06/11/2022 06/11/2022 Αντίστροφη μέτρηση στην Πάτρα για τον εορτασμό  του Πρωτόκλητου των Αποστόλων,  Άγιο Ανδρέα. Τα «Πρωτοκλήτεια» άρχισαν με την λαμπρή υποδοχή της Εικόνος της Παναγίας του Όρους των Ελαιών, από τα Ιεροσόλυμα, το Σάββατο  5 Νοεμβρίου το απόγευμα, στα πρόπυλα του Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Η Εικόνα τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού και θα...
06 Νοεμβρίου, 2022 - 19:02
Τελευταία ενημέρωση: 06/11/2022 - 19:04

 «Πρωτοκλήτεια»: Αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Διαδώστε:
 «Πρωτοκλήτεια»: Αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Αντίστροφη μέτρηση στην Πάτρα για τον εορτασμό  του Πρωτόκλητου των Αποστόλων,  Άγιο Ανδρέα.

Τα «Πρωτοκλήτεια» άρχισαν με την λαμπρή υποδοχή της Εικόνος της Παναγίας του Όρους των Ελαιών, από τα Ιεροσόλυμα, το Σάββατο  5 Νοεμβρίου το απόγευμα, στα πρόπυλα του Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Η Εικόνα τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού και θα βρίσκεται εκεί έως και την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου.

Σήμερα, Κυριακή, 6 Νοεβρίου 2022, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στον νέο ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Διοκαισαρείας κ. Βενεδίκτου και συλλειτουργούντων, του  Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. Στο Άγιο Βήμα συμπροσηύχετο ο  Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος.

Στο κήρυγμά του προς το πλήθος των εκκλησιαζομένων, ο Μητροπολίτης Πατρών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο, «Μη κλαίετε», του Κυρίου μας, προς τους γονείς της παιδίσκης (θυγατρός του Ιαείρου), την οποίαν, ο Κύριος, ανέστησεν εκ νεκρών.

Μίλησε για τα δάκρυα που προξενεί ο πόνος του αποχωρισμού αγαπημένων μας προσώπων και ο πόνος ένεκα της ασθενείας, για τα δάκρυα που προκαλεί η αμαρτία και για τα ωραία και σωτήρια δάκρυα της μετανοίας. Ακόμα ανεφέρθη στα δάκρυα τα οποία προέρχονται από την επισκίαση της καρδίας από την Θεία Χάρη και για εκείνα τα οποία προκαλούνται ένεκα της άρσεως της Χάριτος, εξ’ αιτίας της αποστασίας μας από τον Θεό.

Και συνέχισε αναφερόμενος στην Πονολύτρια και Παρηγορήτισσα Παναγία, η οποία σκουπίζει τα δάκρυα των ανθρώπων, απαλύνει τον πόνο, γλυκαίνει τις καρδιές των μετανοούντων, των πληγωμένων από την αμαρτία.

Ανεφέρθηκε ακόμη στην θαυμαστή Σκέπη και Προστασία της Παναγίας προς το Ελληνικό Έθνος για τα δάκρυα τα δικά Της ενώπιον του Κυρίου, ώστε να παύσουν τα ιδικά μας δάκρυα και να ελευθερωθή η Πατρίδα μας από ποικίλους ζυγούς μαρτυρικής δουλείας.

Δεν  παρέλειψε,  να αναφερθή και στα δάκρυα των μαρτύρων και ηρώων της Μικράς Ασίας, των θυμάτων της βαρβαρικής τουρκικής θηριωδίας, αλλά και για τα δάκρυα των προσφύγων εκείνης της καταστροφής, αφού  εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια  από την καταστροφή των αλησμονήτων πατρίδων της Μικρασίας, της γης της Ιωνίας.

Τέλος,  ευχαρίστησε τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλον, ο οποίος έδωσε την ευλογίαν, ώστε να μεταφερθεί στην Πάτρα η ιερά Εικών της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών, προς ευλογίαν και αγιασμόν του Πατραϊκού Λαού και όχι μόνο.

Επίσης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτην Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτον, ο οποίος συνόδευσε την ιερά Εικόνα από τα Ιεροσόλυμα στην Πάτρα, ως και τον Ιερέα π. Συμεών από την Ναζαρέτ που ήλθε μαζί με τον άγιο Διοκαισαρείας.

Στον Σεβασμιώτατο Διοκαισαρείας προσέφερε, ως ευλογία ο Σεβασμιώτατος, ένα επιγονάτιο με την Παναγία και στον π. Συμεών επιστήθιο Σταυρό, ενώ, ο Διοκαισαρείας προσέφερε αστέρα, αναμνηστικό δώρον εκ της Βηθλεέμ και του Θεοδέγμονος Σπηλαίου εις ανάμνησιν της υποδοχής και του προσκυνήματος της Εικόνος της Παναγίας εκ της Αγίας Γης, εις την πόλιν των Πατρών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων