10/04/2020 10/04/2020 “Τούτη η Μεγάλη Εβδομάδα, τούτο το Πάσχα είναι τελείως διαφορετικά από ο,τι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα” τονίζει στο Εγκύκλιο Μήνυμά του για το Πάσχα ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει πως η τοπική Εκκλησία είναι δίπλα στους ενδεείς αδελφούς μας, τούτες τις δύσκολες ημέρες και πως από την Μ. Δευτέρα έως και την Μ....
10 Απριλίου, 2020 - 15:56
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2020 - 16:01

Μητρ. Περιστερίου: “Τούτο το Πάσχα είναι τελείως διαφορετικό”

Διαδώστε:
Μητρ. Περιστερίου: “Τούτο το Πάσχα είναι τελείως διαφορετικό”

“Τούτη η Μεγάλη Εβδομάδα, τούτο το Πάσχα είναι τελείως διαφορετικά από ο,τι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα” τονίζει στο Εγκύκλιο Μήνυμά του για το Πάσχα ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει πως η τοπική Εκκλησία είναι δίπλα στους ενδεείς αδελφούς μας, τούτες τις δύσκολες ημέρες και πως από την Μ. Δευτέρα έως και την Μ. Τετάρτη, ιερείς θα διανείμουν δέματα αγάπης κατ’ οίκον σε όσους το έχουν ανάγκη.

“Είθε, όλοι μας πολύ σύντομα να εξέλθουμε υγιείς και πιο ώριμοι από αυτή τη δυσχερή περιπέτεια, αφού έχουμε κατανοήσει ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο στη ζωή μας. Με γλυκειά ελπίδα περιμένω την ημέρα εκείνη που θα ξανασυναντηθούμε χωρίς περιορισμούς, ο Επίσκοπος με τους Ιερείς και τους εύλογημένους Χριστιανούς, στις Εκκλησίες μας, στα πανηγύρια μας, στις λιτανείες μας”, σημειώνει. 

Αναλυτικά η Εγκύκλιος: 

Καθώς πλησιάζουμε προς την “κλητήν και αγίαν ημέραν” της Αναστάσεως του Χριστού μας, την μεγαλύτερη εορτή της Εκκλησίας μας, αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας.

Η μεγάλη ανατροπή που τόσο απρόσμενα και ξαφνικά συνέβη στη ζωή μας, με την φοβερή επιδημία του Κορονοιού, έχει περιορίσει την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή μας, αλλά και έχει δυσκολέψει τη σχέση μας με την Εκκλησία. Μάλιστα δε την πιο Ιερή περίοδο, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πόνος και θλίψη μας έχει κυριεύσει· και ο Επίσκοπός σας θλίβεται γι΄ αυτή την στέρηση του πιστού λαού μας από τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, αφού οι Ιερές Ακολουθίες γίνονται “κεκλεισμένων των θυρών”με ένα Ιερέα, τον ψάλτη και τον νεωκόρο.

Όμως παιδιά μου ευλογημένα, έτσι πρέπει να κάνουμε. Μένουμε στο σπίτι μας, γιατί αγαπάμε τον Θεόν, αγαπάμε τον πλησίον μας και σεβόμεθα τη ζωή, που ο Θεός Πατέρας μας εχάρισε. Δεν έχουμε τώρα άλλη επιλογή. Η αγάπη μας είναι η αιτία αυτής της θυσίας. Αγαπάμε τους γονείς μας, τα παιδιά μας, τον/την σύζυγόν μας, τους παππούδες μας, τον γείτονά μας, τον συνάνθρωπό μας και δεν θέλουμε να γίνουμε εμείς η αιτία, αυτός ο ύπουλος και αόρατος εχθρός, να κτυπήσει κάποιον συνάνθρωπό μας ή και δικό μας πρόσωπο.

Σας καλώ λοιπόν παιδιά μου και σας παρακαλώ, αυτές τις Άγιες ημέρες της Μ. Εβδομάδος και της Διακαινησίμου που θα ακολουθήσει να δείξετε υπακοή στην Εκκλησία και στον Επίσκοπό σας, ωριμότητα και σοβαρότητα. Σας παρακαλώ όλους να σεβασθήτε τα μέτρα της Πολιτείας που έχει λάβει για να προστατεύσει την υγεία του λαού μας. Δεν είναι κριτήριο της πίστης μας η ικανοποίηση του θελήματός μας, αλλά η θυσιαστική αγάπη μας για τον ευπαθή, τον ανήμπορο, τον αδύναμο, τον ασθενή, τον ελάχιστο αδελφό του Χριστού μας, αλλά και δικό μας αδελφό συνάμα. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ στο σοφό και πηγαίο μήνυμα που απηύθυνε προς όλους μας το βράδυ του Ακαθίστου, μας κάλεσε να εισέλθουμε στο ταμείο μας και να συνειδητοποιήσουμε την μέγιστη αξία του ανθρωπίνου προσώπου, αναλογιζόμενοι πως πάντοτε, μα πολύ περισσότερο σήμερα, που βιώνουμε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις προέχει το εμείς έναντί του εγώ.

Εμείς παιδιά μου, όλες αυτές τις ημέρες καθημερινά προσευχόμεθα είτε στο Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου μας, είτε στους Αγ. Αναργύρους ψάλλοντας εναλλάξ τις ιερές παρακλήσεις των Αγ. Αναργύρων και του Αγ. Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως. Και κάθε βράδυ όλοι μας συναντώμεθα, μέσω της προσευχής, ο καθένας από το σπίτι του 10.00΄ με 10.30΄ προσευχόμενοι υπέρ υγείας των ασθενούντων από της φοβεράς νόσου του Κορονοιού αδελφών μας, υπέρ υγείας και ενδυναμώσεως των ιατρών και νοσηλευτών απάντων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, που φέρουν, ιδιαιτέρως στους ωμούς των, το φορτίο της περιθάλψεως της υγείας εκάστου εξ ημών, αλλά και υπέρ υγείας του ευαγούς Ιερού Κλήρου και του Χριστεπωνύμου πληρώματος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Επίσης, είμεθα κοντά στους ενδεείς αδελφούς μας, τούτες τις δύσκολες ημέρες· διανέμοντες κατ΄ οίκον οι καλοί Ιερείς μας, από την Μ. Δευτέρα έως και την Μ. Τετάρτη, δέματα αγάπης.

Όμως, αδελφοί μου “ΘΑΡΣΕΙΤΕ”· ο Χριστός, ο νικητής του θανάτου Ανέστη “κεκλεισμένων των θυρών” και “επάτησεν θανάτω, τον θάνατον”. Ναί παιδιά μου “ΘΑΡΣΕΙΤΕ”, διότι ο Αναστημένος Ιησούς μας βεβαιώνει “Εγώ νενίκηκα τον κόσμον”.

Τούτη η Μεγάλη Εβδομάδα, τούτο το Πάσχα είναι τελείως διαφορετικά από ο,τι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Όμως, “μη φοβηθώμεν”. Γιατί ο Αναστάς Ιησούς μας διαβεβαιώνει: “Ιδού εγώ μεθ΄ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος” (= εγώ θα είμαι μαζί σας όλες τις ημέρες μέχρι της συντέλειας του αιώνος τούτου”.

Είθε, όλοι μας πολύ σύντομα να εξέλθουμε υγιείς και πιο ώριμοι από αυτή τη δυσχερή περιπέτεια, αφού έχουμε κατανοήσει ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο στη ζωή μας. Με γλυκειά ελπίδα περιμένω την ημέρα εκείνη που θα ξανασυναντηθούμε χωρίς περιορισμούς, ο Επίσκοπος με τους Ιερείς και τους εύλογημένους Χριστιανούς, στις Εκκλησίες μας, στα πανηγύρια μας, στις λιτανείες μας. Με αγάπη προσμένω να ατενίσω τα τίμια και προσφιλή πρόσωπά σας, να δω το χαμόγελο ζωγραφισμένο ξανά στα χείλη σας και να ψάλλουμε μαζί τον αναστάσιμο παιάνα, το: “Χριστός Ανέστη”.

Προσμένω ακόμη, την ώρα εκείνη που ο διάκονος θα σας καλέσει στην Ωραία Πύλη, για να προσέλθετε μετά φόβου Θεού, Πίστεως και αγάπης να μεταλάβετε από το Άγιο Ποτήριο, το φάρμακο της αθανασίας, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας.

Ναί παιδιά μου· δεν είναι όλα τούτα φρούδες ελπίδες, είναι γλυκειά προσμονή και πραγματικότητα, που σύντομα θα γευθούμε, κάτω όμως από μία προϋπόθεση: να τηρήσουμε τώρα τα προβλεπόμενα μέτρα των υπευθύνων για την υγεία μας και εν τέλει να σεβασθούμε τη ζωή μας. Οφείλουμε να μείνουμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας, με αγάπη, υπομονή και προσευχή, προσμένοντας τον Άγγελο της Αναστάσεως.

Πιστεύω και προσεύχομαι γι΄ αυτό· και είμαι σίγουρος ότι λίαν συντόμως θα κατέβη εξ ουρανού άγγελος Κυρίου και θα αποκυλίση τον λίθον εκ της θύρας του Μνημείου, για να ανοίξουν ξανά οι Εκκλησίες μας, τα σπίτια μας, οι εργασίες μας, οι δρόμοι μας, η ζωή μας και θα φωτισθούν τα πρόσωπά μας από το ανέσπερο Φως της Λαμπροφόρου Αναστάσεως. Δέομαι θερμώτατα παιδιά μου· να συναντηθούμε και πάλιν μέσα στην Αναστάσιμη ατμόσφαιρα και με χαρά να ανταλλάξουμε το:

“Χριστός Ανέστη! – Αληθώς Ανέστη!”.

Καλή Ανάσταση

αδελφοί μου και παιδιά μου ευλογημένα.

Διάπυρος πρός τόν Ἀναστάντα Κύριον Εὐχέτης

ὁ Μητροπολίτης σας

† ὁ Περιστερίου Κλήμης ὁ Α΄

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων