28/03/2023 28/03/2023 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε εφέτος η ιστορική Επέτειος της Παλλιγενεσίας του Γένους και η  συμπλήρωση 202 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, στην Ιερά Μητρόπολή μας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, κατά την παραμονή της Εθνικής Εορτής, παρακολούθησε την διπλή εορταστική εκδήλωση που πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Νεαπόλεως στο Κινηματοθέατρο “Δρήρος” για...
28 Μαρτίου, 2023 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2023 - 18:33

Μαθητές από Ελλάδα και Κύπρο γιόρτασαν μαζί την 25η Μαρτίου στη Νεάπολη Κρήτης

Διαδώστε:
Μαθητές από Ελλάδα και Κύπρο γιόρτασαν μαζί την 25η Μαρτίου στη Νεάπολη Κρήτης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε εφέτος η ιστορική Επέτειος της Παλλιγενεσίας του Γένους και η  συμπλήρωση 202 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, στην Ιερά Μητρόπολή μας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, κατά την παραμονή της Εθνικής Εορτής, παρακολούθησε την διπλή εορταστική εκδήλωση που πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Νεαπόλεως στο Κινηματοθέατρο “Δρήρος” για την 25η Μαρτίου και το καλωσόρισμα των αδελφών μαθητών και εκπαιδευτικών από το Αδελφοποιημένο Γυμνάσιο του Αγίου Δομετίου Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του συνεχάρη τα δυο σχολεία για την αδελφοποίηση, τονίζοντας παράλληλα ότι η Μεγαλόνησος Κύπρος, είναι Νήσος αμέτρητων Αγίων και  Εθνομαρτύρων, με μακραίωνη ρωμαίικη ιστορία και άφθιτο πολιτισμό, πολύτιμη για τον Οικουμενικό Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Κρήτη και Κύπρος, πρόσθεσε, είχαν και έχουν κοινή πορεία, αφού μαζί αγωνίστηκαν για την απόκτηση της ελευθερίας και συνεχίζουν να συμπορεύονται με τα ίδια ιδανικά στην ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή που βρίσκονται.

Ευχήθηκε δε σύντομα να επιλυθεί το κυπριακό ζήτημα, το οποίο προκαλεί πόνο και θλίψη στις ψυχές των Ελλήνων και των Κυπρίων αδελφών μας.

Μετά την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στο “Ηρώον” της πόλεως, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως πάντων των υπέρ  Πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων στους αγώνες του Έθνους και παρακολούθησε την Κατάθεση Στεφάνων της μαθητιώσης νεολαίας της πόλεως.

Προέτρεψε δε τους μαθητές να μην ξεχάσουν ποτέ τους αγώνες των προγόνων μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τους καρπούς της ελευθερίας.

Πρόσθεσε δε, ότι έχουμε όλοι  χρέος να τιμούμε τα Ιερά και τα Όσια της φυλής μας και να μην αποκλίνουμε ποτέ από τις αρχές και τα ιδανικά που κληροδοτήσαμε με πολλούς κόπους και θυσίες από τους ευσεβείς πατέρες μας.

Μετά το πέρας της Τελετής, υποδέχθηκε τους Κύπριους μαθητές στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, όπου τους ομίλησε για την ιστορία της Τοπικής μας Εκκλησίας και του Ιερού Ναού της Μεγάλης Παναγίας, ο οποίος όπως ανέφερε, κτίστηκε σε δύσκολους χρόνους από τους ευσεβείς Νεαπολίτες για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους, που τους στήριξε τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς και συνεχίζει να τους βοηθά σε κάθε έκφανση της ζωής τους.

Η κ. Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγίου Δομετίου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την θερμότατη υποδοχή και του δώρισε αργυρή εικόνα εκ της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ακολούθησε γεύμα στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο της Μεγάλης Παναγίας, όπου ο Σεβασμιώτατος επέδωσε σε κάθε μαθητή τον Επετειακό Τόμο που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως και άλλες σημαντικές εκδόσεις που αφορούν την πολιτιστική και εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλεως του Αγίου Νικολάου και έψαλε την τέταρτη στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιερούργησε στον Ι. Ενοριακό Ναό της Ευαγγελιστρίας κωμοπόλεως Μοχού. Ακολούθως, παρακολούθησε την παρέλαση στη Νεάπολη, έδρα της Ι. Μητροπόλεως και ιστορική πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, τιμώντας τοιουτοτρόπως και την συγκινητική παρουσία των Κυπρίων μαθητών, οι οποίοι παρήλασαν μαζί με τους μαθητές των εκπαιδευτικών καθιδρυμάτων της πόλεως.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων