12/03/2023 12/03/2023 Σε κλίμα ιεράς κατάνυξης εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναδείχθηκε υπέρμαχος της Ορθόδοξης πίστης και θεολογίας και με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Στις ιερές Ακολουθίες προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στον κατάμεστο από ευσεβείς χριστιανούς ιερό Μητροπολιτικό Ναό κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος...
12 Μαρτίου, 2023 - 12:29

Ο εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Διαδώστε:
Ο εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Σε κλίμα ιεράς κατάνυξης εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναδείχθηκε υπέρμαχος της Ορθόδοξης πίστης και θεολογίας και με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.

Στις ιερές Ακολουθίες προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στον κατάμεστο από ευσεβείς χριστιανούς ιερό Μητροπολιτικό Ναό κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στην φωτοφόρο προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αλλά και στο θαύμα το οποίο επιτελέσθηκε στην Πάτρα, διά πρεσβειών του αγιωτάτου πατρός το 1852 και το οποίο εορτάζεται λαμπρά έως και τις μέρες μας.

Ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ των άλλων:

…Η εορτή του μεγάλου αυτού πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας δεν ετοποθετήθη, τυχαία, την Β’ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλά για να δηλωθή ότι ο ιερός αυτός πατήρ, υπήρξε υπέρμαχος της Ορθοδόξου πίστεως και θεολογίας και στην εποχή του, αλλά και διαχρονικά διδάσκων με τα ιερά συγγράμματά του και την πεπαρρησιασμένη διδασκαλία του. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς εκφράζει όλη την εμπειρία των αγίων Πατέρων, οι οποίοι ως θεοφώτιστοι και θεοκίνητοι νόες, ερμηνεύουν με ακρίβεια την Αγία Γραφή και οδηγούν τους ανθρώπους από την κάθαρση, στον φωτισμό και εκείθεν στην θέωση.

Επίσης ανεφέρθη στην ανάλυση που κάνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, στην Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του Παραλυτικού της Καπερναούμ. Ο Άγιος Γρηγόριος λέγει μεταξύ των άλλων ότι την ιδικήν μας παράλυτον ψυχήν βοηθούν τέσσερα στοιχεία, ήτοι: η οικεία κατάγνωσις, η εξαγόρευσις των ημαρτημένων, η υπόσχεσις αποχής από τα κακά και η προς τον Θεόν δέησις.

Στη συνεχεία ο Σεβασμιώτατος, μίλησε για το θαύμα το οποίο επιτελέσθηκε από τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά στην Πάτρα. Η υπόθεση έχει ως εξής:

Ο διακεκριμένος δικηγόρος των Πατρών Παυσανίας Χοιδάς, ιδρυτής του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών και πρώτος (1852) Πρόεδρος αυτού, είχε υιόν τον Αχιλλέα, ο οποίος εις ηλικίαν δύο (2) ετών ασθένησε βαρύτατα. Οι ιατροί είπαν στους γονείς του παιδιού, ότι ο μικρός είχε ελάχιστα περιθώρια ζωής και ότι έπρεπε να ετοιμασθούν για την έξοδο του υιού της και τα της νεκρωσίμου Ακολουθίας.

Ο πατέρας του παιδιού, Παυσανίας, πιστός άνθρωπος στο Θεό, γονάτισε και προσευχήθηκε με δάκρυα παρακαλώντας τον Κύριο για την σωτηρία του τέκνου του και έπεσε να κοιμηθή.

Κατ’ όναρ, όμως, εφάνη εις αυτόν ιεράρχης με ξανθόν γένειον και λάμπων, ο οποίος είπε στον Παυσανία ότι δεν πρέπει να λυπήται άλλο, διότι ο υιός του δεν θα αποθάνη, αλλά με την χάρη του Θεού θα θεραπευθή. Όντως από την άλλην ημέρα, ο μικρός Αχιλλέας συνήλθε και έγινε πλήρως υγιής.

Ο πατέρας του, δεν εγνώριζε ποίος ήτο ο Ιεράρχης που παρουσιάσθη κατ’ όναρ εις αυτόν και του έφερε την ευχάριστη είδηση περί της θεραπείας του τέκνου του.

Ύστερα από λίγες ημέρες, την Β’ Κυριακή των Νηστειών του 1852, μετέβη για να εκκλησιασθή στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας των Πατρών, όπου ενώπιον του είδε την προτεθείσαν εις προσκύνησιν εικόνα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και εις αυτήν όπου ανεγνώρισε τον θαυματουργόν Ιεράρχη και άγγελον της ειδήσεως της θεραπείας του υιού του, τον οποίον μετά δακρύων ευχαρίστησε, γνωστοποιήσας στον Μητροπολίτη και στους Ιερείς και στον Πατραικό Λαό, το θαυμαστό γεγονός.

Ο Δικηγόρος Παυσανίας Χοιδάς προκειμένου να ευχαριστήση τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, παρήγγειλε ιεράν εικόνα του Αγίου Ιεράρχου, την οποίαν ιστόρησε ο Δημήτριος Βυζάντιος, ο οποίος εκόσμησε με τις θαυμάσιες οροφογραφίες του και τον Παλαιό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Έκτοτε, αδιαλείπτως εορτάζεται η ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον Μητροπολιτικό Ναό των Πατρών, από τους απογόνους της οικογενείας Χοιδά, κάτι που επεσήμανε εν συγκινήσει ο Σεβασμιώτατος.

Το ίδιο συμβαίνει και με απογόνους της οικογενείας Χοιδά στην Αμερική.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων