08/07/2020 08/07/2020 Τα αφιερώματα του Νυκτερινού Ραδιοφώνου της Πειραϊκής Εκκλησίας για τον μήνα Ιούλιο συνεχίζονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς συνδυάζουν αναφορές σε αγιασμένες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη «Μεγάλη μας Εκκλησιά», την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως. Αφιέρωμα στον Όσιο Παΐσιο Αγιορείτη θα λάβει χώρα για μια εβδομάδα, από 10 έως 17 Ιουλίου, στη συχνότητα 91.2fm. Ο Όσιος...
08 Ιουλίου, 2020 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2020 - 18:27

10 -17 Ιουλίου: Μεγάλο αφιέρωμα στον Άγιο Παΐσιο από τους 91.2fm

Διαδώστε:
10 -17 Ιουλίου: Μεγάλο αφιέρωμα στον Άγιο Παΐσιο από τους 91.2fm

Τα αφιερώματα του Νυκτερινού Ραδιοφώνου της Πειραϊκής Εκκλησίας για τον μήνα Ιούλιο συνεχίζονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς συνδυάζουν αναφορές σε αγιασμένες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη «Μεγάλη μας Εκκλησιά», την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως.

Αφιέρωμα στον Όσιο Παΐσιο Αγιορείτη θα λάβει χώρα για μια εβδομάδα, από 10 έως 17 Ιουλίου, στη συχνότητα 91.2fm.

Ο Όσιος πατήρ Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς, τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία Ενζεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα. Στη βάπτισή του, ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, ο πλήρης ημερών και αγιότητος βίου κοσμούμενος ιερέας των Φαράσων, τον ονόμασε Αρσένιο, «για να τον αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στην Ελλάδα, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Γαλουχούμενος με τις διηγήσεις για το θαυμαστό βίο του Αγίου Αρσενίου, έλεγε ότι θα γίνει μοναχός από την ηλικία των 5 ετών! Και αφού έμαθε να διαβάζει, αγαπημένη του ασχολία υπήρξε η ανάγνωση των βίων των Αγίων, των οποίων εμιμείτο τους ασκητικούς αγώνες με θερμό ζήλο.

Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές του δε θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα, αλλά προτίμησε να μιμηθεί το Χριστό και μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη. Στην ηλικία των 15 ετών αξιώθηκε της θέας του Κυρίου, για ένα μόνο φιλότιμο λογισμό, μέσω του οποίου απέκρουσε μία δαιμονική προσβολή του πειρασμού της απιστίας. Από τότε φούντωσε μέσα του ακόμη περισσότερο η φλόγα της αγάπης του Θεού και ο πόθος για τη μοναχική ζωή.
Ακολούθησαν καιροί ταραχής και αναστάτωσης για την Ελλάδα, λόγω της ξένης Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Ο Όσιος όμως, τόσο ως πολίτης όσο και ως στρατιώτης κατά τη θητεία του (1945 – 1949 μ.Χ.), επέδειξε απαράμιλλο θάρρος και αυτοθυσία. Ήταν πρόθυμος να δώσει κάθε στιγμή και τη ζωή του ακόμα για τη σωτηρία των άλλων. Ευρισκόμενος μάλιστα συχνά μέσα στον καταιγισμό των φονικών πυρών, συνέβη να σώσει με τις θερμές προσευχές του πολλούς στρατιώτες, αλλά να σωθεί και ο ίδιος με τρόπο θαυμαστό.

Στις 13 Ιανουαρίου 2015 συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και αποφάσισε την κατάταξη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων