20/09/2021 20/09/2021 Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, ο οποίος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας και παρουσίασε στο ευσεβές εκκλησίασμα τις τρεις σημαντικές διαχρονικές και απαραίτητες προϋποθέσεις που ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός θέτει...
20 Σεπτεμβρίου, 2021 - 10:06
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2021 - 10:46

Πέτρας: Γινόμαστε ιχνηλάτες της θείας πορείας του Χριστού

Διαδώστε:
Πέτρας: Γινόμαστε ιχνηλάτες της θείας πορείας του Χριστού

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, ο οποίος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας και παρουσίασε στο ευσεβές εκκλησίασμα τις τρεις σημαντικές διαχρονικές και απαραίτητες προϋποθέσεις που ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός θέτει προς τον άνθρωπο κάθε εποχής, προκειμένου –εάν θέλει– να Τον ακολουθήσει.

«Η πρώτη προϋπόθεση είναι να απαρνηθούμε τον εαυτό μας. Αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, σημαίνει ότι θα πρέπει να νεκρώσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, να έρθουμε ενάντια στις επιθυμίες μας, να αποδομήσουμε το «εγώ» μας. Απαρνούμαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι προσπαθώ να αποτινάξω από την καρδιά μου καθετί που με απομακρύνει από τον Θεό, καθετί που «γκρεμίζει» τον Θεό μέσα μου, καθετί που τον κάνει απόμακρο.

Η απάρνηση του εαυτού μου όμως σημαίνει και κάτι άλλο· ότι δηλαδή προσπαθώ καθημερινά να καλλιεργώ την αρετή της ταπεινώσεως στη ζωή μου, στις πράξεις και στα έργα μου. Ταπεινώνομαι προκειμένου ένας συνάνθρωπός μου –ακόμα και εκείνος που ενδεχομένως με έχει βλάψει ή με έχει αδικήσει– να κερδίσει. Ταπεινώνομαι σημαίνει ότι μπορεί να χάνω σαν άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα διατηρώ την ταυτότητά μου, την προσωπικότητά μου.

Με λίγα λόγια, απαρνούμαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι ζω μια ζωή χριστιανική μέσα στο πνεύμα και τη διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας. Δεν είναι εύκολο πράγμα αυτό, αλλά είναι η χάρις του Θεού που έρχεται και μας ενδυναμώνει προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στον πνευματικό αγώνα μας.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει ο Κύριός μας για να Τον ακολουθήσουμε είναι να σηκώσουμε τον δικό μας σταυρό. Κάθε άνθρωπος, κάθε χριστιανός σηκώνει το δικό του σταυρό. Δεν υπάρχει άνθρωπος επάνω στη γη που να μην δοκιμάζεται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Αλλού ο σταυρός είναι πιο βαρύς και αλλού πιο ελαφρύς, ποτέ όμως δεν επιτρέπει ο Θεός, ο σταυρός μας να είναι βαρύτερος από αυτόν που μπορούμε να σηκώσουμε.

Κάθε σταυρός όμως –να ξέρετε– έχει και τη δική του χαρά, διότι μετά από κάθε σταύρωση ακολουθεί η χαρά και η αγαλλίαση της αναστάσεως. Οι δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι η επίσκεψη του Θεού στη ζωή μας. Ο Κύριος αποθέτει στους ώμους μας ένα σταυρό, ο οποίος –πρέπει να το καταλάβουμε– είναι το δώρο Του προς τον καθένα μας, είναι η απόδειξη της αγάπης Του, αφού με αυτό τον τρόπο μας δίδει τη δυνατότητα –αν πραγματικά το θέλουμε– να κάνουμε βήματα προς τον Ουρανό. Αρκεί όμως να μην ολιγοπιστούμε, να μην γογγύζουμε, αλλά με Πίστη, με χαρά, με πνευματικό ενθουσιασμό και υπομονή να αντιμετωπίσουμε καθετί που εμφανίζεται στη ζωή μας και μας δυσκολεύει στην ομαλή πορεία της επί γης παρουσίας μας.

Η τρίτη προϋπόθεση, αφού έχουμε απαρνηθεί τον εαυτό μας και έχουμε δεχθεί να σηκώνουμε τον δικό μας σταυρό, είναι να ακολουθήσουμε τον Κύριό μας. Αυτό σημαίνει να προσπαθούμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας να είμαστε ενωμένοι μαζί Του, να γίνουμε μιμητές Του, να ακολουθούμε τον δρόμο που χάραξε, να γίνουμε ιχνηλάτες της θείας πορείας Του και μέσα από το πνεύμα αυτό της αγάπης προς τον Θεό και προς τον πλησίον, να μπορέσουμε να λεγόμαστε και να είμαστε μαθητές του Ιησού Χριστού.

Αγαπητοί μου, αυτός είναι ο δρόμος του Χριστού που η Εκκλησία μάς προβάλλει με κάθε ευκαιρία. Και αν τον ακολουθήσουμε κι εμείς θα επιτύχουμε το σκοπό για τον οποίο έχουμε έρθει σε αυτή τη ζωή·να κερδίσουμε δηλαδή τον χαμένο παράδεισο, να κερδίσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών».

Προ της απολύσεως ανεγνώσθη η Εγκύκλιος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου για την έναρξη των μαθημάτων στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και τον Αγιασμό, που θα τελεσθεί υπό του Σεβασμιωτάτου την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.00 μ.μ., στον χώρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Επίσης, γνωστοποιήθηκε στους ευσεβείς χριστιανούς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, επί τη συμπληρώσει 190 χρόνων από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επί τη Επετείω της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, μνημόσυνο πάντων των ευκλεώς αγωνισαμένων και ευπειθώς πεσόντων εν τοις του Έθνους ημών αγώσι κατά του τούρκου κατακτητή.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε για την αιματηρή Επέτειο: «Τιμούμε σήμερα τους Αγίους που μαρτύρησαν 99 χρόνια πριν στη γη της Ιωνίας, στα μικρασιατικά παράλια, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Σμύρνης, τον Άγιο Χρυσόστομο, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Χριστό και την Εκκλησία. Και ενώ λόγω του κύρους και της προσωπικότητάς του ο αγαπητός Ιεράρχης θα μπορούσε να γλιτώσει τον θάνατο και να διαφύγει από τη Σμύρνη που φλεγόταν, εκείνος προτίμησε να δώσει το αίμα του για τον Χριστό.

Ας επικαλεστούμε λοιπόν τις πρεσβείες όλων των Αγίων που θυσιάσθηκαν για τον Χριστό στη μαρτυρική γη της Ιωνίας, ώστε κι εμείς ακάθεκτα να βαδίζουμε στον δρόμο του Σταυρού, στον δρόμο της σωτηρίας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων