14/07/2020 14/07/2020 «Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή κουρελιάζει ένα παγκόσμιο σύμβολο», σχολίασε μιλώντας στον “Sky Ρόδου” ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος την ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, το παγκόσμιο σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας σε τζαμί, προκαλώντας την παγκόσμια οργή. Μάλιστα ο Μητρπολίτης υποστήριξε πως θα έπρεπε η Ελλάδα να είχε χειρισθεί...
14 Ιουλίου, 2020 - 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 14/07/2020 - 12:07

“Ο Ερντογάν κουρελιάζει ένα παγκόσμιο σύμβολο”

Διαδώστε:
“Ο Ερντογάν κουρελιάζει ένα παγκόσμιο σύμβολο”

«Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή κουρελιάζει ένα παγκόσμιο σύμβολο», σχολίασε μιλώντας στον “Sky Ρόδου” ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος την ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, το παγκόσμιο σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας σε τζαμί, προκαλώντας την παγκόσμια οργή.

Μάλιστα ο Μητρπολίτης υποστήριξε πως θα έπρεπε η Ελλάδα να είχε χειρισθεί πολύ νωρίτερα το ζήτημα σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, γιατί ήταν γνωστές οι προθέσεις της Τουρκίας εδώ και καιρό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Όταν ετέθη στην τελική του φάση το ζήτημα, ήταν δεδομένο ότι θα είχαμε αυτή την εξέλιξη. Όμως τις προθέσεις τις ξέραμε εδώ και χρόνια.

Κατά δεύτερον να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα. Το καταλαβαίνω και πρέπει να το κάνουμε αυτό. Έχουμε και τις δηλώσεις σήμερα της Ρωσίας και της Αγγλίας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, και από την άλλη ο μουσουλμανικός κόσμος πανηγυρίζει γιατί το βλέπει ως μία ενέργεια ότι ενδυναμώνεται η ισχύς του Ισλάμ. Το θέμα είναι πολύ ευρύτερο κι ως έτσι θα πρέπει να το κατανοήσουμε».

Ο Μητροπολίτης Ρόδου έκανε λόγο επίσης για ατυχείς δηλώσεις όσων αναφέρονται στην Αγιά Σοφιά ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού πρόκειται για παγκόσμιο σύμβολο:
«Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς υπάρχουν πολλά, όμως η Αγιά Σοφιά υπερβαίνει την πολιτιστική κληρονομιά και είναι ένα σύμβολο. Έτσι έπρεπε να το δει και η ηγεσία της γείτονος και να μην προσβάλλει τα εκατομμύρια των ανθρώπων δι’ αυτής της ενέργειας».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι ότι κάνω ένα κτίσμα, τζαμί… Γιατί τζαμιά στους πέριξ χώρους και κυρίως στην Παλιά Πόλη, υπάρχουν πολλά.

Επιχειρεί να κουρελιάσει ένα σύμβολο μεγάλης δυναμικής όσον αγορά τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο και τον ορθόδοξο χώρο. Νομίζω ότι υποδουλώνει και τις προθέσεις του για το τι ονειρεύεται για την Τουρκία του αύριο».
Ο κ.κ. Κύριλλος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει ν’ αντιδράσει με παρόμοιες κινήσεις, με αφορμή τις δηλώσεις που ακούσθηκαν για κλείσιμο των τζαμιών ή το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.

ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αντίδρασή του, ο κ.κ. Κύριλλος τόνισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε μιλήσει πάρα πολλές και κατά το παρελθόν όποτε ετίθετο θέμα για την Αγιά Σοφιά, ενώ σχετική δήλωση είχε κάνει και προ εβδομάδος.

«Η κατάσταση όπως καταλαβαίνετε εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν είναι καθόλου εύκολη για το Οικ. Πατριαρχείο. Δεν είναι εύκολο όταν ζεις σε μία χώρα, να έρχεσαι σε κόντρα κι απευθείας ρήξη με την Κυβέρνηση. Διαβάσατε άλλωστε πώς χειρίσθηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις του Πατριάρχη και ουσιαστικά άσκησαν μία τρομοκρατία. Υπάρχει μία ατζέντα που προωθείται συστηματικά από τη γείτονα χώρα, και δε μιλάω να αντιδράσουμε κι εμείς ανάλογα, εμείς έχουμε μια άλλη άποψη και μια άλλη νοοτροπία σε αυτά τα θέματα. Δε μπορούμε να αντιδρούμε με παρόμοιες κινήσεις, αλλά να υποστηρίξουμε τα δίκαια μας και να καταλάβουμε τις επιδιώξεις ευρύτερα στο γεωπολιτικό μας χώρο».

Πηγή: rodiaki.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων