06/12/2022 06/12/2022 Με την λαμπρότητα και την ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει εορτάζεται και φέτος η μνήμη του Αγίου Νικολάου, του προστάτου Αγίου της ναυτοσύνης στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά. Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου συμπολιούχου Πειραιώς χθες Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ.Θεοκλήτου,...
06 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2022 - 13:36

Η εορτή του προστάτου των ναυτικών Αγίου Νικολάου, στο πρώτο λιμάνι της χώρας (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η εορτή του προστάτου των ναυτικών Αγίου Νικολάου, στο πρώτο λιμάνι της χώρας (ΦΩΤΟ)

Με την λαμπρότητα και την ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει εορτάζεται και φέτος η μνήμη του Αγίου Νικολάου, του προστάτου Αγίου της ναυτοσύνης στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά.

Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου συμπολιούχου Πειραιώς χθες Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ.Θεοκλήτου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Ευχαριστώντας ο Μητροπολίτης Πειραιώς για την παρουσία του στον εορτασμό του πολιούχου των ναυτικών στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Μητροπολίτη Σταγών τον παρεκάλεσε να απευθύνει λόγο παρακλήσεως και οικοδομής.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.Θεόκλητος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον  Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ «για την ευγένεια και την αρχοντιά» του, όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Αγίου Νικολάου, τα οποία αποτελούν πρότυπο για όλους τους χριστιανούς.

«Ο Άγιος Νικόλαος είναι ιδιαίτερα λαοφιλείς», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος συμπληρώνοντας πως με τη ζωή του έγινε λαοφιλής, διότι η ζωή του ήταν ένα υπόδειγμα ενός Χριστιανού.

Έκανε λόγο για την «υμνολογική ανθοδέσμη» που προσφέρει η Εκκλησίας μας στον Άγιο Νικόλαο, αφού δεν είχε διακριθεί σε μία μόνο αρετή, αλλά «είχε στο σύνολο των αρετών. Ήταν μία ολοκληρωμένη χριστιανική προσωπικότητα και συγκέντρωνε επάνω του όλες τις αρετές τις χριστιανικές».

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας «είναι ‘’κανόνας πίστεως’’ διότι ήταν ειλικρινής απέναντι στην πίστη του στο Θεό», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.Θεοκλητος, επισημαίνοντας παράλληλα πως ήταν το εμπόδιο όλων των αιρετικών. «Κανείς αιρετικός δεν μπόρεσε να νικήσει την διδασκαλία του Αγίου Νικολάου, παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα γραμματισμένος, αλλά είχε την εμπειρία της πίστεως και τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια λέγοντας πως ο Άγιος Νικόλαος ήταν εικόνα πραότητος προς όλους τους ανθρώπους, υπογράμμισε ότι έκανε πράξη την μεγάλη αγάπη που είχε προς τον συνάνθρωπο. Τόνισε πως αν και πολύ πλούσιος έδωσε τα πάντα, γιατί ήξερε ότι με την πτωχεία θα αποκτήσει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. «Όλη του τη ζωή την έδωσε για να προσφέρει στον άνθρωπο», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ο Άγιος των πτωχών, των πικραμένων και των κατατρεγμένων».

Αναφέροντας πως «είναι ο προστάτης της ναυτοσύνης, αλλά και όλων των τρικυμιωδών καταστάσεων», επεσήμανε πως «γλυτώνει από τις τρικυμίες όλους εμάς τους ανθρώπους που η ζωή μας πολλές φορές κλυδωνίζεται από πειρασμούς, από δοκιμασίες». «Ο Άγιος είναι αυτός που παύει τις τρικυμίες και ηρεμεί τη θάλασσα. Τη θάλασσα των λογισμών, τη θάλασσα της ψυχής, την άβυσσο της καρδιάς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών.

Τέλος, υπογραμμίζοντας πως ο Άγιος Νικόλαος εφάρμοσε στη ζωή του το «εγκρατείας διδάσκαλον», τόνισε πως εγκράτεια χρειάζεται σε όλα τα πράγματα της ζωής μας. Ολοκληρώνοντας επεσήμανε πως με την ταπείνωσή του, κατέκτησε την αγάπη των ανθρώπων και τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος που είναι ο σκοπός της ζωής όλων των Χριστιανών, αφού η Θείας Χάρις είναι ιαματική ψυχών και σωμάτων.

Σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 το πρωί τελέστηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του  Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ.Θεοκλήτου και συνιερουργούντος του  Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ιεορκήρυγκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Μεθόδιος Κρητικός, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάντος Χριστού Πειραιώς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων