16/05/2021 16/05/2021 Την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Παντελεήμονος Σταυρακόπουλου τέλεσε σήμερα, Κυριακή 16 Μαΐου 2021 (των Μυροφόρων) στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Κατά την σύντομη προσλαλιά του και τους επιστηρικτικούς λόγους του προς τον χειροτονούμενο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ,...
16 Μαΐου, 2021 - 17:51
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2021 - 19:00

«Σήμερα, αδελφέ μου, δεν λαμβάνεις μια ανθρώπινη τιμή!»

Διαδώστε:
«Σήμερα, αδελφέ μου, δεν λαμβάνεις μια ανθρώπινη τιμή!»

Την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Παντελεήμονος Σταυρακόπουλου τέλεσε σήμερα, Κυριακή 16 Μαΐου 2021 (των Μυροφόρων) στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Κατά την σύντομη προσλαλιά του και τους επιστηρικτικούς λόγους του προς τον χειροτονούμενο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τόνισε πως «η Ιεροσύνη αναφέρεται στο άκτιστο, στο υπερβατικό, στο αιώνιο, στο όσιο».

«Ένας νέος Ιερεύς του Θεού προστίθεται στην ιερή αλουργίδα και αλυσίδα της Θείας Χάριτος», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος και απευθυνόμενος προς τον π. Παντελεήμονα, υπογράμμισε:  «Σήμερα αδερφέ μας δεν λαμβάνεις μια ανθρώπινη τιμή, έναν ανθρώπινο έπαινο, μία ανθρώπινη καταξίωση, αλλά παίρνεις τον ατίμητο θησαυρό της υπερτάτης ιερατικής διακονίας. Γίνεσαι ο διαχειριστής του Κυρίου της Δόξης. Τα χέρια σου, η γλώσσα σου, το σώμα σου γίνονται δάνειο στο Πανάγιο Πνεύμα». «Από σήμερα θα είσαι Ιερεύς του Κυρίου για πάντα, για την ατελεύτητη αιωνιότητα».

Αναφέρθηκε στην «τόλμη και το θάρρος με τα οποία σε περικοσμεί ο Θεός», καλώντας τον να τα αυξήσει «μέσα από το Μυστήριο της Ιεροσύνης».

Τέλος, ευχήθηκε να είναι η Ιερατική του πορεία «άλυπος, Ευλογημένη, χαριτόβρυτος, δημιουργική, παραγωγική και ένθεος».

Λίγο νωρίτερα ο π. Παντελεήμων, αναφερόμενος στην ευθύνη του Ιερέα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, και τους λόγους του Εθνο-Ιερομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ο οποίος έλεγε πως «οι φούντες που είναι στο πετραχήλι το οποίο έχεις κρεμασμένο στο λαιμό δεν είναι φούντες αλλά οι ψυχές των χριστιανών και μια ψυχή να χαθεί από αυτές, έχει ο Θεός να την ζητήσει από το λαιμό σου εν ημέρα κρίσεως», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Λυγίζουν τα πόδια μου μπροστά σε αυτά τα λόγια, μπροστά στην ευθύνη του διακονήματος της Ιερωσύνης» συμπλήρωσε.

Αναφέροντας λόγους του Μεγάλου Βασιλείου, του Μεγάλου Φωτίου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και άλλων, μίλησε τόσο για την σημαντικότητα του Μυστηρίου της Ιερωσύνης όσο και για την αποστολή του Ιερέα.

«Βλέποντας τα πρόσωπα των Αγίων Ανδρών και Μυροφόρων γυναικών που τιμούμε σήμερα παίρνω θάρρος και δύναμη από τη στάση τους και την ανδρεία τους. Από την αγάπη τους και την αφοσίωσή τους στο πρόσωπο του Χριστού», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο π. Παντελεήμων επισημαίνοντας: «παρακαλώ και ικετεύω τον Κύριό μας Ιησού Χριστό να με αξιώσει να κρατήσω στα χοϊκά μου χέρια την Ιερά Παρακαταθήκη, όπως αξιώθηκε ο Άγιος Ιωσήφ ο Αριμαθαίας να κρατήσει το Πανάγιο Σώμα του Κυρίου με πίστη, σεβασμό, αγάπη και αφοσίωση».

Στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για τη σημερινή εποχή της συγχύσεως των πάντων «που ο υλισμός και ο ευδαιμονισμός κυριαρχεί στη ζωή των περισσοτέρων ανθρώπων», υπογράμμισε πως για να ομολογήσουμε τον Χριστό χρειάζεται θάρρος και τόλμη.

«Μέσα σε αυτή τη σύγχυση ο ιερεύς καλείται όταν οι άνθρωποι βρίζουν το Χριστό, εκείνος να τον υπερασπίζεται. Όταν τον αρνούνται, εκείνος να τον ομολογεί. Όταν τον εγκαταλείπουν, εκείνος να στέκεται κοντά του. Όταν τον Σταυρώνουν, εκείνος να έχει το θάρρος, όπως ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος, να τον αποκαθηλώσει. Όταν οι πολλοί τον ξεχνούν, εκείνος να τρέξει όπως οι Μυροφόρες κοντά του», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε, ένα τέτοιο πρότυπο Ιερέως να ακολουθήσω σε όλη μου την Ιερατική ζωή και διακονία».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο «για την ειλικρινή αγάπη που περιβάλλατε εμένα και την Διακόνισσά μου από την πρώτη στιγμή καθώς και για την εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπό μου εντάσσοντάς με στις τάξεις του Ιερού Κλήρου».

Ο νέος Ιερέας τοποθετήθηκε ως εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων