03/08/2021 03/08/2021 Στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του πρώτου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος το απόγευμα της Κυριακής 1 Αυγούστου. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο στους ευσεβείς χριστιανούς, αναφέροντας: «Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας μας! Οι πιστοί συντρέχουν...
03 Αυγούστου, 2021 - 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2021 - 15:30

Μητροπολίτης Πέτρας: «Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας μας»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Πέτρας: «Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας μας»

Στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του πρώτου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος το απόγευμα της Κυριακής 1 Αυγούστου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο στους ευσεβείς χριστιανούς, αναφέροντας:

«Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας μας! Οι πιστοί συντρέχουν ξανά στους ναούς και στα προσκυνήματα που είναι αφιερωμένα στο Πανάγιο Όνομά Της, για να υμνολογήσουν την Μητέρα του Θεού και να Της αναφέρουν την θλίψη και τις αγωνίες των. Και δικαίως, γιατί η Θεοτόκος είναι η λογική κλίμαξ που κατέβασε τον Θεό στον κόσμο και ανέβασε τον άνθρωπο στο Θεό. Είναι ο κρίκος που συνέδεσε τον ουρανό με την γη, που έδωσε στον Θεό την σάρκα, ώστε να γίνει, από άκρα φιλανθρωπία, ο Λόγος του Θεού «ομοούσιος ημίν κατά την ανθρωπότητα», σαρξ εκ της σαρκός και οστούν εκ των οστέων του ανθρωπίνου σώματος.

Στην παρρησία της μητέρας Του, που Την άφησε πεθαίνοντας στον Σταυρό στο πρόσωπο του Ιωάννου, καταφεύγουν τώρα τα παιδιά Της, οι αδελφοί του Χριστού. Με θάρρος και αγάπη απευθυνόμαστε και φέτος στη δική μας Μητέρα, όλοι εμείς, ο περιούσιος λαός του Θεού και Την παρακαλούμε να διαβιβάσει με την παρρησία που έχει προς τον Θεό πάντα, τα προς σωτηρίαν αιτήματα.

Γιατί μέσα στο μυστικό Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, νεκροί δεν υπάρχουν. Όλοι ζουν εν Χριστώ και συνεχίζουν και στον ουρανό τις προσευχές και τις δεήσεις για τα μέλη της Εκκλησίας που ζουν στην γη και αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της χριστιανικής ζωής, όπως ακριβώς και οι ζώντες στον κόσμο τούτο δέονται για τους άλλους αδελφούς των, ζώντας ή κεκοιμημένους. Και πολύ περισσότερο η Θεοτόκος στην Δόξα του Ουρανού δεν παύει να εκτελεί το έργο της μεσιτείας που έκαμε και στην γη.

Όπως στον γάμο της Κανά ενδιαφέρθηκε δια την χαρά των ανθρώπων και εζήτησε και επέτυχε από τον Χριστό την θαυματουργική Του επέμβαση, έτσι και, μεταστάσα εκ του κόσμου τούτου, δεν εγκατέλειψε τον κόσμο, αλλά διαρκώς διαβιβάζει τις αιτήσεις μας προς τον Υιό και Θεό της. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι η «προστασία» η «ακαταίσχυντος» και η «μεσιτεία» η «αμετάθετος», που δεν παραβλέπει τις ικετευτικές μας φωνές, αλλά αντιλαμβάνεται και προφθάνει στην βοήθεια εκείνων που έχουν ανάγκη, όπως πολύ χαρακτηριστικά ψάλλει ο ποιητής του γνωστού κοντακίου».

Ο Σεβασμιώτατος πέρανε την ομιλία του με τους εξής λόγους:

«Οι καμπάνες των Εκκλησιών μάς καλούν κάθε βράδυ να ψάλλουμε τους υπέροχους ύμνους των Ιερών Παρακλητικών Κανόνων προς την Υπεραγία Θεοτόκο, οι οποίοι αμιλλώνται στην εκλογή ωραίων εικόνων, λεπτού και ευγενούς τρόπου εκφράσεως της δεήσεως, ζωηράς περιγραφής των θλίψεων, των συμφορών και των αισθημάτων της Πίστεως, του πόνου, αλλά και της ελπίδος και της εγκαρτερήσεως. Διότι ο θρήνος του πιστού δεν είναι έκφρασις απογνώσεως και απελπισίας, αλλά αίτησις του θείου ελέους και της βοηθείας της Θεοτόκου για την συνέχιση του αγώνος του βίου και για την νικηφόρο αντιμετώπιση των πειρασμών

Ας ενώσουμε λοιπόν και φέτος ολόκληρος ο λαός του Θεού τις φωνές μας, υμνώντας και δοξολογώντας την Παναγία Μητέρα μας, με τις ωραίες αυτές Παρακλητικές Ακολουθίες που συνέθεσαν οι ιεροί πνευματοκίνητοι ποιηταί της Εκκλησίας».

Την Δευτέρα 2 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κουφής Πέτρας.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το μνημόσυνο του αοιδίμου Επισκόπου Πέτρας Μελετίου Χλαπουτάκη –το μνήμα του οποίου ευρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής– επί τη συμπληρώσει 132 χρόνων από την προς Κύριον εκδημία του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κρούστα.

Ο σεβαστός Αρχιερέας ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς:

«Η Εκκλησία μάς προετοιμάζει, αγαπητοί μου αδελφοί, ψυχικά και πνευματικά και σωματικά –τις πρώτες δεκατέσσερεις ημέρες του Αυγούστου– για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η μεγάλη αυτή Θεομητορική Εορτή ετέθη ακριβώς στο μέσον του μηνός Αυγούστου και αυτό ήταν αιτία και όλες οι ημέρες του να πάρουν σιγά–σιγά ένα θεομητορικό χαρακτήρα.

Η Εκκλησία μας αφιερώνει τον τελευταίο μήνα του εκκλησιαστικού έτους στην Παναγία γιατί σε Αυτήν ελπίζει, γιατί Αυτή είναι η μοναδική, η βεβαιοτέρα και ασφαλεστέρα ελπίδα του κόσμου. Αυτή είναι που μας προστατεύει από κάθε κακό, συμφορά, θλίψη και πειρασμό και μας οδηγεί με βεβαιότητα στον Υιό Της. Είναι Εκείνη που με κάθε τρόπο μάς προστατεύει και μας σκεπάζει με το Μαφώριό Της. Γι’ αυτό και εμείς θα πρέπει πάντοτε να καταφεύγουμε με Πίστη στο ιερό Της εικόνισμα και να ζητούμε διαρκώς την βοήθεια και την προστασία Της και στις χαρές και στις λύπες της ζωής μας».

Την Τρίτη 3 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στο κήρυγμα του Θείου Λόγου:

«Η Παναγία είναι η Μητέρα μας που έχει τη δύναμη όχι μόνο να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον Υιό και Θεό Της, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, αλλά και να τα πραγματοποιήσει με ένα νεύμα Της εφόσον είναι για το πνευματικό μας συμφέρον. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν αυτές τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου να νηστέψουμε, να εξομολογηθούμε, να προσευχηθούμε, να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων και να υποσχεθούμε στην Παναγία ότι πάντοτε θα προσπαθούμε να είμαστε γνήσια τέκνα Της, εφαρμόζοντας έμπρακτα στη ζωή μας το Θέλημα του Θεού».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων