22/11/2021 22/11/2021 Με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή προσκυνητών από την Πάτρα και τη γύρω περιοχή εορτάσθηκε η μεγάλη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ομπλού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, όπου ευρίσκεται για...
22 Νοεμβρίου, 2021 - 16:39
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2021 - 16:07

Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Ομπλού

Διαδώστε:
Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Ομπλού

Με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή προσκυνητών από την Πάτρα και τη γύρω περιοχή εορτάσθηκε η μεγάλη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ομπλού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, όπου ευρίσκεται για προσκύνημα υπό του ευσεβούς Λαού έως της 28ηςΝοεμβρίου, η ιστορική και περίπυστος εικών της Παναγίας της Οδηγητρίας, από την Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Τριταίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στη θεολογία της εορτής, με οδηγό τον Άγιο Γερμανό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και κατέληξε με την ικεσία του ως είρηται Αγίου προς την Θεομήτορα.

«…Ἀλλ’ ὦ μοι, Δέσποινα, μόνη τό ἐμόν ἐκ Θεοῦ ψυχαγώγημα, τοῦ ἐν ἐμοί καύσωνος ἡ θεία δρόσος τῆς ξηρανθείσης μου καρδίας ἡ θεόρρυτος ρανής, τῆς ζοφερᾶς μου ψυχῆς, ἡ τηλαυγέστατη λαμπάς, τῆς ἐμῆς πορείας ἡ ποδηγία, τῆς ἀσθενείας μου ἡ δύναμις τῆς γυμνώσεως ἡ ἀμφίασις, τῆς πτωχείας ὁ πλοῦτος, τό τῶν ἀνιάτων τραυμάτων τό ἲαμα, ἡ τῶν δακρύων ἀναίρεσις, τῶν στεναγμῶν ἡ κατάπαυσις, τῶν συμφορῶν ἡ μεταποίησις, τῶν ὀδυνῶν ὁ κουφισμός, τῶν δεσμῶν ἡ λύσις, τῆς σωτηρίας μου ἡ ἐλπίς. Εἰσάκουσόν μου τῶν προσευχῶν, οἰκτειρόν μου τούς στεναγμούς καί πρόσδεξαί μου τούς ὀδυρμούς…».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εχοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ομπλού και εκήρυξε τον θείο λόγο εν πληθούση Εκκλησία, περί της εορτής των Εισοδίων και της σωστής κατηχήσεως και της εν Χριστώ διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών, της βιώσεως των θείων αληθειών και της κοινωνίας με τον αληθινό Θεό μέσα από την Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Το απόγευμα της εορτής στο Μοναστήρι του Ομπλού τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και το κτητορικό μνημόσυνο.

Στην πόλη των Πατρών εόρτασε πανηγυρικά το Παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών. Πλήθος ευσεβών χριστιανών προσήλθε και προσκύνησε της εικόνα της Παναγίας. Στον μεθέορτο Εσπερινό εχοροστάτησε και ωμίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Την παραμονή της εορτής, 20.11.2021, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε ιδιαιτέρως ότι η Ιερά Μονή Ομπλού διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και διά τούτο η εφετινή πανήγυρις έχει ξεχωριστή σημασία, αφού συμπληρώνονται 200 έτη από την εθνική παλιγγενεσία.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην υπόθεση της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και ανέλυσε το κοντάκιον, όπου η Θεοτόκος ονομάζεται Ναός καθαρώτατος του Σωτήρος και παστάς πολύτιμος και θησαύρισμα της δόξης του Θεού.

Τόνισε δε ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνη ναός του Θεού, ως σημειώνει ο Άγιος Απόστολος Παύλος: «Υμείς εστε ναός Θεού ζώντος καθώς είπεν ο Θεός ότι ενοικήσω εν αυτοίς και εμπεριπατήσω και έσομαι αυτών Θεός και αυτοί έσονταί μοι λαός».» (Β’ Κορ. 6.16).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων