31/01/2023 31/01/2023 Με την απονομή των βραβείων του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου,  αλλά και την παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στις ιερές Ακολουθίες, εορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες στη Ναύπακτο. Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, μετά τον Εσπερινό της εορτής των Τριών Ιεραρχών, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου...
31 Ιανουαρίου, 2023 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2023 - 12:35

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ναύπακτο

Διαδώστε:
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ναύπακτο

Με την απονομή των βραβείων του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου,  αλλά και την παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στις ιερές Ακολουθίες, εορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες στη Ναύπακτο.

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, μετά τον Εσπερινό της εορτής των Τριών Ιεραρχών, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των Βραβείων και των Επαίνων του Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που διοργάνωσε και εφέτος η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με την συνεργασία της Διεύθυνσης ΔευτερΠροσθήκη Νέου οβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο Προιστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Καζαντζής, Διευθυντές και καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Ναυπάκτου και πολλοί μαθητές.

Το θέμα του εφετινού διαγωνισμού ήταν η λειτουργική εκφώνηση: «Ειρήνη πάσι», και είχε ως αφορμή την συχνή απουσία της ειρήνης από το εσωτερικό πολλών ανθρώπων της εποχής μας, αλλά και από τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους, όπως και από τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων λαών και των Κρατών. Μαζί με την προκήρυξη του Διαγωνισμού δόθηκε στα παιδιά, για την τροφοδοσία της έμπνευσής τους, ανάλογο αγιογραφικό, λειτουργικό και πατερικό υλικό.

Δόθηκαν τα Βραβεία και οι Έπαινοι σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα και διαβάστηκαν χαρακτηριστικά κομμάτια από τα έργα των βραβευθέντων.

Ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, όπου εκκλησιάστηκαν αντιπροσωπείες μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Ναυπάκτου με τις σημαίες τους. Παρών στην θεία Λειτουργία ήταν και ο Δήμαρχος της Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας.

Πριν από την απόλυση της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των καθηγητών και μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Ναυπάκτου, στο τέλος της οποίας ο θεολόγος καθηγητής του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου Παναγιώτης Κουλορίζος μίλησε εκ μέρους των εκπαιδευτικών, παρουσιάζοντας με σύντομο και περιεκτικό λόγο το παιδαγωγικό έργο των Τριών Ιεραρχών, το οποίο πρωταρχικά ήταν παιδεία της ψυχής, ποιμαντική, παιδεία πνευματική.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον ομιλητή για την συντομία και την περιεκτικότητα του λόγου του, σημειώνοντας ότι οι Τρεις Ιεράρχες ήταν και παραμένουν οικουμενικοί διδάσκαλοι και σύγχρονοι.

Μετά την θεία Λειτουργία ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ναού δεξιώθηκε του Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στο Ενοριακό Κέντρο του αγίου Δημητρίου.

Το απόγευμα της 30ης Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, μετά από μια διακοπή δύο ετών, η ετήσια ομιλία του Σεβασμιωτάτου στους Εκπαιδευτικούς. Στα δύο χρόνια της πανδημίας η ομιλία γινόταν διαδικτυακά.

Στην αρχή της εκδήλωσης χορός Ιεροψαλτών απέδωσε ύμνους της ακολουθίας των Τριών Ιεραρχών. Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης μας εισηγήθηκε το θέμα «Οι ασθέ­νειες και η ιατρική τέχνη, κατά τον Μέγα Βασίλειο», ένα θέμα επίκαιρο από κάθε πλευρά.

Διάρθρωσε την εισήγησή του σε τρεις επί μέρους ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα αναφέρθηκε στο ότι ο Μέγας Βασίλειος είχε ένα ασθενικό σώμα, και σε επιστολές που απέστειλε στον Επίσκοπο Σα­μο­σάτων Ευσέβιο διεκτραγωδεί τις σωματικές ασθένειές του και το πως υπέφερε από αυτές.

Στην δεύτερη ενότητα ανέλυσε μια απάντηση του Μεγάλου Βασι­λείου για την χρήση της ιατρικής τέχνης και των φαρμάκων και καταλήγει ότι η ιατρική τέχνη δόθηκε ως δωρεά του Θεού στον άνθρωπο που την έχει ανάγκη, και πρέπει να γίνεται καλή χρήση της, όπως γίνεται με τις άλλες τέχνες. Δεν είναι απόλυτος, αλλά διακριτικός, συνετός, ισορροπη­μένος και αποφεύγει τις ακρότητες.

Στην τρίτη ενότητα ανέπτυξε το θέμα το πως αντιμετώπιζε τις ασθέ­νειες των ανθρώπων και κυρίως των λεπρών στην «νέα πόλη», δηλαδή στην «Βασιλειάδα». Διάβασε και ανέλυσε σχετικό από­σπασμα από τον επιτάφιο λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Μέγα Βασίλειο. Μεταξύ των άλλων γράφει ότι στην Βασιλειάδα, «την καινήν πόλιν» και «νόσος φιλοσο­φεί­ται» και «συμφορά μακαρίζεται» και ότι ο Μέγας Βασίλειος ασπαζόταν τους λε­προύς, τότε που η λέπρα ήταν μεταδοτική ασθένεια, για να τους δείχνη την αγάπη του.

Κατέληξε, στην εισήγησή του, ότι ο Μέγας Βασίλειος είναι διαχρονικό πρότυπο για όλους μας, πρότυπο ανθρώπου, Χριστιανού, Κληρικού, Επισκόπου και στο θέμα των ασθενειών. Γι’ αυτό σε μια εποχή ιδιο­τέλειας, υστεροβουλίας και φιλαυτίας πρέπει να αποτελή πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου ακολούθησε σύντομη συζήτηση και κατόπιν οι Σύνδεσμοι Αγάπης της Ναυπάκτου παρέθεσαν δεξίωση στους εκπαιδευτικούς και στους παρευρεθέντες στην εκδήλωση.

Περισσότερες Φωτογραφίες

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων