14/05/2020 14/05/2020 Ενημερωτική Κληρικολαική Σύναξη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εν όψει του ανοίγματος των Ιερών Ναών για συμμετοχή των πιστών στα ιερά Μυστήρια. Για την Σύναξη επιλέχθηκε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου λόγω του μεγάλου μεγέθους του, ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπουν τις ανάλογες αποστάσεις μεταξύ...
14 Μαΐου, 2020 - 19:36
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2020 - 19:39

Ιερατική Σύναξη στη Ναύπακτο εν όψει του ανοίγματος των Ναών

Διαδώστε:
Ιερατική Σύναξη στη Ναύπακτο εν όψει του ανοίγματος των Ναών

Ενημερωτική Κληρικολαική Σύναξη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εν όψει του ανοίγματος των Ιερών Ναών για συμμετοχή των πιστών στα ιερά Μυστήρια.

Για την Σύναξη επιλέχθηκε ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου λόγω του μεγάλου μεγέθους του, ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπουν τις ανάλογες αποστάσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κατ’ αρχάς ευχαρίστησε τους Κληρικούς και λαϊκούς, όλο το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, διότι υπήκουσαν στην Ιερά Σύνοδο και στον ίδιο και τήρησαν τα μέτρα κατά της πανδημίας, χωρίς να παρουσιασθεί όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα, ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, κανένα απολύτως πρόβλημα.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έκανε μία μικρή ανάλυση για την βιολογία των ιών γενικά και του covid-19 ειδικότερα, τι είναι, πως λειτουργεί, τι αποτελέσματα έχει στον οργανισμό και πως αντιμετωπίζεται. Η επιστήμη της ιολογίας ασχολείται με τα θέματα αυτά.

Έπειτα, ανέλυσε την όλη αντιμετώπιση της πανδημίας από πλευράς της Ιεράς Συνόδου, που ήταν κατά πάντα υπεύθυνη, σοβαρή και διακριτική. Έκανε δε και μια σύντομη αναδρομή στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για να ορίσει τον ίδιο ως μόνο εκπρόσωπό της στα Μέσα Γενικής Ενημέρωσης, τον Απρίλιο, και το βάρος που αισθάνθηκε από την διακονία αυτή.

Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε όμως ότι με την πανδημία του κορωνοιού αποκαλύφθηκαν και άλλοι «ιοί» που προκαλούσαν και προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό της Εκκλησίας.

Κατονόμασε έναν τέτοιον «ιο», τον «ιο της αυτονομίας» που εκφράζεται ως «θεολογικός ιός», όταν κάποιος θεολογή όχι με βάση τις αποφάσεις των Συνόδων, αλλά με βάση τις εγκύκλιες ή και πανεπιστημιακές θύραθεν γνώσεις του· ως «εκκλησιολογικός ιός», όταν ο Κληρικός παντός βαθμού ενεργεί κατά το δοκούν, ανεξάρτητα ή και αντίθετα με την Ιερά Σύνοδο, δηλαδή εκτός του συνοδικού και ιεραρχικού πολιτεύματος της Εκκλησίας· και ως «πνευματικός ιός», όταν οι Χριστιανοί δεν ακολουθούν τι λέει η Εκκλησία με τις Συνόδους, αλλά τι συμβουλεύει και τι αποφαίνεται ο τυχόν μεμονωμένος Κληρικός ή μοναχός. Τόνισε ότι πρέπει να θεραπεύσουμε αυτόν τον «ιο» της «αυτονομίας» στην θεολογική, εκκλησιαστική και πνευματική ζωή, γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα στον εκκλησιαστικό χώρο.

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την νέα Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου με θέμα «Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 12.5.2020 ως προς την λειτουργίαν των Ιερών Ναών κατά το χρονικόν διάστημα από 17ης Μαίου έως 5ης Ιουνίου ε.ε.», ενημερώνοντας και συμβουλεύοντας τους Κληρικούς και τους λαϊκούς (Επιτρόπους-Νεωκόρους) για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά την νεά αυτή περίοδο αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της πανδημίας.

Ο Σεβασμιώτατος απάντησε και σε ερωτήσεις-απορίες των Ιερέων, Επιτρόπων και Νεωκόρων.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε μια ερωτήση σχετικά με την σχέση του εμβολίου με το θρυλούμενο μικροτσίπ, είπε ότι αυτός είναι ένας άλλος «ιός», που ανέκυψε τελευταία, δηλαδή οι διάφορες παραπληροφορίες.

Είπε ότι όλοι κάνουμε εμβόλια και στην μικρή μας ηλικία και κάθε χρόνο, με μεγάλη ωφέλεια για την υγεία μας. Τα φάρμακα και τα εμβόλια για να χρησιμοποιηθούν από τον πληθυσμό, περνούν μια απαραίτητη χρονοβόρα επιστημονική διαδικασία.

Η διαδικασία για την αντιμετώπιση μιάς νέας διαγνωστικής μεθόδου, ενός νέου φαρμάκου, μιάς νέας θεραπείας, ενός νέου εμβολίου, είναι κοπιώδης, πολύχρονη και πολύ δαπανηρή. Συνήθως περνά από το στάδιο της βασικής έρευνας, της πειραματικής δοκιμής σε ζώα και σε ανθρώπους και έπειτα ακολουθεί το στάδιο των κλινικών δοκιμών. Αυτό σημαίνει συνεχή χρηματοδότηση των ερευνητών και της έρευνας από εταιρείες, μέχρι το προιόν να λάβει έγκριση και να απελευθερωθεί στην αγορά από την εταιρεία που το παρήγαγε.

Έχοντας αυτά υπ’ όψιν, είπε ο Σεβασμιώτατος, δεν μπορεί να καταλάβει πως στην διαδικασία αυτή και στην παραγωγή εκατομμυρίων εμβολίων θα υπάρξει εμφύτευση τσιπ και γιατί αυτό να μην γίνει και με άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούμε και με άλλα εμβόλια που κάναμε και εξακολουθούμε κατ’ έτος να κάνουμε. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές ως συνωμοσιολογικού χαρακτήρα, και είναι ανάγκη να μην ενεργούμε αυτόνομα, αλλά να υπακούμε στην Ιερά Σύνοδο.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και πάλι τους Κληρικούς και λαϊκούς και ευχήθηκε τα δέοντα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων