10/11/2022 10/11/2022 «Εκατό ολόκληρα χρόνια από της Μικράς Ασίας τη μεγάλη καταστροφή και τη γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» και μέσα σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα αναβίωσαν οι μνήμες για το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την κεντρική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τίτλο: «Σαν μια Μεγάλη Παρασκευή», στο...
10 Νοεμβρίου, 2022 - 13:48
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2022 - 13:49

Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρά Ασία της Ι.Μ Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Διαδώστε:
Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρά Ασία της Ι.Μ Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

«Εκατό ολόκληρα χρόνια από της Μικράς Ασίας τη μεγάλη καταστροφή και τη γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» και μέσα σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα αναβίωσαν οι μνήμες για το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την κεντρική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με τίτλο: «Σαν μια Μεγάλη Παρασκευή», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» με τη στήριξη του ΚΘΒΕ, περιλάμβανε αφηγήσεις, τραγούδια και χορευτικά δρώμενα που διέτρεχαν την Ιστορία του Ελληνισμού ανά τους αιώνες, γεγονός που προκάλεσε την ιδιαίτερη προσήλωση και συγκίνηση των θεατών.

Απευθυνόμενος στους συντελεστές της παράστασης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας τόνισε χαρακτηριστικά: «Όλοι εσείς είστε η ζωντανή απόδειξη πως τούτη η πατρίδα έχει κάθε λόγο να ελπίζει, γιατί είστε τα πρόσωπα που φανερώνουν, μέσα από την οικουμενική γλώσσα της μουσικής και την αναστάσιμη χαρμολύπη του τραγουδιού, ότι τίποτα δεν χάθηκε για πάντα και ότι όλα όσα πεθαίνουν, ανασταίνονται και πάλι!», για να καταλήξει εύστοχα: «Η ομορφιά πάντα νικά στο τέλος, όσο κι αν η ασχήμια κυριαρχεί προσωρινά! Τώρα που μπορούμε να υψώσουμε και πάλι το βλέμμα από τη γη και ν’ αντικρίσουμε περήφανοι τον ουρανό, τώρα που αποκτήσαμε και πάλι τη φωνή μας, τώρα που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος, αναφωνούμε όλοι μαζί: Μικρά Ασία, χαίρε! Γιατί χαίρουν οι άνθρωποί σου! Μικρά Ασία, χαίρε! Γιατί δεν γονάτισες, ακόμη και κατά την ύστατη στιγμή! Μικρά Ασία, χαίρε! Ότι Χριστός Ανέστη!».

Συμμετείχαν οι καταξιωμένοι ερμηνευτές Παναγιώτης Καραδημήτρης, Στάθης Νικολαΐδης και Ευδοξία Κουτσαυτάκη, με τη σύμπραξη των χορωδιακών συνόλων της Σχολής Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Ιωσήφ ο Υμνογράφος» και του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης και Ε.Μ.Α.Σ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Παλαιοκάστρου, με μαέστρο την Ιωσηφίνα Κατωφλίδου, καθώς και του χορευτικού τμήματος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου «Αγία Φωτεινή η Νεαπολίτις», με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Λυκεσά. Τα κείμενα επιμελήθηκε και αφηγήθηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικηφόρος Καλαϊτζίδης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, οι Δήμαρχοι Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και Πανοράματος – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων