16/07/2021 16/07/2021 Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση η Ιερά Μητρόπολη Πατρών ανακοινώνει στο Χριστεπώνυμο πλήρωμά της την αγιοκατάταξη κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος του αιδίμου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου, Μητροπολίτου Δέρκων, ο οποίος εμαρτύρησε δι’ απαγχονισμού από τους Τούρκους, στις 3 Ιουνίου 1821, μπροστά στο Επισκοπείο στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως. Ο αοίδιμος και τρισμακάριος Ιεράρχης,...
16 Ιουλίου, 2021 - 15:05
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2021 - 15:50

H χαρά της Μητροπόλεως για τον νέον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα

Διαδώστε:
H χαρά της Μητροπόλεως για τον νέον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση η Ιερά Μητρόπολη Πατρών ανακοινώνει στο Χριστεπώνυμο πλήρωμά της την αγιοκατάταξη κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος του αιδίμου Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου, Μητροπολίτου Δέρκων, ο οποίος εμαρτύρησε δι’ απαγχονισμού από τους Τούρκους, στις 3 Ιουνίου 1821, μπροστά στο Επισκοπείο στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο αοίδιμος και τρισμακάριος Ιεράρχης, άγιος Γρηγόριος Μητροπολίτης Δέρκων, εγεννήθη στη Ζουμπάτα Αχαιας το έτος 1750. Εχειροτονήθη Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας διαδεχθείς τον εθνοιερομάρτυρα Ανανία, έπειτα κατέστη Μητροπολίτης της Βιδύνης της (Βουλγαρίας) και τέλος κατεστάθη Μητροπολίτης Δέρκων. Ήτο στενότατος συνεργάτης του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου, κατά τα χρόνια της Αρχιερατείας του και κυρίως του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄.

Η αγιοκατάταξις εγένετο κατόπιν εισηγήσεως προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Η Ιερά Σύνοδος προέβη στην αναγραφή στις αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας και των άλλων Αρχιερέων οι οποίοι εφυλακίστηκαν και μαρτύρησαν στην Κωνσταντινούπολη το 1821, μαζί με τον άγιο Γρηγόριο τον Ε΄ και των μαρτύρων της σφαγής της Χίου το έτος 1822.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών προσωπικά, αλλά και εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Πατραϊκού Λαού, εκφράζει τις ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τους Αγίους Αρχιερείς μέλη της Δ.Ι.Σ. και προς τα μέλη της Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αναμένεται το επίσημο έγγραφο περί της αγιοκατατάξεως του αγίου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων