25/03/2023 25/03/2023 Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Ναύπακτο, εκδήλωση της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, με αφορμή την εκκλησιαστική και εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Η εκδήλωση περιελάμβανε σύγχρονα και δημοτικά τραγούδια τα οποία πλαισιώθηκαν με αναγνώσματα αποσπασμάτων από τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Παρών στην εκδήλωση...
25 Μαρτίου, 2023 - 8:48
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 - 8:24

Εκδήλωση της Μητροπόλεως Ναυπάκτου: «Τραγούδια για την λευτεριά»

Διαδώστε:
Εκδήλωση της Μητροπόλεως Ναυπάκτου: «Τραγούδια για την λευτεριά»

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Ναύπακτο, εκδήλωση της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, με αφορμή την εκκλησιαστική και εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε σύγχρονα και δημοτικά τραγούδια τα οποία πλαισιώθηκαν με αναγνώσματα αποσπασμάτων από τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Ζαχαρίας Χοχτούλας, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Ναυπακτίας, κληρικοί και λαικοί της Ναυπάκτου.

Την χορωδία και την ορχήστρα διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού της Ναυπάκτου κ. Παντελής Αναστασόπουλος. Όργανα έπαιξαν ο Γιώργος Αγγελόπουλος, κιθάρα, ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιολί και μπουζούκι, ο Άγγελος Σταθόπουλος, κλαρίνο, και ο Γιάννης Αναστασόπουλος, κρουστά. Αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Θ. Κολοτρώνη διάβασε η κ. Ελένη Καραγιάννη, τα οποία επέλεξε η κ. Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά.

Ο K. Zαχαρίας Xοχτούλας ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης για την υπέροχη βραδιά που χάρισαν σε όλους τους παρευρισκουμένους και ευχήθηκε η Θεοτόκος της οποίας τον Ευεγγελισμό θα γιορτάσουμε να μας ευλογή όλους.

Ο Σεβασμιώτατος στο κλείσιμο της εκδήλωσης αναφέρθηκε στις αρνητικές συνθήκες για την Επανάσταση που επικρατούσαν στις αρχές του 19ου αιώνα, με την δημιουργία της Ιεράς Συμμαχίας, η οποία χαρακτηρίστηκε ιερά, διότι ήταν συμμαχία χριστιανικών κρατών, της Ορθόδοξης Ρωσίας, της Ρωμαιοκαθολικής Αυστρίας και της Προτεσταντικής Πρωσίας. Η αρνητική στάση των Κρατών αυτών, όπως και της Αγγλίας και Γαλλίας, άλλαξε από την διαπίστωση της αποφασιστικότητας των Ελλήνων για την αποτίναξη της δουλείας στους Τούρκους. Αυτό το ηρωικό πνεύμα ενέπνευσε στον λαό κυρίως η Εκκλησία, κάτι που μπορεί να δη κανείς στο Νέο Μαρτυρολόγιο, στο βιβλίο του αγίου Νικοδήμου που τυπώθηκε πριν την Επανάσταση και περιελάμβανε βίους Νεομαρτύρων.

Η παράδοση όμως των Νεομαρτύρων στις μέρες μας εγκαταλείπεται, με την επικράτηση της αισθησιοκρατίας, του ευδαιμονισμού και του ηδονισμού, που οδηγούν σε φρικτά εγκλήματα, όπως της παιδοφιλίας, που όλοι τα κατηγορούν, αλλά αφήνουν χωρίς έλεγχο τις αιτίες τους. Σήμερα χτυπιέται στην καρδιά της η παράδοση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, η ρωμαίικη παράδοση και οι Ρωμιοί, όπως ο «καϋμένος πλάτανος» του δημοτικού τραγουδιού, στέκουν και κοιτούν μαραμένοι. Οπότε πρέπει να πάρουμε ως μήνυμα από αυτήν την γιορτή ότι πρέπει να υπερβούμε τα πάθη μας, με το φιλότιμο, την λεβεντιά, την ανιδιοτέλεια, ώστε να μη μοιάζουμε με τους υπόδουλους, που αντί να ελευθερώνονται απλώς αλλάζουνε τυράννους.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Δείτε φωτογραφίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων