17/05/2021 17/05/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην τόλμη του Ιωσήφ και Νικοδήμου και στην τόλμη και στην θαρραλέα στάση των Μυροφόρων Γυναικών   Την Τρίτη Κυριακή από του Πάσχα, η αγία μας Εκκλησία τιμά την πανέορτο μνήμη των Μυροφόρων Γυναικών και των κηδευτών του Σωτήρος ημών Ιωσήφ του Ευσχήμονος Βουλευτού,...
17 Μαΐου, 2021 - 14:10
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2021 - 14:22

Mνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πατρών Νικοδήμου

Διαδώστε:
Mνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πατρών Νικοδήμου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην τόλμη του Ιωσήφ και Νικοδήμου και στην τόλμη και στην θαρραλέα στάση των Μυροφόρων Γυναικών

 

Την Τρίτη Κυριακή από του Πάσχα, η αγία μας Εκκλησία τιμά την πανέορτο μνήμη των Μυροφόρων Γυναικών και των κηδευτών του Σωτήρος ημών Ιωσήφ του Ευσχήμονος Βουλευτού, του από Αριμαθαίας και Νικοδήμου, εορτάζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικοδήμου (Μετόχιον της Ιεράς Μονής Μαρίτσης) στο Ζαβλάνι Πατρών, ως και ο Ιερός Ναός των Μυροφόρων στην Εγλυκάδα Πατρών.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικοδήμου στο Ζαβλάνι και μίλησε περί της προσωπικότητος των δύο τολμηρών Αποκαθηλωτών και Κηδευτών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Ιωσήφ και Νικοδήμου, οι οποίοι μπροστά στο χρέος των απέναντι στον Κύριό μας δεν υπολόγισαν, ούτε τις θέσεις των, ούτε τα αξιώματά των, αλλά εφάνησαν τολμηροί στην απόφασή τους, να ζητήσουν το Σώμα του Κυρίου από τον Πιλάτο (ο Ιωσήφ) και να κηδεύσουν με τις δέουσες τιμές, ενταφιάζοντες αυτό στο καινό μνημείο.

Ο Σεβασμιώτατος, εξήγησε γιατί αναφέρεται ως «καινόν» το Μνημείον και γιατί αποκαλείται από τους Πατέρας «όλβιος τάφος» και «χωρίον αναστάσεως».

Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μαρίτσης για την ευπρέπεια του Ιερού Μετοχίου, τον Εφημέριο π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, τον Πρωτοψάλτη κ. Πέτρο Ρηγάτο, Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Δικηγόρον παρ’ Αρείω Πάγω και τους συνεργάτες τους, στο πνευματικό και γενικότερο έργο το οποίον επιτελείται στο Ιερό Μετόχιο.

Ανήμερα, στον ίδιο Ναό, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος μίλησε αναστάσιμα και περί των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη ιερό μνημόσυνο και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Ζαβλανίου Πατρών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην τόλμη του Ιωσήφ και Νικοδήμου και στην τόλμη και στην θαρραλέα στάση των Μυροφόρων Γυναικών, οι οποίες αξιώθηκαν να πληροφορηθούν, πρώτες, το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως και να ίδουν τον Αναστάντα Κύριο, γενόμεναι ευαγγελίστριες των Αγίων Αποστόλων.

Σημείωσε δε ιδιαιτέρως, την ανάγκη της τόλμης και της παρρησίας, προκειμένου να ομολογούμε τον Αναστάντα Κύριό μας, ενώπιον πάντων των ανθρώπων, ακόμα και αν χρειαστεί θυσιάζοντας την ίδια την ζωή μας.

 

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε ιερό μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πατρών Νικοδήμου, ο οποίος έφερε το όνομα του Αγίου Νικοδήμου, του κηδευτού του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Εν συνεχεία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος τρισάγιο, επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου του Επισκοπείου Πατρών.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων