23/01/2022 23/01/2022 Το διήμερο Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 εορτάσθηκε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών η εορτή της Επανακομιδής του Σταυρού του πανευφήμου και ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου από τη Δύση και συγκεκριμένα από την Μασσαλία της Γαλλίας, όπου βρισκόταν από το 1205, στην πόλη του μαρτυρίου του Αποστόλου, στην...
23 Ιανουαρίου, 2022 - 15:27
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2022 - 15:36

42η επέτειος Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου

Διαδώστε:
42η επέτειος Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου

Το διήμερο Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 εορτάσθηκε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών η εορτή της Επανακομιδής του Σταυρού του πανευφήμου και ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου από τη Δύση και συγκεκριμένα από την Μασσαλία της Γαλλίας, όπου βρισκόταν από το 1205, στην πόλη του μαρτυρίου του Αποστόλου, στην Πάτρα, την οποία εφώτισε με την διδασκαλία του και αγίασε με την επί του Σταυρού θυσία του.

Ανήμερα, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος χειροτόνησε Διάκονο τον ευλαβέστατο Χριστοφόρο Παγανιά, έγγαμο, ο οποίος φοιτεί στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Συλλειτούργησαν με τον Σεβασμιώτατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος συνδύασε την θεραπεία του Τυφλού της Ιεριχούς με το φωτισμό των Ελλήνων από τους Αγίους Αποστόλους και εν προκειμένω, των Πατρέων, από τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα και την έξοδό τους από το σκοτάδι της αγνωσίας.

«Τι θα ήταν», είπε, «ο κόσμος χωρίς τον Ιησού Χριστό; Χωρίς το Φως το αληθινό; Τι θα ήταν η Ελλάδα, χωρίς την Ορθόδοξο πίστη; Τι θα ήταν η Πάτρα, χωρίς τον Άγιον Απόστολο Ανδρέα;

Ας μείνωμε στο Φως, ας κρατήσωμε την φαεινή λαμπάδα της αποκεκαλυμμένης από τον Θεό αληθείας και ας φωτίζωμε το δρόμο των επιγενομένων, διαλύοντας τον ζόφο της πλάνης και το σκοτάδι της αμαρτίας που βασανίζουν τους ανθρώπους και τους εμποδίζουν να ενωθούν με το Φως», τόνισε ο Σεβασμιώτατος και κατέληξε:

«Ο Ιησούς δεν περνάει απλώς από δίπλα μας είναι πάντα κοντά μας, αρκεί να ζητήσωμε από καρδίας το έλεός Του, κραυγάζοντες εκ βαθέων: “Ιησού επιστάτα ελέησον ημάς”».

Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδόσιο, για την παρουσία του στην εορτή της επανακομιδής του Σταυρού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και του ευχήθηκε να έχει μακροχρόνια και θεοτίμητη ποιμαντορία στην ιεραποστολική Μητρόπολη Κινσάσας, όπου εσχάτως τοποθετηθεί. Τον παρακάλεσε δε, να μεταφέρει τα σεβάσματα και τις ευχές για έτη πολλά και αγλαόκαρπα στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ανεπέμφθηκε δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως, των αοιδίμων Αρχιερέων Πατρών Νικοδήμου, Γαλλίας Μελετίου και του Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιωτάτου Σιμιγιάτου, οι οποίοι συνείργησαν, ώστε να επανακομισθεί στην Πάτρα ο Σταυρός του Πρωτοκλήτου.

Την παραμονή της εορτής, στον μεγάλο Εσπερινό, χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, αναφερθείς στο ιερώτατο πρόσωπο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, τον οποίον χαρακτήρισε ως παρηγορία των Πατρέων σε κάθε πόνο τους και βοηθό τους σε κάθε δύσκολη περίσταση, με τις πρεσβείες του οποίου επιτελούνται πολλές θαυματουργίες.

Ο Σεβασμιώτατος Κινσάσας μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου του Β’ και ευχαρίστησε την Αποστολική Εκκλησία των Πατρών για την βοήθεια στο ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων