15/08/2020 15/08/2020 Με λαμπρότητα πανηγύρισε και φέτος Κλήρος και λαός στον Ι.Μ.Ν. Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως την Σεπτή Κοίμηση της Θεοτόκου.  Πλήθος προσκυνητών προσήλθε για άλλη μια χρονιά στην Πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, τιμώντας με ευλάβεια τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως και της εις τους Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας Μητέρας...
15 Αυγούστου, 2020 - 21:55
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2020 - 21:54

«Πόσο πολύ αγαπούμε την Παναγία εμείς οι Ρωμηοί!»

Διαδώστε:
«Πόσο πολύ αγαπούμε την Παναγία εμείς οι Ρωμηοί!»

Με λαμπρότητα πανηγύρισε και φέτος Κλήρος και λαός στον Ι.Μ.Ν. Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως την Σεπτή Κοίμηση της Θεοτόκου. 

Πλήθος προσκυνητών προσήλθε για άλλη μια χρονιά στην Πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, τιμώντας με ευλάβεια τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως και της εις τους Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας Μητέρας πάντων των χριστιανών και Κυρίας ολοκλήρου της ανθρωπότητος.

Το εσπέρας της Παρασκευής 14 Αυγούστου τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά της Ακολουθίας των Εγκωμίων της Θεομήτορος, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης ομίλησε στους πιστούς για το μεγάλο αυτό εκκλησιαστικό γεγονός του καλοκαιριού: «Εορτάζει σήμερα και αύριο, σύμπασα η Οικουμένη, την Σεβάσμια Κοίμηση και την εις Ουρανούς Μετάσταση της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Γενόμενοι μέτοχοι και εμείς, τα παιδιά Της, σε αυτόν τον πνευματικό συναγερμό, συνερχόμαστε ως οι Απόστολοι, «θεαρχίῳ νεύματι», στο Παλάτιο αυτό της δόξης Της, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των μεγάλων πρεσβειών Της, για να προσκυνήσουμε γονυπετείς, ψυχή τε και σώματι, τον «Θρόνον του Μόνου Βασιλέως», το Θεομητορικό Σκήνωμα της Υπερευλογημένης Μητέρας, στο οποίο ενοίκησε και ενηνθρώπησε ο Υιός και Λόγος του Θεού».

«Πόσο πολύ αγαπούμε την Παναγία εμείς οι Ρωμηοί! Αμέτρητες Εκκλησίες και Μοναστήρια χτυπούν χαρμόσυνα τις καμπάνες τους απ’ άκρου εις άκρον της επικράτειας της πονεμένης Ρωμηοσύνης. Ο θάνατός Της αποτελεί «παλινζωίας μυστήριον», γι’ αυτό είναι εορτή χαράς και θρίαμβος, Πάσχα μέσα στο καλοκαίρι, δροσιστική χάρις μέσα στον καύσωνα των πολλών θλίψεων και των αμέτρητων διαλογισμών.

 

Εμείς οι Ρωμηοί ξέρουμε να τιμούμε την Παμμακάριστο Κόρη, εκείνη την οποία προσέφερε εξ ολοκλήρου την ελευθερία της στον Θεό, και ο Θεός, σαρκούμενος, προσεφέρθη ολόκληρος σε Αυτήν, και δι’ Αυτής σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Γι’ αυτό πονούμε όταν ο θρησκευτικός φανατισμός κρύβει τη θέα της μορφής Της, βεβηλώνει τα ιερά και τα όσια της φυλής μας, που υμνούν στους αιώνες τα μεγαλεία της Αγίας Σοφίας του Θεού. Ας γνωρίζουν όμως, ότι οι λάθρα και κακώς διαπλέοντες, οι προφάσεις μακράς διαλογιζόμενοι, ότι εμείς, τα παιδιά της Παναγίας, ξέρουμε και πορευόμαστε «διά δόξης καί ἀτιμίας, διά δυσφημίας καί εὐφημίας,… ὡς ἀποθνήσκοντες καί ἰδού ζῶμεν, ὡς παιδευόμενοι καί μή θανατούμενοι».

Απόψε ασπαζόμαστε το ακήρατο σκήνωμά Της, μετέχουμε και εμείς νοερώς μετά των Αγίων Αποστόλων στην πάνσεπτη κηδεία Της, η οποία είναι το μεταίχμιο της αναβάσεώς Της στους Ουρανούς. Η Κυρία Θεοτόκος, χάριτι και φιλανθρωπία του Μονογενούς Της Υιού εξεδήμησε και σωματικώς προς τον ουρανό, γιατί δεν ήταν δυνατόν το Πανάγιο Σώμα της το οποίο εκυοφόρησε τον Θεό, να υποστεί διαφθορά.

Η Παναγία είναι το πρώτο πρόσωπο της Καινής Διαθήκης το οποίο, εκρίθη, εδικαιώθη, εδοξάσθη και κάθεται στα δεξιά του Θεού, πρεσβεύουσα υπέρ όλου του κόσμου, «ἐν ἱματισμῷ διαχρύσῳ περιβεβλημένη, πεποικιλμένη» τις αρετές του Αγίου Πνεύματος και κατέχουσα τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος.

Η Παναγία περιέχει μέσα Της όλη την ανθρωπότητα. Με τη χάρη της μητρότητάς Της καλύπτει τα πάντα. Αυτή προσωποποιεί την αγιότητα, Αυτή εικονίζει την Εκκλησία, μέσω Αυτής προσωποποιείται και ο κόσμος. Είναι η δόξα του ανθρωπίνου γένους στον ουρανό, είναι η παγκόσμιος δόξα, είναι η Κυρία πάντων ημών. Γι’ αυτό και γύρω από το Πρόσωπό Της και τις γιορτές Της, δημιουργήθηκαν βιώματα, έθιμα, ήθη, πασχαλινά πανηγύρια.

Η Θεοτόκος ιερουργεί το μυστήριο της σωτηρίας του κόσμου δια του Υιού και Θεού Της. Και επειδή «πολύ ισχύει δέησις Μητρός πρός εὐμένειαν Δεσπότου» η λατρευτική της προστασία, καθιστά μακροθυμότερο και ευσπλαχνικότερο το Λυτρωτή και Σωτήρα μας.

Η Παναγία μας είναι «ἡ μετά τόκον Παρθένος και μετά θάνατον ζῶσα». Και ο θάνατός της έγινε «διαβατήριον ζωῆς ἀϊδίου καί κρείττονος». Αυτή μας ανοίγει την πύλη της ευσπλαχνίας, Αυτή μάς παρακολουθεί σε κάθε μας βήμα, Αυτή φροντίζει, Αυτή ενδιαφέρεται περισσότερο για μάς, απ’ όσο εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας.

Εν αληθεία ομολογούμε ότι η Παναγία είναι η αντίληψή μας ενώπιον του Θεού. Και μόνον το όνομά Της χαροποιεί την ψυχή μας. Ζει στον ουρανό, αδιαλείπτως θεωρεί την δόξα του Θεού και διά της ευσπλαχνίας Της περιβάλλει ολόκληρη την Οικουμένη. Αυτή είναι η χαρά και η ελπίδα μας. Αυτή είναι η κατά πνεύμα Μητέρα μας και είναι κοντά μας κατά φύσιν ως άνθρωπος και κάθε χριστιανική ψυχή έλκεται προς Αυτή εν αγάπη.

Ας Την παρακαλέσουμε απόψε, δι’ ευχών του Αγίου Δεσπότου μας, να διαλύει «τὰ νέφη, τῶν λυπηρῶν», να σπογγίζει τα δάκρυα των πειρασμών και των θλίψεων, να μας σκεπάζει κάτω από το μαφόριό Της και να προστατεύει την ευλογημένη μας Πατρίδα από πάσης προσβολής εναντίου».

Αργά το εσπέρας τελέσθηκαν οι Ακολουθίες της Ιεράς Παρακλήσεως, του Αποδείπνου και των Χαιρετισμών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 15 Αυγούστου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην δόξα και την τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στην Θεοτόκο εξαιτίας της σαρκώσεως από Αυτήν του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Θεού Λόγου. Και επεσήμανε ότι η Παναγία είναι η διαρκής σκέπη και προστασία των πιστών, που μεταμορφώνει τους καημούς και τον πόνο των ανθρώπων και χαρίζει στα παιδιά Της παρηγοριά, ελπίδα και δύναμη στις δυσκολίες της ζωής. Ανεφέρθη στα πολλά θαύματα που καθημερινώς επιτελεί η χάρις της Θεοτόκου και κάλεσε τους πιστούς να τιμήσουν την ημέρα της πανσέπτου Κοιμήσεως της Παναγίας με πνευματικό τρόπο και με την αμετάθετη ελπίδα και πίστη πως η Παναγία θα γίνει και πάλι το τείχος, η σκέπη, η θύρα της μετανοίας, η χαρά και η προστασία στη ζωή μας και την πολυβασανισμένη πατρίδα μας.

Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Διοίκησης κ. Κωνσταντίνος Καστελλιανάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαρία Μυλωνάκη, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Διοικητής Τροχαίας Αγίου Νικολάου κ. Πέτρος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος Νεαπόλεως κ. Κίμωνας Χουρδάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νεαπόλεως κ. Ιωάννης Μηναδάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Γαλανάκης και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης.

Στο πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι εκοπίασαν για την προετοιμασία της πανηγύρεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων