16/08/2022 16/08/2022 Με την συμμετοχή δεκάδων ατόμων πραγματοποιήθηκε σήμερα ο “Τρανός Χορός” στα Νάματα Βοΐου. Ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια πρωτοστάτησε στον Τρανό Χορό. Ο Τρανός Χορός είναι ένα χορευτικό δρώμενο με δομικά στοιχεία το δίπτυχο «τραγούδι-κίνηση» (φωνητικό τραγούδι-χορός), χωρίς...
16 Αυγούστου, 2022 - 18:14
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2022 - 18:19

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου έσυρε τον χορό στα Νάματα Βοΐου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Περιστερίου έσυρε τον χορό στα Νάματα Βοΐου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την συμμετοχή δεκάδων ατόμων πραγματοποιήθηκε σήμερα ο “Τρανός Χορός” στα Νάματα Βοΐου. Ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια πρωτοστάτησε στον Τρανό Χορό.

Ο Τρανός Χορός είναι ένα χορευτικό δρώμενο με δομικά στοιχεία το δίπτυχο «τραγούδι-κίνηση» (φωνητικό τραγούδι-χορός), χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Έχει τελετουργικό χαρακτήρα και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά κυρίως με τη συμμετοχή στο δρώμενο.

Ο όρος «τρανός» υποδηλώνει τη σχεδόν καθολική συμμετοχή της κοινότητας στην επιτέλεσή του και τη σημασία του για την κοινότητα.

Για τους κατοίκους της Βλάστης Κοζάνης αποτελεί τον «τρανό», δηλαδή τον σημαίνοντα, τον σπουδαίο χορό, και αποτελεί σύμβολο της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων