19/09/2022 19/09/2022 Ηχηρό μήνυμα έστειλε προς την Τουρκία από την Πάτρα έστειλε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος – Προτροπή σε νέο κληρικό να δώσει ακόμα και το αίμα του για την πίστη και την πατρίδα – Σε κλίμα συγκίνηση η λιτάνευση της Παναγίας της Σμυρνιάς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα  Με την συμμετοχή πλήθους Λαού, των τοπικών Αρχόντων και των ιστορικών...
19 Σεπτεμβρίου, 2022 - 11:24
Τελευταία ενημέρωση: 19/09/2022 - 17:46

Πατρών Χρυσόστομος: “Απαντάμε με θάρρος και παρρησία στο θράσος και τις προκλήσεις των γειτόνων μας”

Διαδώστε:
Πατρών Χρυσόστομος: “Απαντάμε με θάρρος και παρρησία στο θράσος και τις προκλήσεις των γειτόνων μας”

Ηχηρό μήνυμα έστειλε προς την Τουρκία από την Πάτρα έστειλε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος – Προτροπή σε νέο κληρικό να δώσει ακόμα και το αίμα του για την πίστη και την πατρίδα – Σε κλίμα συγκίνηση η λιτάνευση της Παναγίας της Σμυρνιάς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα 

Με την συμμετοχή πλήθους Λαού, των τοπικών Αρχόντων και των ιστορικών πατριωτικών Συλλόγων των Πατρών, τιμήθηκαν στην Πάτρα οι Άγιοι της Μικρασίας και γενικώς της καθ’ ημάς Ανατολής, οι ήρωες και μάρτυρες της ωμότητας και βαρβαρότητας και θηριωδίας των Τούρκων, κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και οι πάνω από 1.500.000 πρόσφυγες, οι οποίοι μέσα από βάσανα φρικτά και μαρτύρια ανείπωτα έφθασαν ρακένδυτοι και εξουθενωμένοι στην Μητροπολιτική Ελλάδα.

Στο ναό που φυλάσσεται ο Σταυρός ευλογίας του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

Oι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Μικρασίας, πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών, τον οποίον ανήγειραν οι πρόσφυγες από την Σμύρνη και άλλες περιοχές της Μικρασιατικής, μαρτυρικής γης.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Στο κέντρο του Ιερού Ναού είχε τοποθετηθεί η περίπυστη εικόνα της Παναγίας της Σμυρνιάς, όπως είναι γνωστή στην Πάτρα, την οποία έσωσε η αείμνηστη Μικρασιάτισσα Φιλιώ Μανάρα, η οποία έπεσε μέσα στις φλόγες στην Αγία Φωτεινή, της αλησμόνητης Σμύρνης, πήρε στην αγκαλιά της το ιερό εικόνισμα της Παναγίας και κατόρθωσε να βγη ζωντανή από τη φωτιά και να φθάση μετά από πολλές περιπέτειες, στην Πάτρα. «Παναγιά μου, σώσε με και θα ασημώσω την εικόνα σου», φώναξε η ευσεβής κυρά Φιλιώ. Όπερ και έπραξε.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών, φυλάσσεται και ο Σταυρός ευλογίας του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης, τον οποίο έσωσε ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος Αλεξίου, χειροτονημένος από τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και ο οποίος ήτο ο πρώτος Ιερεύς της Αγίας Φωτεινής, Πατρών.

Πατρών Χρυσόστομος: Η αναφορά στις σφαγές και την προσφυγιά

Στη συγκινητική ομιλία του ο Μητροπολίτης Πατρών, αναφέρθηκε στα μαρτυρία και στις σφαγές και φρικτές καταστροφές, στους εξανδραποδισμούς και στην δεινή προσφυγιά που υπέστησαν οι Έλληνες, της Μικρασίας, της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και των άλλων περιοχών, από τους βαρβάρους Τούρκους. Μίλησε για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, τους άλλους Ιεράρχες, τους λοιπούς Κληρικούς και Λαϊκούς, οι οποίοι φρικτοίς μαρτυρίοις ετελειώθησαν, για τους πρόσφυγες που έφθασαν στην Πάτρα, για την ανοιχτή αγκαλιά της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών, την προσφορά της Μητροπόλεως και της Μονής Γηροκομείου σε γη και σε άλλες παροχές, για την πνευματική και υλική στήριξη των προσφύγων, ώστε να ορθοδοποδήσουν οι κατατρεγμένοι αυτοί αδελφοί μας.

Προσέφερε δέσμη από βασιλικό στην κόρη της αείμνηστης κυρά Φιλιώς Μανάρα, στην Αργυρώ και στην κόρη της Αργυρώς την Φιλιώ η οποία φέρει το όνομά της μακαριστής Φιλιώς και στον δισέγγονό της Φιλιώς Ιωάννη και ένα κερί για να τα πάνε στον τάφο της αείμνηστης Μικρασιάτισσας.

Λιτάνευση της Παναγίας της Σμυρνιάς

Μετά την Λειτουργία, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή με τις εικόνες της Παναγίας της Σμυρνιάς και των Αγίων της Μικρασίας, η οποία έφθασε στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου ενώπιον του ανδριάντος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης ανεπέμφθη δέησις, κατετέθησαν στέφανοι και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Λιτανείας από τα πρόπυλα του ιστορικού Ιερού Ναού της Αγίας Φωτεινής ευχαρίστησε τους Άρχοντας, το Στρατό, την Αστυνομία, τους πατριωτικούς Συλλόγους και το πλήθος του Λαού και έκλεισε την εορτή, λέγοντας: «Τιμάμε σήμερα την μνήμη των Μαρτύρων της Μικρασίας, απαντάμε με θάρρος και παρρησία στο θράσος και τις προκλήσεις των γειτόνων μας, αλλά και δεν λησμονούμε τα λάθη μας από τα οποία πρέπει να διδασκώμεθα».

Kατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προέβη στην εις Πρεσβύτερον χειροτονία, του Διακόνου Ιωάννου Σταυροπούλου, στον οποίο τόνισε ότι, αν χρειασθεί, να είναι έτοιμος, όπως όλοι μας, να δώσει ακόμη και το αίμα του για την Ορθόδοξη πίστη μας και την πατρίδα μας, όπως έκαμαν οι Ήρωες και Μάρτυρες του Γένους μας, διαχρονικά.

Διαβάστε επίσης:

Άσβεστο το καντήλι της μνήμης για τις αλησμόνητες Πατρίδες – 100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων