13/06/2021 13/06/2021 Την Κυριακή 13 Ιουνίου, των αγίων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, όπου και ετέθησαν προς προσκύνηση ιερά λείψανα των αγίων Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού και θαυματουργού και του αγίου Ιουστίνου του νέου Ομολογητού (Πόποβιτς). Στον Ιερό Ναό εκκλησιάσθηκαν η Διευθύντρια του...
13 Ιουνίου, 2021 - 17:23
Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2021 - 17:28

Ναύπακτος: Κυριακή των Αγίων Πατέρων με συνεορτασμό αγίων Λουκά Ιατρού & Ιουστίνου Πόποβιτς

Διαδώστε:
Ναύπακτος: Κυριακή των Αγίων Πατέρων με συνεορτασμό αγίων Λουκά Ιατρού & Ιουστίνου Πόποβιτς

Την Κυριακή 13 Ιουνίου, των αγίων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, όπου και ετέθησαν προς προσκύνηση ιερά λείψανα των αγίων Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού και θαυματουργού και του αγίου Ιουστίνου του νέου Ομολογητού (Πόποβιτς).

Στον Ιερό Ναό εκκλησιάσθηκαν η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου κ. Βασιλική Μουσγά, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του, όπως και πολλοί επαγγελματίες υγείας της πόλεως, οι οποίοι τιμούν τον άγιο Λουκά.

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του ανέλυσε την σημασία της λέξης Πατήρ στην γλώσσα της Εκκλησίας. Στην αρχή με την λέξη πατήρ εννοούνταν οι πνευματικοί γεννήτορες, κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «εάν μυρίους παιδαγωγούς έχητε εν Χριστώ, αλλ’ ου πολλούς πατέρας· εν γαρ Χριστώ Ιησού διά του ευαγγελίου εγώ υμάς εγέννησα» (Α΄ Κορ. δ΄, 15).

Έπειτα, Πατέρες ονομάσθηκαν οι Επίσκοποι ως διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων, και έτσι απεκλήθη ο άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης «διδάσκαλος της Ασίας και πατήρ των Χριστιανών». Στην συνέχεια πατέρες χαρακτηρίζονται οι ηγέτες του μοναχικού βίου.

Στην περίοδο των συζητήσεων για το χριστολογικό και τριαδολογικό δόγμα Πατέρες ονομάσθηκαν οι ομολογητές της πίστεως στις Οικουμενικές Συνόδους, οι οποίοι είχαν τρία γνωρίσματα, ήτοι εξαιρετικά διανοητικά προσόντα, μεγάλη παιδεία και υψηλή νοερά ενέργεια και θεοπτία.

Τέτοιοι Πατέρες δεν εξέλιπαν από την Εκκλησία και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται, κατά διαφόρους βαθμούς, και οι άγιοι Λουκάς ο Ιατρός και Ομολογητής και ο άγιος Ιουστίνος ο Θεολόγος και Ομολογητής.

Κατέληξε ότι πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό που αναδεικνύει πάντοτε τέτοιους Πατέρες στην Εκκλησία Του, οι οποίοι καθοδηγούν τον λαό με διάκριση, σύνεση και σοφία, μακριά από την εκκοσμίκευση και τον φανατισμό.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας υπέρ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και των επαγγελματιών υγείας της Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος τους επαίνεσε για το έργο το οποίο επιτελούν στην πόλη μας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά τους, ευχήθηκε κατάλληλα και διαβεβαίωσε για την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως και του Κέντρου Υγείας, ως και των ιατρών της πόλεώς μας στο θέμα της υγείας, σωματικής και ψυχικής, των ανθρώπων. Πάντοτε υπάρχει απόλυτη συνεργασία μεταξύ των αληθινών ιατρών και των πραγματικών θεολόγων, οι οποίοι γνωρίζουν τα όριά τους και δεν συγχέουν τις αρμοδιότητές τους.

Τα λείψανα που ετέθησαν σε προσκύνηση προσφέρθηκαν του μεν αγίου Λουκά από τον Σεβασμιώτατο, στον οποίο τα είχε δωρίσει ο Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως κατά την συμμετοχή του στην Συμφερούπολη σε ένα επιστημονικό ιατρικό Συνέδριο, του δε αγίου Ιουστίνου από τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. π. Ειρηναίο Κουτσογιάννη, ο οποίος παρευρέθηκε στην ακολουθία της ανακομιδής των λειψάνων του και του δόθηκε ως ευλογία ένα τεμάχιο ιερού λειψάνου του.

Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, τα ιερά λείψανα των αγίων βοηθούν στην πνευματική υγεία των ανθρώπων και μερικές φορές ανάλογα με την πίστη των ανθρώπων και την Πρόνοια του Θεού κάνουν θαύματα. Τα δε φάρμακα και τα εμβόλια βοηθούν στην σωματική υγεία των ανθρώπων, μέσα από τις προσπάθειες της ιατρικής επιστήμης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων