31/01/2023 31/01/2023 Η Αποστολική πόλις των Πατρών εόρτασε τους Τρεις μεγάλους Πατέρες και διδασκάλους της Αγίας μας Εκκλησίας, Βασίλειον τον Μέγαν, Γρηγόριον τον Θεολόγον και Ιωάννην τον Χρυσόστομον. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Εκκλησιάστηκαν τα Σχολεία της Ενορίας και το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Συμμετείχαν...
31 Ιανουαρίου, 2023 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2023 - 13:17

Μητροπολίτης Πατρών: Η εποχή των Τριών Ιεραρχών και η δική μας εποχή

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Πατρών: Η εποχή των Τριών Ιεραρχών και η δική μας εποχή

Η Αποστολική πόλις των Πατρών εόρτασε τους Τρεις μεγάλους Πατέρες και διδασκάλους της Αγίας μας Εκκλησίας, Βασίλειον τον Μέγαν, Γρηγόριον τον Θεολόγον και Ιωάννην τον Χρυσόστομον. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Εκκλησιάστηκαν τα Σχολεία της Ενορίας και το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών.

Συμμετείχαν στον Εκκλησιασμό, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εκπαιδεύσεως κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, Διευθυντές Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάμθιας Εκπαιδεύσεως, Δάσκαλοι και Καθηγητές.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, αναφερθείς στις μεγάλες προσωπικότητες των Αγίων και σε συγκεκριμένα στοιχεία της
αγίας βιοτής και πολιτείας του καθενός.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε εν ολίγοις για τις παιδαγωγικές αξίες των Τριών Ιεραρχώ ν και την επικαιρότητά τους στην εποχή μας. Ευχαρίστησε τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ευχήθηκε υγεία, ευλογία και φωτισμό παρά Κυρίου. Επίσης ευχήθηκε στους μαθητές και στους Γονείς των μαθητών τα δέοντα.

Εσπερινός στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Πανεπιστημίου Πατρών

Την παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Πανεπιστημίου Πατρών, εν πληθούση Εκκλησία.

Εκκλησιάσθηκαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Χρίστος Μπούρας, Αντιπρυτάνεις, Καθηγητές και Φοιτητές.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την κατά κόσμον γνώσιν και την κατά Θεόν σοφία, όπως συνδυάζονται στα πρόσωπα και στη ζωή των Τριών Ιεραρχών και όπως φαίνεται αυτή η σχέση μέσα από τα ιερά συγγράμματα και την διδασκαλία τους.

Επίσης αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του Πανεπιστημίου Πατρών, για την πόλη του Αγίου Ανδρέου, για την Πατρίδα μας και τον κόσμον ολόκληρο.

Τέλος, ευχαρίστησε και επήνεσε τον κ. Πρύτανη, τις Πρυτανικές Αρχές και τους Καθηγητάς για το έργο τους και ευχήθηκε και εις αυτούς και στους Φοιτητάς, φωτισμόν στην ζωή τους και στην πορεία τους.

Η Επιτροπή του Πανεπιστημιακού Ναού, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μακέτα του ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών.

Σημειωτέον ότι στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει τοποθετηθεί μόνιμος Ιερεύς, από τον Σεβασμιώτατο, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μεσσαλάς, ο οποίος μαζί με την Επιτροπή του Πανεπιστημιακού Ναού και σε συνεργασία με την Πρυτανική Αρχή, προσφέρει σπουδαίο έργο στους Φοιτητάς.

Εις δε τον Ιερό Ναό, επίσης των Τριών Ιεραρχών των πρ. ΑΤΕΙ Πατρών (ενσωματώθηκαν στο Πανεπιστήμιο) υπηρετεί με μεγάλη επιτυχίαν στο πνευματικό έργο και στην προσφορά τους στους Φοιτητές, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Προκόπιος Κόρδας.)

Εκδήλωση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών

Το απόγευμα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ο Σεβασμιώτατος, παρέστη στην ωραία εορταστική εκδήλωση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών και απηύθυνε χαιρετισμό αναπτύξας εν ολίγοις το θέμα: «Η εποχή των Τριών Ιεραρχών και η δική μας εποχή».

Προσεφώνησε με λόγους θερμούς ο Πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, ευχηθείς σε όλους από καρδίας.

Κεντρική ομιλήτρια ήτο η κ. Ελένη Μπολιάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες και το έργο τους».

Η Εκδήλωση έκλεισε με ύμνους των Τριών Ιεραρχών, από την χορωδία «Απόστολος Ανδρέας», υπό την διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου κ. Σπυρίδωνος Σκιαδαρέση.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Εκπρόσωποι των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας κ.λ.π. και πλήθος εορταστών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων