14/08/2021 14/08/2021 Το Σάββατο 14 Αυγούστου, προεορτίως της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος  ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως. Την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 13 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Βρεφοτρόφου, πόλεως Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 12ου αιώνος. Το εσπέρας της ίδιας...
14 Αυγούστου, 2021 - 15:40
Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2021 - 15:34

Σε εμβληματικά θεομητορικά προσκυνήματα οι τελευταίες παρακλήσεις

Διαδώστε:
Σε εμβληματικά θεομητορικά προσκυνήματα οι τελευταίες παρακλήσεις

Το Σάββατο 14 Αυγούστου, προεορτίως της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος  ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 13 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ιερούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Βρεφοτρόφου, πόλεως Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 12ου αιώνος.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του τελευταίου Ιερού Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, με την ολοκλήρωση των καθημερινών Ιερών Παρακλήσεων και των Θείων Λειτουργιών προς την Υπεραγία Θεοτόκο: «Ολόκληρο το πλήρωμα της Εκκλησίας ψάλλει και αναμέλπει και φέτος ευχαριστήριες ωδές και παρακλητικές δεήσεις προς την «πεποικιλμένη τη θεία δόξη» Βασίλισσα των Ουρανών, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Όλες αυτές τις ημέρες δεν σταματήσαμε να Της εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και να Την δοξάζουμε μαζί με τις Αγγελικές Δυνάμεις και τη χορεία των Αγίων μας. Γιατί χάρη στην αγιότητά Της αξιώθηκε να γίνει η χώρα του αχωρήτου, η Μητέρα του Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Την προσεγγίζουμε αυτές τις δύσκολες ώρες για την Πατρίδα μας, παρά τις σειρήνες της αθεΐας και της απιστίας, την επιδημία που ταλαιπωρεί ολόκληρη την Οικουμένη, την πύρινη λαίλαπα, τις σειρήνες του πολέμου, τις εκρήξεις και τις πλημμύρες που στοίχησαν ανθρώπινες ζωές. Ακουμπούμε στη νεκρική Της κλίνη, γιατί πιστεύουμε και ομολογούμε ότι η Θεοτόκος «μετέστη προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής».

Την πλησιάσαμε και φέτος όπως πλησιάζουν τα τέκνα τη στοργική τους μητέρα που ξέρει να τα αγκαλιάζει, να τα αγαπά και να τα συγχωρεί. Γονατίσαμε μπροστά στο θαυματουργό εικόνισμα της Μεγάλης Παναγίας, γιατί γνωρίζουμε ότι Αυτή είναι η πρέσβειρα, η δεομένη, η λαοδηγήτρια, που συμπονά, που μεταμορφώνει τον ανθρώπινο πόνο και χαρίζει στα παιδιά Της παρηγοριά, ελπίδα και δύναμη στις δυσκολίες της ζωής.

Προσπαθήσαμε αυτή την περίοδο να μιμηθούμε τα Χερουβίμ και να ψάλλουμε μαζί με τις επουράνιες αγγελικές Δυνάμεις, ύμνους προς τιμήν Της. Αφήσαμε για λίγο τη σκέψη μας μέσα στη λατρεία της Εκκλησίας, να πετάξει αμυδρά προς τα ουράνια σκηνώματα που ετοιμάζονται να υποδεχθούν αγαλλόμενα την άχραντο ψυχή της Θεοτόκου Μαρίας.

Ας τιμήσουμε λοιπόν, αδελφοί μου, καρδιακά το θεομητορικό «Πάσχα του καλοκαιριού», την πάνσεπτο Κοίμηση και την εις ουρανούς Μετάσταση της Θεομήτορος, διατηρώντας αμετάθετη την ελπίδα και την πίστη μας πως η Παναγία θα γίνει και πάλι το τείχος και η σκέπη, ο πλατυσμός και η ευφροσύνη, το όπλο της σωτηρίας, η θύρα της μετανοίας, το αγαλλίαμα και η χαρά στη ζωή μας».

Επίσης, το εσπέρας της Πέμπτης 12 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του Ιερού Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκαν στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, στις Ποταμιές Πεδιάδος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων