17/01/2021 17/01/2021 Με την δέουσα τιμή και εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθη η 41η επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, από τη Μασσαλία της  Γαλλίας όπου ευρίσκετο, στην Μονή του Αγίου Βίκτωρος. Ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου είχε αποσταλεί στην Δύση από τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Αντέλμο το 1205. Τον Σταυρό υπεδέχθη ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πατρών...
17 Ιανουαρίου, 2021 - 14:53
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2021 - 14:52

Εορτάστηκε η Επανακομιδή του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα

Διαδώστε:
Εορτάστηκε η Επανακομιδή του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα

Με την δέουσα τιμή και εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθη η 41η επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, από τη Μασσαλία της  Γαλλίας όπου ευρίσκετο, στην Μονή του Αγίου Βίκτωρος.

Ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέου είχε αποσταλεί στην Δύση από τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Αντέλμο το 1205.

Τον Σταυρό υπεδέχθη ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Πατραικού Λαού στην Πλατεία Τριών Συμμάχων των Πατρών, στις 19 Ιανουαρίου 1980, ημέρα Σάββατο.

Είχαν προηγηθεί όλες οι ενέργειες ανάμεσα στην Μητρόπολη Πατρών και στους Ρωμαιοκαθολικούς της Γαλλίας, αφού είχε εντοπισθεί ο Σταυρός στον Ναό του Αγίου Βίκτωρος στη Μασσαλία. Καίριος ήτο ο ρόλος του εκ Πατρών Πρωτοπρεσβυτέρου αειμνήστου Παναγιώτου Σιμιγιάτου, ο οποίος υπηρετούσε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Γαλλίας, αλλά μεγάλη και η βοήθεια του αοιδίμου Μητροπολίτου Γαλλίας κυρού Μελετίου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην μεγάλη ευλογία από τον Θεό, που έχει η πόλις των Πατρών να κατέχει, την αγία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του και βεβαίως τον Τάφο του Πρωτοκλήτου. 

Επίσης ανέγνωσε τμήμα από το βιβλίο «Εγκώμιον εις τον Πρωτόκλητον Ανδρέαν του Νικήτα Ρήτορος του Παφλαγόνος», αναφερόμενο στο επί του Σταυρού μαρτύριο του Αποστόλου Ανδρέου.

Ανήμερα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στην ομιλία του ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της θεραπείας των δέκα λεπρών και εστάθη στο θέμα της ευγνωμοσύνης.

Αναφερόμενος στην επέτειο της Επανακομιδής του Σταυρού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, σημείωσε ότι “πρέπει να είμεθα ευγνώμονες οι Πατρινοί και όλοι οι Έλληνες στον Άγιον Απόστολον Ανδρέα, διότι μας εφώτισε με την κατά Θεόν γνώσιν και σοφία, αγίασε με το αίμα του την πόλη των Πατρών εθαυματούργησε και θαυματουργεί και μεσιτεύει προς Κύριον υπέρ ημών”.

Υπενθύμισε, ο Σεβασμιώτατος, θαύματα του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων στην Πάτρα και παρακάλεσε τον Άγιο να πρεσβεύει προς Κύριον και να Τον ικετεύσει, ώστε να λυτρωθει η Πατρίδα μας και όλος ο κόσμος από την οδυνηρά λοιμική νόσο του κορωνοϊού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ανεπέμφθη δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των αοιδίμων Μητροπολίτων Πατρών κυρού Νικοδήμου και Γαλλίας κυρού Μελετίου και του Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτου Σιμιγιάτου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων