18/07/2020 18/07/2020 Την μνήμη της Αγίας Μαρίνας τίμησαν στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και ιδιαίτερα στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Μαλίων όπου το εσπέρας της Πέμπτης 16 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Μαλίων και κήρυξε τον Θείο Λόγο λέγοντας:  «Σε μία όμορφη τοποθεσία, την...
18 Ιουλίου, 2020 - 15:40
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2020 - 15:42

“Η ουσία της ζωής μας είναι να είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό”

Διαδώστε:
“Η ουσία της ζωής μας είναι να είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό”

Την μνήμη της Αγίας Μαρίνας τίμησαν στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και ιδιαίτερα στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Μαλίων όπου το εσπέρας της Πέμπτης 16 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Μαλίων και κήρυξε τον Θείο Λόγο λέγοντας: 

«Σε μία όμορφη τοποθεσία, την ώρα που ο ήλιος βασιλεύει, σε αυτό το πανοραμικό τοπίο που βλέπει στη θάλασσα ανταποκριθήκαμε απόψε στο κάλεσμα της Εκκλησίας να τιμήσουμε μια αγαπημένη Αγία, την μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό Αγία Μαρίνα, το όνομα της οποίας στα λατινικά σημαίνει θαλασσινή. Προσήλθαμε εδώ σήμερα όλοι εμείς που σε όλες τις πτυχές της ζωής μας «τα έχουμε κάνει θάλασσα», όλοι εμείς που έχουμε αστοχήσει στην πνευματική, την οικογενειακή, την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή. Ερχόμαστε όμως εδώ για να εμπνευστούμε από την Αγία Μαρίνα, να της καταθέσουμε την ψυχή, τον νου και την καρδιά μας για να τα κατευθύνει εκείνη στη μαρίνα, στο απάνεμο λιμάνι, που δεν είναι άλλο από την Εκκλησία και τον αληθινό Θεό. Και καλούμαστε κι εμείς που βαπτισθήκαμε στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος να γίνουμε ενεργά μέλη του Σώματος του Χριστού, όπως έκανε η Αγία Μαρίνα, που αποτελεί ένα από τα διαμάντια του Σώματος του Χριστού».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στο βίο και τα φρικτά μαρτύρια και βασανιστήρια που υπέστη η αγαπητή Αγία της Εκκλησίας μας: «Ήταν ένα κοριτσάκι μόλις 15 χρονών· κι όμως γνώρισε και αγάπησε τον Χριστό και βρήκε το θάρρος να παρασταθεί απέναντι στους δυνατούς της γης, απέναντι και στον ίδιο της τον πατέρα που ήταν ιερέας των ειδώλων και να ομολογήσει χωρίς δειλία και φόβο ότι είναι δούλη του Χριστού. Δεν λύγισε μπροστά στα φόβητρα και τα θέλγητρα των ειδωλολατρών που την βασάνιζαν, διότι κατείχετο από αληθινό πόθο για τον Θεό. Δεν φοβήθηκε τον πειρασμό που παρουσιάσθηκε μπροστά της, αλλά πήρε τη δύναμη, χάριτι Θεού, να τον αντιμετωπίσει. Και με την σταθερή πίστη της βρήκε την δύναμη να αντιμετωπίσει ακόμη και τον θάνατο».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Παρασκευή 17 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Νεαπόλεως.

«Η Αγία Μαρίνα στέκεται μπροστά στο Χριστό στολισμένη με τους στεφάνους των αρετών της, της αγνότητος και του μαρτυρίου της. Προσφέρει το λάδι της αγνείας και το αίμα της αθλήσεως, ό,τι πιο πολύτιμο έχει, ως μύρα προς τον Χριστό και Τον παρακαλεί να μη ζήσει ποτέ μακριά Του. Τόσο μεγάλος ήταν ο έρως της προς τον αληθινό Θεό!», ανέφερε ο σεβαστός Ποιμενάρχης στον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα και επεσήμανε το μήνυμα της Εορτής:

«Η ουσία της ζωής μας είναι να είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό. Άλλωστε το κεντρικό Μυστήριο της Εκκλησίας είναι η Θεία Κοινωνία. Εκείνο δηλαδή που αναζητά η ψυχή μας είναι να γίνουμε σύσσωμοι και σύναιμοι Χριστού, να επικοινωνήσουμε και να ενωθούμε με τον Χριστό. Αυτό το πετυχαίνουμε με την προσευχή μας προς τους Αγίους· διότι και αυτοί ήταν απλοί άνθρωποι σαν κι εμάς, δεν είχαν υπερφυσικές δυνατότητες. Ας παρακαλέσουμε λοιπόν κι εμείς την Αγία Μαρίνα που εορτάζει σήμερα και όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας να μεσιτεύουν έτσι ώστε αποκτήσουμε επικοινωνία με το Θεό, για να παραμένουμε πνευματικά ζωντανοί και έμπλεοι της χάριτος του Αγίου Πνεύματος».

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά στον κ. Ιωάννη Φινοκαλιώτη και στην οικογένειά του και τον ευχαρίστησε που προσέφερε αυτό τον Ιερό Ναό στην Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων