02/10/2022 02/10/2022 Εν όψει της εορτής του Αγίου Ιεροθέου (4 Οκτωβρίου), που συμπίπτει με την σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και στα πλαίσια του Η’ Θεολογικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου, το Σαββατοκύριακο τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός και πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε αρχιερατικό Συλλείτουργο...
02 Οκτωβρίου, 2022 - 17:56
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2022 - 18:03

Προεόρτια Αγίου Ιεροθέου στην Ναύπακτο

Διαδώστε:
Προεόρτια Αγίου Ιεροθέου στην Ναύπακτο

Εν όψει της εορτής του Αγίου Ιεροθέου (4 Οκτωβρίου), που συμπίπτει με την σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και στα πλαίσια του Η’ Θεολογικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου, το Σαββατοκύριακο τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός και πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Την Κυριακή το πρωί τελέσθηκε αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Άρτης κ. Καλλινίκου, Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και Καστορίας κ. Καλλίνικου. Συμπροσευχόμενος εντός του ιερού Βήματος συμμετείχε ο Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών ο οποίος, με αφορμή ότι ο άγιος Ιερόθεος και ο άγιος Διονύσιος ήταν Αρχιερείς της Εκκλησίας και επίσης εορτάζει ο Αρχιερέας της Ναυπάκτου αναφέρθηκε στο μεγάλο αξίωμα του Αρχιερέως χρησιμοποιώντας ως διδασκάλους τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας, τον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, τον άγιο Δοσίθεο Ιεροσολύμων και τον ιερό Χρυσόστομο.

Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου είπε ότι είναι όντως ένας πατέρας πνευματικός για την τοπική Εκκλησίας που αγωνίζεται για το ποίμνιό του. Είναι όμως και διδάσκαλος και οδηγός απλανής, όπως θα ήθελε τον Επίσκοπο ο άγιος Ιωάννης ο Σιναίτης. Είναι θεολογικότατος και με τα πολλά του έργα του διακονεί την ορθόδοξη θεολογία και Εκκλησία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος χειροθέτησε αναγνώστη τον κ. Φώτη Χατζή.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που συνεόρτασαν μαζί του, τους παρισταμένους άρχοντες, τους συνεργάτες του, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους Ιεροψάλτες, τον Σύνδεσμο Αγάπης και όλους για την παρουσία τους και τις προσευχές τους.

Εκκλησιάσθηκαν και ευχήθηκαν στον Σεβασμιώτατο ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Χρήστος Παίσιος και πολλοί πιστοί.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ιερού Ναού και το μεσημέρι παρετέθη εορταστικό γεύμα για τους Αρχιερείς και τους Επισήμους στην Αίθουσα του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου.

Δείτε φωτογραφίες από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ΕΔΩ

Εσπερινός

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιερόθεος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στον άγιο Ιερόθεο και στον άγιο Διονύσιο, οι οποίοι συμμετείχαν στην κηδεία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο άγιος Ιερόθεος έψαλλε ενώπιον του σκηνώματος της Θεομήτορος εκ καρδίας αλλά και με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και «εφαίνετο και ουκ εφαίνετο», σύμφωνα με τον άγιο Διονύσιο. Αυτό δείχνει σε τι ύψος είχε φθάσει και πόση χάρη Θεού είχε λάβει. Ήταν ένας πραγματικό θεολόγος. Δεν έχουμε πολλά να πούμε για τον άγιο Ιερόθεο, αλλά πόσα μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και να βιώσουμε μέσα από τη προσευχή και τη λατρεία της Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου είπε ότι ο Μητροπολίτης σας αγάπησε την θεολογία και υπηρετεί την θεολογία, διότι με τα κείμενά του μεταλαμπάδευσε τα της ασκήσεως, της ησυχαστικής πράξεως και της προσευχής, την λεγόμενη θεραπεία της ψυχής, εν τω σώματι της Εκκλησίας, εν Χριστώ Ιησού. Έτσι ο πατερικός λόγος ακούγεται στα πέρατα του κόσμου και μέσα από τις μεταφράσεις των πολλών βιβλίων του και επιπλέον υπάρχει θεολογική φωνή μέσα στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων