17/09/2020 17/09/2020 Με την συμμετοχή  πιστών το διήμερο 16 και 17 Σεπτεμβρίου, εόρτασε η πόλη των Πατρών την ιερά μνήμη της Αγίας Σοφίας και των Θυγατέρων της, στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Μαρτύρων Γυναικών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην κατά Χριστόν παιδεία που έδωσε η Αγία Σοφία στις Θυγατέρες της, ώστε σε παιδική ηλικία...
17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 15:33
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2020 - 16:48

“Ο Ορθόδοξος λαός απαντά στους υβριστές της Θείας Κοινωνίας”

Διαδώστε:
“Ο Ορθόδοξος λαός απαντά στους υβριστές της Θείας Κοινωνίας”

Με την συμμετοχή  πιστών το διήμερο 16 και 17 Σεπτεμβρίου, εόρτασε η πόλη των Πατρών την ιερά μνήμη της Αγίας Σοφίας και των Θυγατέρων της, στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Μαρτύρων Γυναικών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην κατά Χριστόν παιδεία που έδωσε η Αγία Σοφία στις Θυγατέρες της, ώστε σε παιδική ηλικία να υπομείνουν αγογγύστως φρικτά μαρτύρια για την Χριστού την αγάπη.

Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος έκαμε έκκληση στους γονείς, ώστε κοντά στις άλλες φροντίδες για γνώση και μάθηση των παιδιών μέσα από φροντιστήρια, ως λ.χ. ξένων γλωσσών, να τα μάθουν την γλώσσα της Εκκλησίας, την οποία πρέπει όλοι να γνωρίζωμε, ώστε εύκολα και με χαρά να επικοινωνούμε με τον Θεό, με τους Αγγέλους, με τους Αγίους, μεταξύ μας.

Ο Σεβασμιώτατος αναλύοντας κάποιους όρους ενδεικτικά από την Εκκλησιαστική γλώσσα, στάθηκε ιδιαίτερα στον όρο Θεία Ευχαριστία και ετόνισε τι σημαίνει για το πλήρωμα της Εκκλησίας, ο όρος αυτός. Πρόκειται, είπε, για αυτό τούτο το Μυστήριο της Εκκλησίας, για το μέγιστο θαύμα, για το Μυστήριο της Ζωής μέσα από το οποίο ζωογονείται, αφθαρτοποιείται και σώζεται ο άνθρωπος. Η Θεία Ευχαριστία είναι ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος θεραπεύει από τα δήγματα του διαβόλου, από την φθορά και την ασθένεια και χαρίζει, όχι άπλώς αυτή την ζωή, αλλά την αιώνια ζωή.

Ας σταματήσουν κάποιοι, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, να προκαλούν τον πιστό Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό και να υβρίζουν ουσιαστικά την πίστη του και αυτήν ταύτην την ουσία της υποστάσεώς του και τον ίδιο τον πυρήνα της Εκκλησίας εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία της νόσου του Κορωνοιού. Δεν προσφέρουν ουδεμίαν υπηρεσίαν στην κοινωνία, αλλ’ αντιθέτως δημιουργούν προβλήματα στην όλη προσπάθεια αντιμετωπίσεως της καταστάσεως της πανδημίας. Έχουν κάθε δικαίωμα να μη πιστεύουν, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να εκφράζωνται υποτιμητικά για το Μυστήριο των Μυστηρίων και γενικώς για την υπόσταση της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία έπραξε και πράττει ο,τι είναι δυνατόν για την προστασία των παιδιών της και όλων των ανθρώπων. Αυτοθυσιαστικά προσεφέρθη και προσφέρεται καθ’ όλην την διάρκεια αυτής της δοκιμασίας.

Το θέμα της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτο για την Εκκλησία. Ουδείς δύναται να πλήξη τον πυρήνα της Εκκλησίας, ούτε θα επιτρέψουμε ο,οτιδήποτε και από όπου και όποιον και αν προέρχεται, να θίξει την πίστη μας, το Μυστήριο της Ζωής.Όμως, την ωραιοτέρα απάντηση τόνισε ο Σεβασμιώτατος, την δίδει ο πιστός Λαός του Θεού που κατά εκατοντάδες προσέρχεται εις πείσμα του μισοκάλου διαβόλου και των μιαρών οργάνων του και κοινωνεί, σε κάθε Θεία Λειτουργία, των Θείων και Αχράντων Μυστηρίων. Από τα νήπια μέχρι τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, μετέχουν στο Μυστήριο της Ζωής και ουδείς ποτέ ασθένησε, ούτε και θα ασθενήσει. Αυτό μαρτυρεί η εμπειρία αιώνων στην Εκκλησία, αυτό βεβαιώνει και η σύγχρονη πραγματικότητα.

Αέρα δέρουν λοιπόν, οι πολέμιοι της Εκκλησίας και «προς κέντρα λακτίζουν».

Την παραμονή της εορτής, ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στο βίο και το μαρτύριο των Αγίων Μαρτύρων γυναικών, Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, της Πίστεως, της Ελπίδος και της Αγάπης και ανέλυσε την σημειολογία των ονομάτων των τεσσάρων Αγίων Γυναικών.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων