16/11/2021 16/11/2021 Στην Πλατεία Ομονοίας στην Πάτρα όπου ευρίσκεται ο ανδριάντας του πολεμιστή του 1821, τιμήθηκαν όλοι οι άγνωστοι και ανώνυμοι αγωνιστές και πολεμιστές, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος μας. Η λαμπρή αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2021 και με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την Επανάσταση...
16 Νοεμβρίου, 2021 - 10:42
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2021 - 10:45

ΠΑΤΡΑ: Τίμησαν τους ανώνυμους αγωνιστές του ’21

Διαδώστε:
ΠΑΤΡΑ: Τίμησαν τους ανώνυμους αγωνιστές του ’21

Στην Πλατεία Ομονοίας στην Πάτρα όπου ευρίσκεται ο ανδριάντας του πολεμιστή του 1821, τιμήθηκαν όλοι οι άγνωστοι και ανώνυμοι αγωνιστές και πολεμιστές, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος μας.

Η λαμπρή αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2021 και με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Διοργανώθηκε από το «Αχαϊκό εργαστήρι» και την Στέγη Καλαβρυτινών Πάτρας «Η Αγία Λαύρα», τεθείσα εξ’ αρχής υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Στην αρχή ο Σεβασμιώτατος τέλεσε «τρισάγιο» υπέρ αναπαύσεως πάντων των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένων και πεσόντων κατά την διάρκεια του αγώνος για την ελευθερία της Ελλάδος από τον Τουρκικό ζυγό.

Μετά τον χαιρετισμό των Προέδρων των δύο Συλλόγων, κ. Βασιλείου Ψυχογιού και κ. Παναγιώτου Φραντζή, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την σημασία αυτής της εκδηλώσεως και για την απόδοση τιμής στους αγνώστους και ανωνύμους αγωνιστάς υπέρ πίστεως και πατρίδος, οι οποίοι ακολουθώντας τον δρόμο του χρέους έναντι της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας της Ελλάδος, πήραν τον σταυρό στον ώμο τους και ανέβηκαν τον σκληρό δρόμο του μαρτυρίου κρατώντας στα χέρια τα όπλα της τιμής, για να φθάσουν, αγωνιστές πυρφόροι, μέσα από την θυσιαστική αιματωμένη προσφορά στο φως και στη δόξα της Αναστάσεως. Και ήταν άνθρωποι μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, νησιώτες και στεργιανοί, Κληρικοί και Λαϊκοί.

Kάθε φορά που περνάμε, οι Έλληνες μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα η μπροστά από τον ανδριάντα του Πολεμιστή του 1821 στην Πάτρα, ο νούς μας πηγαίνει σε όλους εκείνους, των οποίων το όνομα και η ζωή άγνωστα τυγχάνουν σε μας, όμως είναι στις ουράνιες δέλτους γραμμένα και στην καρδιά μας βαθειά χαραγμένα.

«Συγχαίρω μετά βαθυτάτης συγκινήσεως» είπε ο Σεβασμιώτατος «τους δραστηρίους συλλόγους οι οποίοι με την ευλογία μας διοργάνωσαν αυτή την συγκινητική τελετή και τους επαινώ εκ βάθους ψυχής μου, μετ’ ευχαριστιών πολλών, διότι αγωνίζονται πάντοτε, όχι μόνο τώρα με την ευκαιρία αυτών των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια, για την διατήρηση ατόφιας της ιεράς και μεγάλης παραδόσεως και παρακαταθήκης, την οποία μας παρέδωσαν οι ήρωες και μάρτυρες πρόγονοί μας.

Κληρονομιά μας, η ενότητα, η οποία οδήγησε στη νίκη. Στόχος και σκοπός μας η διατήρηση ατόφιας της φύτρας μας και της λεβεντιάς του έθνους μας, της Ελληνορθόδοξης ταυτότητός μας και της ιδιοπροσωπίας μας, έως της συντελείας του αιώνος.

Ας ζητήσωμε απ’ όλους αυτούς που μας βλέπουν από τον ουρανό την ευχή τους και ας εκζητήσωμε την συγγνώμη τους, δι’ όσα άτοπα έχομε πράξει, δι’ όσα τους ελυπήσαμε ασεβούντες με την παραχάραξη και αλλοίωση, ιδίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες, της ενδόξου και αιματογραμμένης ιστορίας μας.

Ας πάρωμε όλοι μας, υπεύθυνα και ευσυνείδητα στον ώμο μας τις τύχες αυτής της ενδόξου χώρας, την οποία ο Θεός μας εχάρισε, της ιεράς και αγίας, της κατάσπαρτης με τα κόκκαλα τα ιερά των ιερών υπέρ της πίστεως και της ελευθερίας σφαγίων και ας προχωρήσωμε με το σταυρό στο χέρι και με τα όπλα της δικαιοσύνης για μια πορεία, όπως αξίζει στο Γένος μας και κατέληξε:

«Αυτοί οι εορτασμοί, ας μη μείνουν σε κάποιες απλές επετειακές εκδηλώσεις, αλλ΄ ας αποτελέσουν ύλη διδακτική για τα παιδιά μας, τα οποία ελάχιστα γνωρίζουν για την ιστορία του τόπου μας, διότι ελάχιστα διδάσκονται, αλλά ας αποτελέσουν και έναυσμα για τίμιον αγώνα όλων μας».

Στον Σεβασμιώτατο επεδόθη από τους Προέδρους των δύο Συλλόγων, αναμνηστική ευχαριστήριος πλακέτα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, οι:

Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και Ανδρέας Φίλιας, ο Βουλευτής Αχαίας κ. Ιάσων Φωτήλας, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής και η κ. Ουρανία Κομπορόζου, Διευθύντρια Λαικού Πολιτισμού της UNESCO Πειραιώς και Νήσων .

Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιαδά, του Αχαικού Εργαστηρίου και της Στέγης Καλαβρυτινών Πάτρας.

Επίσης χορωδία απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια.

Η όλη τελετή επισφραγίστηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων