16/11/2020 16/11/2020 Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου (Η΄Λουκά) ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Φουρνής Μεραμβέλλου. Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο σεβαστός Ποιμενάρχης προέβη στην τοποθέτηση του νέου Εφημερίου στην Ενορία Φουρνής, π. Ιωάννου Ριέρα, λέγοντας: «Ήλθαμε εδώ σήμερα στην παλαιά έδρα της Επισκοπής Πέτρας, στη Φουρνή, για να...
16 Νοεμβρίου, 2020 - 9:26
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2020 - 9:29

“Να μεταδώσεις στους ανθρώπους το ησυχαστικό πνεύμα της Εκκλησίας”

Διαδώστε:
“Να μεταδώσεις στους ανθρώπους το ησυχαστικό πνεύμα της Εκκλησίας”

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου (Η΄Λουκά) ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Φουρνής Μεραμβέλλου.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο σεβαστός Ποιμενάρχης προέβη στην τοποθέτηση του νέου Εφημερίου στην Ενορία Φουρνής, π. Ιωάννου Ριέρα, λέγοντας: «Ήλθαμε εδώ σήμερα στην παλαιά έδρα της Επισκοπής Πέτρας, στη Φουρνή, για να γνωρίσουμε στους ανθρώπους το νέο τους Εφημέριο. Δυστυχώς οι συνθήκες του κορωνοϊού δεν μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε αυτό το οποίο είχαμε σκεφθεί. Εντούτοις, η Θεία Λειτουργία είναι πάνω και πρώτα απ’ όλα.

Σε εγκαθιστούμε στην Ενορία Φουρνής αυτή την Κυριακή, που διαβάζουμε την Παραβολή του καλού Σαμαρείτου και εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να γίνεις κι εσύ, ως γνήσιος Ιερεύς, ένας καλός Σαμαρείτης στο χωριό. Γιατί καλός Σαμαρείτης είναι ο Χριστός, που σημαίνει ότι, μαζί με τα Μυστήρια και μαζί με τη δύναμη της χάριτος του Χριστού, θα πρέπει να ακούς και τους ανθρώπους, να τους προσέχεις και να τους στηρίζεις σε κάθε τους δοκιμασία, σε κάθε δυσκολία, σε κάθε θλίψη τους και σε κάθε πειρασμό.

Βλέπετε, τα τελευταία χρόνια νομίζαμε ότι το πρόβλημα ήταν οι κρίσεις και η ανέχεια και θα έπρεπε να σταθούμε σε αυτό –και στάθηκε η Εκκλησία. Όμως, από τούδε και στο εξής, η Εκκλησία έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγαλύτερο πειρασμό, τον πειρασμό του τρόμου, του φόβου που σκορπά η ασθένεια· αυτό τον πειρασμό που απομακρύνει τους ανθρώπους από τους συνανθρώπους τους. Εκεί λοιπόν θα ήθελα να εστιάσεις και να μεταφέρεις τη χαρά και τη χάρη του Χριστού σε αυτούς.

Η Φουρνή είναι ένα χωριό με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, αφού υπήρξε έδρα της Επισκοπής Πέτρας. Είναι ο τόπος που τελειώνεται ο νεομάρτυρας Άγιος Ιωακείμ στις 24 Ιουνίου 1821, έξω από τον επισκοπικό ναό της Παναγίας. Είναι το χωριό απ’ το οποίο κατάγεται και όπου μαρτυρεί η Αγία Μαρία η Μεθυμοπούλα. Είναι το χωριό στο οποίο μαρτύρησαν χιλιάδες άνθρωποι μετά τον θάνατο του Αγίου Ιωακείμ. Αυτό το χώμα, λοιπόν, είναι ζυμωμένο από το αίμα των μαρτύρων που αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για την Πίστη του Χριστού και την ελευθερία της Πατρίδος.

Αυτός ο τόπος είναι ζυμωμένος από την ευσέβεια της ορθοδόξου ησυχαστικής παραδόσεως. Τα μοναστήρια που υπάρχουν στη γύρω περιοχή –οι Ιερές Μονές Αρετίου, Καρδαμούτσας, Αγίου Αντωνίου και Αγίας Βαρβάρας στο Σύρμεσο, Κεραπολίτισσας και Κεράμου– φανερώνουν ότι ο τόπος μας είναι τόπος ησυχασμού, ένας τόπος όπου καλλιεργείται η επικοινωνία και η σχέση με τον αληθινό Θεό. Το ησυχαστικό αυτό πνεύμα της Εκκλησίας σου ευχόμαστε να μεταδώσεις στους ανθρώπους· να τους μεταδώσεις την χαρά και την προσευχητική στάση της Εκκλησίας.

Είχες την ευκαιρία και την τύχη να γνωρίσεις από κοντά μεγάλα μοναστικά κέντρα, να μελετήσεις την Ορθόδοξη Θεολογία και να σπουδάσεις πάνω σε αυτή. Τώρα ήλθε η στιγμή όλα αυτά τα οποία έμαθες και αφομοίωσες να τα εφαρμόσεις σταδιακά στην πράξη. Ήλθε η ώρα να βάλεις το χέρι σου επάνω στο αλέτρι και να προσπαθήσεις να οργώσεις τον τόπο, έναν τόπο που πραγματικά διακονήθηκε από καλούς Ιερείς –και ο απερχόμενος Ιερεύς π. Νικόλαος αλλά και οι υπόλοιποι Πατέρες προσέφεραν σπουδαίο έργο στην Ενορία».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Σου δίδω λοιπόν την καλύτερη και την μεγαλύτερη ευχή· να τελειωθείς στην Αγία Τράπεζα. Σου εύχομαι πραγματικά το Θέλημα του Θεού να είναι το κέντρο της ζωής σου, το οποίο θα σε διδάξει και θα σε κατευθύνει στο έργο σου. Είμαστε δίπλα σου σε ό,τι εμπνευστείς και αποφασίσεις για τα θέματα της Ενορίας, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα μαζί με τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και τους ενορίτες. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και την καλή σου θυγατέρα. Όλες οι ημέρες της ζωής σου να είναι χαρούμενες, να είναι χαριτωμένες και να έχουν την ευωδία του Αγίου Πνεύματος, την κοινωνία του Χριστού και των ανθρώπων. Να είσαι πάντοτε άξιος να διακονείς τα Μυστήρια της χάριτος του Θεού».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων