22/05/2022 22/05/2022 Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε φέτος η μνήμη των Αγίων ενδόξων Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης. Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Σάββατο 21 Μαΐου, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Δωριές. Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος ομίλησε...
22 Μαΐου, 2022 - 20:23

Η Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σε Δωριές και Ελούντα

Διαδώστε:
Η Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σε Δωριές και Ελούντα

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε φέτος η μνήμη των Αγίων ενδόξων Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης. Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Σάββατο 21 Μαΐου, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Δωριές.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί της συμβολής της βασιλικής δυάδας, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τόσο στην στερέωση του Χριστιανισμού και την ενίσχυση της Ορθοδοξίας, όσο και στον διά πληθώρας μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Εκτενώς ανεφέρθηκε και στο πρόσωπο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα και ιδρυτή της Κωνσταντινούπολης, την οποία κατέστησε κέντρο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας.

Και υπεγράμμισε από το θεάρεστο έργο του την υπογραφή του Διατάγματος της Aνεξιθρησκίας στα Μεδιόλανα το 313, το οποίο έδιδε την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να πιστεύει ελεύθερα σε όποια θρησκεία ήθελε χωρίς να υφίσταται διωγμούς, καθώς και την σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας, που κατεδίκασε την αιρετική διδασκαλία του Αρείου και θέσπισε τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

“Ας εμπνευστούμε από το δικός τους παράδειγμα”

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου, ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ελούντας, Προστατών και Πολιούχων της πόλεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γερασίμου.

Στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε: «Λαμπρά και πανένδοξος εορτή σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί! Σεβαστοί Πατέρες, εντιμώτατοι άρχοντες, αγαπητέ του Κυρίου λαέ, η Εκκλησία μας τιμά και πάλι δύο ισαποστόλους, τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη. Και τους προβάλλει μέσα σε αυτή τη χαρούμενη πασχάλια περίοδο, όπου λουζόμαστε μέσα στο Φως του Αναστάντος Χριστού και καλούμαστε να ζήσουμε τη χαρά και την ειρήνη που προήλθαν εκ του καινού Αυτού μνημείου.

Όπως δεν μπορεί να νοηθεί Ανάσταση χωρίς τον Σταυρό, έτσι και δεν νοούνται οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη χωρίς τον Σταυρό. Γι’ αυτό πάντοτε, σε όλα τα εικονίσματα που απεικονίζονται οι ιερές μορφές τους, στη μέση ευρίσκεται πάντοτε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος δημιούργησε μία αυτοκρατορία όχι ναζιστική αλλά δημοκρατική, που είχε ένα και μόνο μέλημα, να βοηθήσει τους πολίτες της. Γι’ αυτό και άντεξε τόσα χρόνια, μέχρι το 1204. Όταν όμως «αλώθηκαν» οι ψυχές και οι καρδιές των ανθρώπων, τότε πραγματοποιήθηκε και η υλική πτώση και άλωσις της Βασιλεύουσας, της πόλεως Κωνσταντίνου που εγκαινίασε το 330 μ.Χ.

Θα ήθελα να σταθούμε όμως στη θεοπτία που έζησε ο Μέγας Κωνσταντίνος, τη φανέρωση του Τιμίου Σταυρού. Μέρα-μεσημέρι είδε τον Ζωοποιό Σταυρό στον ουρανό και την επιγραφή «Εν τούτω νίκα», που του έδιδε το μήνυμα ότι εκείνο που θα τον οδηγήσει στις νίκες ενάντια στους εχθρούς είναι η Ορθή Πίστη προς τον Ένα και Αληθινό Θεό.

Τελειώθηκε η ψυχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, απέκτησε νόημα η ζωή του από τότε. Αλλοιωμένος από τη θέα του Τιμίου Σταυρού, άλλαξε όχι μόνο τη ζωή του αλλά και τον ρου της ιστορίας, την πορεία του κόσμου ολόκληρου. Βαπτίσθηκε χριστιανός και δεν έβγαλε ποτέ από το σώμα του τον λευκό χιτώνα και τα αυτοκρατορικά του ενδύματα.

Δέχτηκε λοιπόν την κλήση του Θεού όπως ο Απόστολος Παύλος, από τον ουρανό, διά του σημείου του Τιμίου Σταυρού. Έτσι μπόρεσε να νικήσει τον εαυτό του, να φωτισθεί από τη χάρη του Θεού, να αποκτήσει τη φρόνηση του Σολομώντος, όπως ακούσαμε σε ένα από τα εσπερινά τροπάρια, να αποκτήσει την πραότητα του Δαυίδ, την Πίστη και την Ορθοδοξία των Αποστόλων της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό η Εκκλησία τον τίμησε με τον τίτλο του ισαποστόλου και οδήγησε την μητέρα του την Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα, όπου βρήκε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και έκτισε τις Βασιλικές της Βηθλεέμ, της Αναστάσεως, του Γολγοθά και όλα εκείνα τα πανάγια προσκυνήματα που μέχρι σήμερα ασπαζόμαστε, λαμβάνοντας τη χάρη του Ζωοδόχου Τάφου».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Ας εμπνεόμαστε από τη δική τους βιοτή, ας ζήσουμε όπως εκείνοι, με μετάνοια. Γιατί ο Παράδεισος δεν γεμίζει από αναμάρτητους, αλλά από αμαρτωλούς που έρχονται σε μετάνοια, που κατανοούν τα λάθη και τις αστοχίες τους και αλλάζουν τρόπο ζωής.

Ας εμπνευστούμε λοιπόν, όλοι μας, από το δικός τους παράδειγμα, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να πορευθούμε ως εκκλησιαστική κοινότητα με αγάπη προς τον εαυτό μας, προς τον συνάνθρωπό μας αλλά και προς τον τόπο μας, την Πατρίδα μας και την Οικουμένη ολόκληρη».

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των τιμωμένων Αγίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Θωμάς Χαριτάκης, Χαρίλαος Αλεξάκης, Ευαγγελία Φανουράκη και Κωνσταντίνος Καστελλιανάκης, ο Αναπληρωτής Διοικητής του «Διαλυνάκειου» Νοσοκομείου Νεαπόλεως κ. Γεώργιος Μπαρμπούνης, καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και φορέων του τόπου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων