23/05/2022 24/05/2022 Με αισθήματα χαράς και με συγκίνηση ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου το πρώτο δια ζώσης επιμορφωτικό πρόγραμμα 56 διδακτικών ωρών που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης με τίτλο: «Λατρεία και πολιτισμός στην σύγχρονη ζωή (λειτουργική-τελετουργική)». Η τελευταία συνάντηση του προγράμματος ξεκίνησε το...
23 Μαΐου, 2022 - 21:42
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2022 - 1:50

Λήξη επιμορφωτικού προγράμματος Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Διαδώστε:
Λήξη επιμορφωτικού προγράμματος Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Με αισθήματα χαράς και με συγκίνηση ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου το πρώτο δια ζώσης επιμορφωτικό πρόγραμμα 56 διδακτικών ωρών που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης με τίτλο: «Λατρεία και πολιτισμός στην σύγχρονη ζωή (λειτουργική-τελετουργική)».

Η τελευταία συνάντηση του προγράμματος ξεκίνησε το πρωί της ημέρας με εκπαιδευτική Θεία Λειτουργία του ιερού Χρυσοστόμου βάσει των όσων προβλέπονται στο επιμορφωτικό πρόγραμμα στον ιερό ναό Μεγάλου Βασιλείου Πρεβέζης. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, του Καθηγητή της Λειτουργικής στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή και 93 πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως όπου ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τον κ. Σκαλτσή και τον π. Θεολόγο: «Θείες Λειτουργίες Ιωάννου Χρυσοστόμου και Μεγάλου Βασιλείου (Βυζαντινή Παράδοση)», «Ακολουθίες Παρακλητικών Κανόνων και Ακαθίστου Ύμνου», «Ακολουθία του Αγιασμού (Μικρού και Μεγάλου)» και «Ακολουθία της Πανυχίδας και του Μεσονυκτικού». Κατά την διάρκεια των εισηγήσεων ετέθησαν πολλά ερωτήματα από τους συμμετέχοντες που προκάλεσαν εποικοδομητική συζήτηση με τον συντονισμό του Σεβασμιωτάτου.

Στη συνέχεια ο π. Θεολόγος πραγματοποίησε ανακεφαλαίωση των βασικών θεμάτων που αναπτύχθηκαν κατά την υλοποίηση του προγράμματος εστιάζοντας σε βασικά λειτουργικά θέματα που απασχολούν τους κληρικούς σήμερα και προχώρησε στη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος.

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος έκλεισε το πρόγραμμα με θερμές ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ως Πρόεδρος του Ι.Π.Ε., ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης να λάβουν μία πολύ σημαντική επιμόρφωση και να ενισχυθούν στα ιερατικά τους καθήκοντα.

Ακολούθως ευχαρίστησε τον π. Θεολόγο για την συνεχή παρουσία του στις επιμορφώσεις που έλαβαν χώρα στην Πρέβεζα, τον κ. Σκαλτσή, ο οποίος με τον έγκριτο ακαδημαϊκό λόγο του συνέβαλε τα μέγιστα στην επιμόρφωση των πατέρων της Ι. Μητροπόλεως, όπως και όλοι οι εκλεκτοί επιμορφωτές.

Συνοψίζοντας το επιμορφωτικό πρόγραμμα ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου 2022 και ολοκληρώθηκε σήμερα, σε αυτό συμμετείχαν 93 πατέρες και περιλάμβανε τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Βασικά στοιχεία θεολογίας της λατρείας
  • Καιρός – Ένδυση – Προσκομιδή
  • Θείες Λειτουργίες Ιωάννου Χρυσοστόμου και Μεγάλου Βασιλείου (Βυζαντινή Παράδοση)
  • Θείες Λειτουργίες Προηγιασμένων Δώρων (Βυζαντινή και Ιεροσολυμητική Παράδοση)
  • Θείες Λειτουργίες Αποστολικών Διαταγών και αγίου Ιακώβου (Αντιοχειανή -Ιεροσολυμιτική Παράδοση)
  • Θείες Λειτουργίες Αποστόλου Μάρκου και Γρηγορίου Θεολόγου (Αλεξανδρινή Παράδοση)
  • Τα Μυστήρια Βαπτίσματος και Χρίσματος
  • Τα Μυστήρια του Γάμου και του Ευχελαίου
  • Η Ακολουθία των Κεκοιμημένων-Ιερά Μνημόσυνα
  • Ακολουθίες Εσπερινού και Αποδείπνου με όλες τις παραλλαγές
  • Ακολουθίες Όρθρου και Ωρών με όλες τις παραλλαγές
  • Ακολουθίες Παρακλητικών Κανόνων και Ακαθίστου Ύμνου
  • Ακολουθία του Αγιασμού (Μικρού και Μεγάλου)
  • Ακολουθία της Πανυχίδας και του Μεσονυκτικού

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων