14/07/2020 14/07/2020 Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, όπου εορτάστηκε με τη χάρη του Θεού ο Άγιος πολιούχος της Νάξου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος σήμερα το πρωί στην πανηγυρική Θεία λειτουργία.  Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχές του επ’ ευκαιρία της μεγάλης εορτής του Πολιούχου της νήσου, ενώ παράλληλα στηλίτευσε την απαράδεκτη και προκλητική...
14 Ιουλίου, 2020 - 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2020 - 17:49

Η Νάξος γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Νικόδημο

Διαδώστε:
Η Νάξος γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Νικόδημο

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, όπου εορτάστηκε με τη χάρη του Θεού ο Άγιος πολιούχος της Νάξου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος σήμερα το πρωί στην πανηγυρική Θεία λειτουργία. 

Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχές του επ’ ευκαιρία της μεγάλης εορτής του Πολιούχου της νήσου, ενώ παράλληλα στηλίτευσε την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί (όπως προ του 1934), τονίζοντας ότι «αν θα διεκδικούσαμε δυναμικά από παλιά την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας των Ορθοδόξων Χριστιανών ίσως να μην είχαμε φθάσει σήμερα σ’ αυτό το σημείο». Τόνισε, επίσης, ότι για μια ακόμη φορά μας απογοητεύει ο χλιαρός τρόπος αντίδρασης των «συμμάχων» μας, που επαναλαμβάνουν την προ της Μικρασιατικής καταστροφής τακτική τους.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ Γιάννης Βρούτσης και οι δύο Βουλευτές του Νομού κ Κατερίνα Μονογυιού και κ Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος Νάξου κ Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γιάννης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Φώτης Μαργαρίτης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου, η Περιφερειακή Σύμβουλος και Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Ευδοκία Κατσάνη, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι των πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, λιμενικών, αστυνομικών και λοιπών Αρχών του νησιού και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

Οι πανηγυρικοί εορτασμοί ξεκίνησαν από χθες, 13 Ιουλίου, με τον πανηγυρικό Εσπερινό, και ολοκληρώνονται σήμερα (14 Ιουλίου) με τη Λιτάνευση της ιερής εικόνας και των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου.

Η Πανήγυρις του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου πραγματοποιείται φέτος με κατάνυξη, λιτότητα και ιεροπρέπεια, χωρίς την συμμετοχή άλλων Αρχιερέων στον φερώνυμο Ιερό Ναό του στην πόλη της Νάξου.

Το απόγευμα της Δευτέρας 13-7-2020 και προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του αποτμήματος του Τιμίου Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη του θαυματουργού, που φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Νάξου και μεταφέρθηκε από την Αίγινα προ 55ετίας από τον μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Επιφάνιο τον Υδραίο, τότε Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Τούτο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπληρώσεως 100 ετών από της κοιμήσεώς του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού (1920-2020). Μετά την υποδοχή στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του ιδίου και ευλογήσαντος του προσφερθέντες Άρτους.Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομη προσλαλιά προς το εκκλησίασμα και ευχήθηκε να μας συνοδεύει πάντοτε η θερμή πρεσβεία και η ισχυρή προστασία των δύο μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα κατά την πολύ δύσκολη αυτή περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων