06/12/2021 06/12/2021 Η ενορία του Αντιρρίου εόρτασε τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας, τον Θαυματουργό την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021. Προεξάρχων της πανηγύρεως στον Εσπερινό, τον Όρθρο και την θεία Λειτουργία ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας, Πρωτ. Θωμά Βαμβίνη, τον...
06 Δεκεμβρίου, 2021 - 16:02
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2021 - 16:06

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στον πανηγυρίζοντα ναό του Αντιρρίου

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στον πανηγυρίζοντα ναό του Αντιρρίου

Η ενορία του Αντιρρίου εόρτασε τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας, τον Θαυματουργό την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021.

Προεξάρχων της πανηγύρεως στον Εσπερινό, τον Όρθρο και την θεία Λειτουργία ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας, Πρωτ. Θωμά Βαμβίνη, τον Αρχιμ. Πρόδρομο Ασημακόπουλο, τον π. Νικόλαο Δημόπουλο και τον Διάκονο Αντώνιο Αντωνιάδη.

Την παραμονή της εορτής, στον Εσπερινό, ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Αντιρρίου κ. Χαράλαμπος Καραδήμας, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Σπυρίδων Τσέλιος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αντιρρίου κ. Θεμιστοκλής Δαβανέλλος και αρκετός κόσμος, όσος επέτρεπαν τα ισχύοντα, και αυστηρά τηρούμενα, υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην φράση του Απο­λυτικίου: «Πάτερ, Ιεράρχα Νικόλαε» και ανέλυσε τι σημαίνει Ιε­ραρ­χης κατά τον άγιο Διονύσιο.

Κατ’ αρχάς, οι διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων ονο­μάστηκαν Επίσκοποι, Αρχιερείς και στην συνέχεια Ιεράρχες. Έχουμε και την εορτή των Τριών Ιε­ραρχών. Σημαντικό ρόλο γι’ αυτό έπαιξε το βιβλίο του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου «Περί Εκκλησιαστικής Ιεραρ­χίας».

Κατά τον άγιο Διονύσιο, Ιεράρχης σημαίνει την αρχή της Ιερότητος, διότι είναι η αρχή της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας. Η Ιεραρχία είναι «τάξις ιερά, και επιστήμη και ενέργεια προς το θεοειδές». Αυτό δείχνει και τον σκοπό της Ιεραρχίας, και του Ιεράρχη που είναι «η προς Θεόν ως εφικτόν αφομοίωσίς τε και ένωσις». Ο Θεός καθιστά τους μαθητές Του «αγάλματα θεία», «έσοπτρα διειδέστατα και ακηλίδωτα», δηλαδή καθρέπτες διαφανείς και καθαρούς και δεκτικούς «της αρχιφώτου και θεαρχικής ακτίνος».

Τέτοιος Ιεράρχης ήταν ο άγιος Νικόλαος και οι άλλοι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, και επειδή διέπρεψαν σε θεία σοφία και αρετή, γι’ αυτό δι’ αυτών ομιλούσε ο Θεός.

Επιλέγοντας είπε ότι τέτοιους Ιεράρχες και Κληρικούς θέλουμε σήμερα, οι οποίοι να γνωρίζουν τον σκοπό της διακονίας τους, το να οδηγούν, δηλαδή, τους Χριστιανούς προς την ένωση με τον Θεό.

Δυστυχώς, όμως, στις ημέρες μας υπάρχουν Κληρικοί όλων των βαθμίδων, οι οποίοι δεν ασχολούνται με τον σκοπό αυτόν της Ιεραρχίας, αλλά με αλλότρια έργα, φιλοσοφικά, ιδεολογικά, κοινωνικά και ιατρι­κα. Και ενώ στην Παράδοσή μας άλλο είναι το έργο της θεολογίας και άλλο είναι το έργο της επιστήμης, αφού υπάρχει διπλή μεθοδολογία γνώσεως, θείας και ανθρωπίνης, μερικοί τα ταυτίζουν με αποτέλεσμα να επικρατή η εκκοσμίκευση στην θεολογία, την Εκκλησία και την ποιμαντική. Όμως, σήμερα θέλουμε Ιεράρχες και Κλη­ρικούς σαν τον άγιο Νικόλαο.

Δείτε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου κατά την διάρκεια του Εσπερινού:

 

Ανήμερα της εορτής, στην θεία Λειτουργία ήταν παρόντες ο Αντιδήμαρχος Αντιρρίου κ. Χαράλαμπος Καραδήμας, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου και οι Διοικήτριες των Λιμενικών Σταθμών Ναυπάκτου και Ρίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του άρχισε με την επι­σήμανση ότι, όταν θέλη κανείς να γνωρίση τον βίο και την πολιτεία κάθε αγίου, πρέπει να διαβάση το Συναξάριό του, και όταν θέλη να τα αναλύση θεολογικά, πρέπει να διαβάση τα τροπάρια της ακολουθίας του. Ιδιαίτερα το Απολυτίκιο κάθε αγίου είναι μια σύνοψη της θεολογικής βιογραφίας του.

Ανέλυσε δε τα τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, όπως τα βλέπουμε στο Απολυτίκιο της εορτής: «Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια».

Ετσι, ο άγιος Νικόλαος ήταν κανόνας πίστεως, δηλαδή είχε εμπειρική γνώση του Θεού, ήταν εικόνα πραότητος, που είχε εσωτερική ισορροπία, και ήταν διδάσκαλος της εγκράτειας, ψυχικής και σωματικής, που σημαίνει ήταν εγ­κρατής σε όλα.

Και τα τρία αυτά γνωρίσματα αντιστοιχούν στο τριμερές της ψυχής, δηλαδή το λογιστικό, το επιθυμητικό και το θυ­μικό, που σημαίνει ότι και τα τρία μαζί (πίστη, πραότητα, εγκράτεια) συνιστούν τον ώριμο και συγκροτημένο αν­θρωπο.

Στην συνέχεια ανέφερε ότι για να είναι κανείς ισορρο­πημένος άνθρωπος και Κληρικός πρέπει να έχη συνδεδεμένα και τα τρία αυτά. Γιατί πίστη χωρίς πραότητα και εγκράτεια καταλήγει σε φανατισμό. Πραότητα χωρίς πίστη και εγκρά­τεια είναι ένας ουμανισμός και μια αφελής κατάσταση. Και εγκράτεια χωρίς πίστη και πραότητα εκφράζει τον φαρισαι­σμο.

Κατέληξε ότι σήμερα, σε μια εποχή ανισορροπίας, χρειαζό­μαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ισορροπη­μένους Κληρικούς, μοναχούς και Χριστιανούς, ολο­κλη­ρωμέ­νους διανοητικά, ψυχολογικά και πνευματικά. Και ευχήθηκε στον άγιο Νικόλαο να φωτίζη όλους μας.

Πριν από την απόλυση της θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, απένειμε στον εορτάζοντα π. Νικόλαο Δημόπουλο το οφφίκιο του Οικονόμου, ως αναγνώριση της πολύχρονης συνεπούς διακονίας του, ως Εφημερίου, στην ορεινή Ναυπακτία, στην Ενορία της Ελατούς, με την συμπαράσταση της καλής Πρεσβυτέρας του, επίσης για την προθυμία του να εξυπηρετή τις λειτουργικές ανάγκες και άλλων Ενοριών, όπου η Ιερά Μητρόπολη τον έστελνε, με υπακοή στον Επίσκοπο και με Εκκλησιαστικό φρόνημα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τις Αρχές του τόπου που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή, ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Αρχιμ. Πρόδρομο Ασημακόπουλο, ο οποίος προετοίμασε με αρτιότητα την πανήγυρη. Επήνεσε επίσης την φιλομάθεια του π. Προδρόμου και την αγάπη του στην Εκκλησία. Μνημόνευσε τον π. Πολύκαρπο, εφημέριο του Αντιρρίου, ο οποίος εργάζεται αποσπασμένος υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, βοηθώντας στο δύσκολο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενημέρωσε το εκκλησίασμα ότι και ο παλαιός δεξιός ψάλτης του Αγίου Νικολάου Αντιρρίου Μιχαήλ (και τώρα Δανιήλ) Ζαφείρης, προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου χειροτονήθηκε Διάκονος.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν μπορούσε πολύς κόσμος να εισέλθη στον Ιερό Ναό, αλλά πολλοί είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλες τις εορταστικές ακολουθίες από το τηλεοπτικό κανάλι της Δυτικής Ελλάδος ΙΟΝΙΑΝ και από το διαδικτυακό κανάλι NafpaktiaNews.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων