15/09/2022 15/09/2022 Ο Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού, στην πόλη της Κάτω Αχαίας ήταν φέτος το επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών. Στον Όρθρο χοροστάτησε και την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο περί του Ζωοποιού και Τιμίου Σταυρού διά...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 12:22

Με τιμή στους αγωνιστές της Αχαΐας στην Κύπρο το 1974 η εορτή του Τιμίου Σταυρού

Διαδώστε:
Με τιμή στους αγωνιστές της Αχαΐας στην Κύπρο το 1974 η εορτή του Τιμίου Σταυρού

Ο Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού, στην πόλη της Κάτω Αχαίας ήταν φέτος το επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Στον Όρθρο χοροστάτησε και την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο περί του Ζωοποιού και Τιμίου Σταυρού διά του οποίου ήλθε σωτηρία σε όλον τον κόσμο.

Αναφέρθηκε επίσης στο Μυστήριο του Γολγοθά, στο Σταυρό του Κυρίου και στους δύο συσταυρωθέντας Αυτώ, εκ των οποίων ο ένας οδηγήθηκε στη σωτηρία διά της μετανοίας και ο έτερος στην καταδίκη διά της βλασφημίας. «Ας επιλέγωμε, καθημερινώς», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «την οδόν της σωτηρίας διά της μετανοίας και της Μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαίας κ. Σπυρίδων Μυλωνάς, σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο τίμησε τους κεκοιμημένους και επιζώντας αγωνιστές, του Δήμου της Δυτικής Αχαίας, στην Κύπρο, το 1974 κατά την βάρβαρη τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Την εκδήλωση άνοιξε με λόγια συγκινητικά ο Σεβασμιώτατος, και στη συνέχεια μίλησαν ο Δήμαρχος και ο εκπρόσωπος των Αγωνιστών κ. Γεώργιος Βουρλιόγκας, ο οποίος συγκίνησε όλο το εκκλησίασμα.

Για τους φονευθέντας όλοι φώναξαν το, «Αθάνατος», για τους κεκοιμημένους εσχάτως, το, «αιωνία η μνήμη» και τους ζώντες τους ετίμησαν με θερμό χειροκρότημα.

Σε όλους ο κ. Δήμαρχος απένειμε τιμητικές διακρίσεις και πλακέτες. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής κ. Άγγελος Τσιγκρής, Εκπρόσωπος του Διοικητού της 116Π.Μ, ο Δήμαρχος, βεβαίως, Δυτικής Αχαίας κ. Σπυρίδων Μυλωνάς, οι πρ. Δήμαρχοι κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Χρίστος Νικολάου, ο Πρόεδρος της Κάτω Αχαίας κ. Ευάγγελος Τισαρχόντος και πλήθος Λαού.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Συχαινών, όπου κήρυξε τον θείο λόγο εν πληθούση Εκκλησία.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος την παραμονή στον Εσπερινό, όπως και στον μεθέορτο Εσπερινό, χοροστάτησε και μίλησε στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών, όπου υπάρχει παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού, στον τόπον όπου είχε φυτευθή υπό του αοιδίμου, π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου, το δέντρον, εντός του κορμού του οποίου, είχε σχηματισθεί θαυματουργικώς ο αχειροποίητος Σταυρός.

Ανήμερα της εορτής, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, Συχαινών Πατρών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων