26/08/2022 26/08/2022 Σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 στην Παλιά Πόλη της Ρόδου θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Φανουρίου του Μεγαλομάρτυρα. Η λατρεία του Αγίου ξεκίνησε από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε η εικόνα του, όταν έσκαβαν σε ερείπια παλαιού ναού έξω από τα τείχη της πόλης. Η εικόνα παρίστανε ένα νέο ντυμένο με στρατιωτική ενδυμασία,...
26 Αυγούστου, 2022 - 15:20
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2022 - 15:31

Η Ρόδος τιμά τον Άγιο Φανούριο – Το πρόγραμμα των Λειτουργιών

Διαδώστε:
Η Ρόδος τιμά τον Άγιο Φανούριο – Το πρόγραμμα των Λειτουργιών

Σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 στην Παλιά Πόλη της Ρόδου θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Φανουρίου του Μεγαλομάρτυρα.

Η λατρεία του Αγίου ξεκίνησε από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε η εικόνα του, όταν έσκαβαν σε ερείπια παλαιού ναού έξω από τα τείχη της πόλης. Η εικόνα παρίστανε ένα νέο ντυμένο με στρατιωτική ενδυμασία, ο οποίος κρατούσε σταυρό με λαμπάδα και ήταν πλαισιωμένος από 12 σκηνές του μαρτυρίου του. Ο Μητροπολίτης Ρόδου Νείλος (1355-1369) διάβασε την επιγραφή “Άγιος Φανούριος” και από τότε καθιερώθηκε ημερομηνία εορτής του Αγίου Φανουρίου η ημέρα εύρεσης της εικόνας του (27 Αυγούστου).

Από τη Ρόδο η λατρεία του εξαπλώθηκε στα κοντινά νησιά και κυρίως στην Κρήτη, όπου υπάρχουν σήμερα τρία σπουδαία μοναστήρια και δεκάδες ναοί στα οποία τιμάται ο Άγιος.

Σύμφωνα με το έθιμο θα ευλογηθούν φανουρόπιτες.

Το επίσημο πρόγραμμα του εορτασμού

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ώρα 07.00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Ώρα 09:30 το μεσημέρι στο παρεκκλήσι του Δημαρχιακού Μεγάρου θα γίνει τελετή Αρτοκλασίας του εορτασμού του Πολιούχου της Ρόδου Αγίου Φανουρίου, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, του Αντιδήμαρχου Eκκλησιαστικών Θεμάτων Αθανάσιου Στάμου και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Τσαμπίκας Κιαχαγιά-Μαγιόγλου.
Ώρα 19.00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, και στη συνέχεια η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου δια των οδών Ομήρου, Ιπποδάμου, Σωκράτους και Αγίου Φανουρίου.

Σαββάτο 27 Αυγούστου
Ώρα 07.00: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου.
Ώρα 18.30: Μεθέορτος Πανηγυρικός Εσπερινός και η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Αγίου.

Κυριακή 28 Αυγούστου
Ώρα 07.00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Ώρα 20.00: Εκδήλωση του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ»- 20η Επετειακή Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την αφή της φλόγας της αγάπης και θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία από τον Ιερό Ναό και από των οδών Αγίου Φανουρίου, Σωκράτους με τελικό προορισμό πλατεία Αγίου Παντελεήμονος.

Διαβάστε επίσης:
Άγιος Φανούριος: Ο νέος που υπέφερε 12 μαρτύρια για το Χριστιανισμό – Πώς γίνεται η φανουρόπιτα

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων