει να δούμε την εσωτερική δύναμη του ηφαιστείου που ξέσπασε το 1821, και αυτό είναι το πνεύμα της Ρωμηοσύνης που κυριαρχούσε από τον 4ο αιώνα μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ. και κράτησε τον πληθυσμό σε αυτές τις παραδόσεις, κατά την διάρκεια της φοβεράς περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Δεύτερον, πρέπει να δούμε το πώς αποπροσανατολίσθηκε ο βαθύτερος σκοπός της Επαναστάσεως του 1821, παρά την εξωτερική ελευθερία που απολαμβάνουμε και δοξάζουμε τον Θεό γι’ αυτό.

Και τρίτον, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στην ζωή της Ρωμηοσύνης μας, με το φιλόθεο και φιλάνθρωπο πνεύμα της, και να δούμε τις άλλες ρωμαίικες δυνάμεις που ακόμη υπάρχουν στην Ευρώπη, το παλαιό δυτικό τμήμα της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Και εάν αυτό δεν μπορούμε να το επιτύχουμε, τουλάχιστον να μη αποστούμε από την κληρονομιά των αγίων Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και των Ρωμηών προγόνων μας, που αντιστάθηκαν κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και αγωνίσθηκαν για την Εθνεγερσία του 1821…».

(Από την ομιλία στους φοιτητές της Ναυπάκτου, 2 Ιανουαρίου 2021)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων