04/08/2022 05/08/2022 Με λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 τα Θυρανοίξια του περικλεούς ιστορικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μέτζαινας, μνημείο του 10ου αιώνος, μετά την αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης (βίντεο). Τα Θυρανοίξια του ναού, που επί αιώνες παρέμεινε σε σχεδόν ερειπώδη κατάσταση και χωρίς την δυνατότητα πρόσβασης εντός αυτού, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος...
04 Αυγούστου, 2022 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/08/2022 - 3:53

Συγκίνηση στα Θυρανοίξια του αναστηλωθέντος Ι.Ν. Παναγίας Μέτζαινας Πατρών

Διαδώστε:
Συγκίνηση στα Θυρανοίξια του αναστηλωθέντος Ι.Ν. Παναγίας Μέτζαινας Πατρών

Με λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 τα Θυρανοίξια του περικλεούς ιστορικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μέτζαινας, μνημείο του 10ου αιώνος, μετά την αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης (βίντεο).

Τα Θυρανοίξια του ναού, που επί αιώνες παρέμεινε σε σχεδόν ερειπώδη κατάσταση και χωρίς την δυνατότητα πρόσβασης εντός αυτού, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου (Οικουμενικού Πατριαρχείου) και Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, παρουσία των τοπικών Αρχών, Βουλευτών, (κ. Χριστίνας Αλεξοπούλου, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου,κ. Κωνσταντίνου Μάρκου, του Δημάρχου Ερυμάνθου κ. Θεοδώρου Μπαρή, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Παναγιώτου Παπαδοπούλου, της Αντιδημάρχου Πατρέων κ. Αναστασίας Τογιοπούλου, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων) και πλήθους ευσεβούς Λαού που επί έτη περίμενε την ευκλεή αυτή ημέρα.

Ξεχωριστή βεβαίως ήταν η παρουσία της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αναστασίας Κουμούση, την οποία ιδιαιτέρως και από βάθους καρδίας ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος για την μεγίστη συμβολή της στην όλη υπόθεση της αναστηλώσεως του, μεγίστης ιστορικής αξίας, Εκκλησιαστικού αυτού μνημείου-Ιερού Ναού και για την εν γένει συνεργασία της με την Ιερά Μητρόπολη. Της προσέφερε δε ευεργετήριο Γράμμα, για την προσφορά της.

Επίσης ιδιαίτερη μνεία, μετ’ επαίνων έκανε ο Σεβασμιώτατος και στον Σύλλογο «Προστασίας Υγιείας και Περιβάλλοντος του Κέντρου Υγιείας Χαλανδρίτσας» για την μεγάλη και καθοριστική συμβολή του στην προσπάθεια ανακαινίσεως και αποκαταστάσεως του περιπύστου και σπανίας αρχιτεκτονικής Βυζαντινού Ναού της Παναγίας Μέτζαινας. Και στον, εν λόγω, Σύλλογο, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ευεργετήριο Γράμμα.

«Ήδη παρεδόθη και πάλι ο Ιερός Ναός στην Θεία Λατρεία», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «και θα συνεχίσωμε εντός αυτού να τελούμε την Θεία Λειτουργία και τις άλλες ιερές τελετουργίες. Τα μνημεία αυτά δεν έχουν απλώς ιστορικό και καλλιτεχνικό η αν θέλετε τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά είναι ζωντανοί οργανισμοί, είναι Ναοί, είναι τόποι άγιοι, είναι Εκκλησίες και επάνω στα ιερά Θυσιαστήριά τους πρέπει αδιάλειπτα να τελήται η αναίμακτη και φρικτή Θυσία.

Χαιρόμεθα, ετόνισε, διότι, η κ. Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων, έτσι βλέπει αυτούς τους τόπους, ως Θεού κατοικητήρια και όχι απλώς ως αξιοθέατα και για τούτο την ευχαριστούμε…»

Σύντομα, σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα τελεσθούν τα ιερά Εγκαίνια του Ναού, αφού τακτοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες.

Μετά την τελετή των Θυρανοιξίων εψάλη η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων