13/09/2022 13/09/2022 Mε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, απέστειλε μήνυμα προς τους μαθητές, τους Δασκάλους και τους Καθηγητές με θερμές πατρικές ευχές και ευλογίες για υγεία και επιτυχία στο τόσο ωραίο, αλλά και δύσκολο έργο τους. Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία Την Δευτέρα, το πρωί, ετέλεσε τον Αγιασμό για το νέο σχολικό έτος...
13 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2022 - 14:20

Ο αγιασμός σε σχολεία της Πάτρας από τον Μητροπολίτη Πατρών

Διαδώστε:
Ο αγιασμός σε σχολεία της Πάτρας από τον Μητροπολίτη Πατρών

Mε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, απέστειλε μήνυμα προς τους μαθητές, τους Δασκάλους και τους Καθηγητές με θερμές πατρικές ευχές και ευλογίες για υγεία και επιτυχία στο τόσο ωραίο, αλλά και δύσκολο έργο τους.

Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία

Την Δευτέρα, το πρωί, ετέλεσε τον Αγιασμό για το νέο σχολικό έτος στο Στρούμπειο Σχολείο των Πατρών και στο Νηπιαγωγείο και εν συνεχεία στο 11ο Δημοτικό Σχολείο της πόλεως, το οποίο φέρει το όνομα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και στο συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο. Οι Διευθύντριες των Σχολείων και οι Δάσκαλοι, όπως και οι Μαθητές και οι Γονείς των παιδιών, υπεδέχθησαν με πολύ χαρά και σεβασμό τον Μητροπολίτη, ο οποίος μίλησε με απλά λόγια, από καρδίας, τόσον στα παιδιά, όσο και στους Δασκάλους και τους Γονείς των παιδιών.

Ο σεβασμιώτατος στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Στα πρόσωπα των μικρών παιδιών, βλέπομε αγγέλους και τους αυριανούς κοινωνικούς εργάτες, λειτουργούς και ηγέτες του Λαού μας. Τα παιδιά μας είναι η χρυσή ελπίδα της καρδιάς μας για ένα καλύτερο κόσμο…Είναι το ωραιότερο δώρο του Θεού. Γι’ αυτό το Σχολείο, εκτός από την παροχή γνώσεων, έχει και ως σκοπό την καλλιέργεια του όλου ανθρώπου. Εξ’ άλλου είναι τοις πάσι γνωστόν ότι: «πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και πάσης άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται…»

Επίσης επαίνεσε και ευχαρίστησε τους Δασκάλους για το σπουδαίο έργο και λειτούργημά τους και τους διεβεβαίωσε ότι τους συνοδεύει η αγάπη της Εκκλησίας, οι θερμές ευχές και προσευχές για ό,τι καλό στη ζωή τους και στο λειτούργημά τους, το οποίο καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολο, ένεκα των δυσχερειών της εποχής μας.
Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Γονείς των παιδιών και είπε χαρακτηριστικά ότι αυτοί χτίζουν το οικοδόμημα της κοινωνίας, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν τα καλύτερα πνευματικά υλικά.

Απευθυνόμενος μάλιστα στις μητέρες, με συγκίνηση ανέφερε ότι στα πρόσωπά τους βλέπουμε ή πρέπει να βλέπουμε τα πρόσωπα και την προσφορά των Μητέρων των Τριών Ιεραρχών και των Μητέρων άλλων Αγίων. Τις εκάλεσε δε να συνεχίσουν να εργάζονται μιμούμενες την ζωή και την δράση αυτών των Αγίων Μητέρων». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο νέος Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Κλάδης, οι Διευθύντριες των Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, η Αντιδήμαρχος κ. Βίβιαν Σαμούρη και στο 11ο Δημοτικό Σχολείο ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Γονέων.

Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε τον Αγιασμό στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών, το οποίο επί δεκαετίες προσέφερε Αρχιερείς, Ιερείς και γενικώς καταξιωμένους ανθρώπους σε διάφορα λειτουργήματα στην κοινωνία μας και συνεχίζει να προσφέρει. Μάλιστα κατά τα τελευταία έτη ακμάζει, στεγαζόμενο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως και η Μαθητική Εστία, που ανηγέρθησαν με κόπους και μόχθους του ιδίου του Σεβασμιωτάτου.

Προς τους Μαθητάς και Καθηγητάς μίλησε μετά πολλής πατρικής αγάπης ο Σεβασμιώτατος και τόνισε στους Μαθητάς την μεγάλη σημασία της φοιτήσεώς τους σε ένα τέτοιο Σχολείο. Είναι ένα «πρότυπο» Σχολείο που λειτουργεί υποδειγματικά επεσήμανε ο Μητροπολίτης. Μέσα από την κατά Θεόν και την κατά κόσμον γνώση και σοφία καταρτίζονται τα παιδιά μας πνευματικά και θωρακίζονται ψυχικά. Ιδιαίτερη ανεφορά έκανε στις ιερές Ακολουθίες που τελούνται στο Παρεκκλήσιο του Ιερού Χρυσοστόμου και στην όλη πνευματική εργασία που γίνεται στο Σχολείο.

Με θερμά λόγια μίλησε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Ιωάννης Κόττορος και ο μαθητής Θεόδωρος Λιάκκος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειακός Διευθυντής της Εκπαιδεύσεως κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Ιάσων Φωτήλας και ο κ. Χαράλαμπος Στανίτσας Δημοτικός Σύμβουλος και παλαιός απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών.

Τριάντειος Επαγγελματική Σχολή Πατρών.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό στην Τριάντειο Επαγγελματική Σχολή Πατρών, της οποίας ο ίδιος προεδρεύει και μίλησε στους Μαθητάς και στο Διδακτικό προσωπικό, ευχηθείς τα δέοντα για το νέο σχολικό έτος.

Η Τριάντειος Σχολή λειτουργεί επί εκατό περίπου έτη και συντηρείται και καλύπτει τις ανάγκες της εκ της αξιοποιήσεως της περιουσίας του αειμνήστου Θεοδώρου Τριάντη, μεγάλου Ευεργέτου της πόλεως των Πατρών. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, η Βουλευτής Αχαΐας κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ετέλεσε τον Αγιασμό στο 12ο Γυμνάσιο Πατρών, στο Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Πατρών και στο 2ο Λύκειο Πατρών, μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου και απηύθυνε λόγους αγάπης στους Καθηγητάς και στους Μαθητάς επί τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς.

Το μήνυμα του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου για το νέο σχολικό έτος

Αγαπητά μου παιδιά,

Με την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς, απευθύνομαι σε σας τους Μαθητές και τις Μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εκφράσω τις θερμές πατρικές ευχές μου για ένα καλό και ευλογημένο, από τον Θεό, σχολικό έτος, γεμάτο υγιεία, χαρά και πρόοδο. Εσείς, παιδιά μου, είστε η χαρά μας, η απαντοχή μας, η χρυσή ελπίδα για το μέλλον της κοινωνίας μας και της πατρίδος μας. Οι καιροί που ζούμε είναι αρκετά δύσκολοι.

Τα προηγούμενα έτη είχαμε πολλά προβλήματα, λόγω και της πανδημίας του κορωνοιού, τα οποία επηρέασαν και την εκπαίδευση. Όμως όλοι και Δάσκαλοι και Γονείς, κυρίως όμως εσείς οι Μαθητές δώσατε τον καλύτερο εαυτό σας, ώστε να μη δημιουργηθούν κενά στο πεδίο της μάθησης. Πιστεύομε, ότι εφέτος θα βοηθήσει ο Θεός, ώστε να μην έχουμε δυσκολίες και όλα, με την Χάρη του Θεού, να κυλίσουν ομαλά. Παιδιά μου, αξιοποιήστε το χρόνο σας κατά τον καλύτερο τρόπο, μελετήστε και εργασθείτε, ώστε να εμπεδώσετε τις γνώσεις που σας προσφέρονται για την όλη καλλιέργεια της προσωπικότητός σας.

Είναι σε όλους γνωστό ότι το σχολείο δεν προσφέρει απλώς γνώσεις, αλλά έχει ως σκοπό την καλλιέργεια του όλου ανθρώπου. Στη ζωή σας και στη προσπάθειά σας έχετε, πρώτα απ’ όλα, την βοήθεια του Θεού. Σας αγαπάει και σας προστατεύει η Παναγία μας, ο Άγιος Ανδρέας που είναι ο προστάτης και πολιούχος της Πάτρας και όλοι οι Άγιοι. Σας αγαπούν από τα τρίσβαθα της ψυχής τους οι Γονείς σας και εργάζονται ακαταύπαστα και ευσυνείδητα για σας οι Δάσκαλοί σας.

Σας αγαπάμε όλοι, και εγώ που σας απευθύνω αυτές τις ευχές, είμαι κοντά σας με την πατρική μου αγάπη και τις θερμές προσευχές μου για κάθε ευλογία από τον Θεό στη ζωή σας, για υγιεία, πρόοδο και επιτυχία στους στόχους σας.

Στους Γονείς σας εύχομαι να έχουν υγεία και δύναμη από τον Θεό, να σας χαίρονται και να σας καμαρώνουν, αφού είστε το ωραιότερο δώρο, ό,τι πολυτιμότερο τους έχει δώσει ο Θεός. Τους ευχαριστούμε γιατί αγωνίζονται, ώστε να σας δώσουν στην κοινωνία, ανθρώπους με όλη την σημασία της λέξεως. Επίσης, στους Δασκάλους σας, εύχομαι να έχουν δύναμη στο λειτούργημά τους, το οποίο είναι τόσο ωραίο, αλλά και πολυεύθυνο, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών, καλλιεργώντας τις δικές σας προσωπικότητες και ψυχές. Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά.

Με όλη μου την αγάπη.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ο ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων