10/10/2022 10/10/2022 Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου για την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, μεταφέρθηκαν στην Ρόδο οι Ιερές Εικόνες Παναγίας Καμαριανής και Παναγίας Καραμακκιανής, οι οποίες φυλάσσονται στην Σύμη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από επετειακές εκδηλώσεις στις οποίες παρέστη και ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ύστερα από πρόσκληση από τον...
10 Οκτωβρίου, 2022 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2022 - 18:20

Οι «προσφυγοπούλες» Παναγίες της Σύμης στη Ρόδο

Διαδώστε:
Οι «προσφυγοπούλες» Παναγίες της Σύμης στη Ρόδο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου για την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, μεταφέρθηκαν στην Ρόδο οι Ιερές Εικόνες Παναγίας Καμαριανής και Παναγίας Καραμακκιανής, οι οποίες φυλάσσονται στην Σύμη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από επετειακές εκδηλώσεις στις οποίες παρέστη και ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ύστερα από πρόσκληση από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο.

Συγκεκρικένα, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, πλαισιουμένου από τον Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ολύμπου κ. Κύριλλο, χορεία Πρεσβυτέρων και του Διακόνου Γερασίμου Πασπάτη, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.

Στις 18:00 εψάλη η Ακολουθία του Εσπερινού και ακολούθησε εκδήλωση στον αύλιο χώρο του Ευαγγελισμού με τίτλο «Οι προσφυγοπούλες Παναγιές», την οποία διοργανώνουν οι Ιερές Μητροπόλεις Σύμης και Ρόδου και ο Σύλλογος Συμιακών Ρόδου «ο Γλαύκος» με την στήριξη του ΔΟΠΑΡ.

Σημειώνεται ότι η επετειακή καλλιτεχνική εκδήλωση αποτέλεσε επανάληψη της γενομένης εν πρώτοις εις την Σύμη τον παρελθόντα Αύγουστο, η οποία, στέφθηκε υπό πλήρους επιτυχίας, υπερκαλύπτοντας κάθε προσδοκία. Περιλαμβάνονταν αφηγηματικά κείμενα, παραδοσιακή και λαική ορχήστρα, χοροί της Μικράς Ασίας με φορεσιές από τα Φάρασα της Καππαδοκίας. Τα κείμενα ήταν του Εμμανουήλ Αντωνόγλου και αφηγούνται οι Σταματία Μίγκλη – Μακρή, Ειρήνη Χαρίτου και Σταματία Ζουρούδη.

Συμμετείχαν, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου και την ορχήστρα των παραδοσιακών οργάνων απαρτίζουν, ο Μανώλης Μπαλάσας στο βιολί, ο Σταύρος Κάνιας στο κανονάκι, ο Σταύρος – Άγγελος Μοσχίδης στο λαούτο, ενώ τραγουδούν ο Σταύρος Κάνιας, ο Μανώλης Μπαλάσας και η Κατερίνα Κορρέ. Τραγουδά ο Συμαίος Αγαπητός Πάχος και μπουζούκι παίζει ο Γιώργος Πούλος.

Χόρεψαν, η Κατερίνα Καραγιάννη, η Μαρούλα Κολιδάκη, η Κατερίνα Μητσιάκη, η Μαρία Νικόλη, η Αμαλία Ξανθού, η Αγγελική Παπαθεοδωράκη, η Θαρρεινή Πατατούκου, η Χριστίνα Πιλάτου, η Ράνια Σταματάκη, η Μαρία Τριανταφύλλου, η Ελένη Φαρμακίδη, η Ζωή Φαρμακίδου, η Βαρβάρα Χατζηπέτρου, ο Μανώλης Αντωνόγλου, ο Μάρκος Γιακουμάτος, ο Βαλάντης Μακράκης, ο Μάριος Μοσκιού, ο Μιχάλης Μοσκιού, ο Κώστας Οθίτης, ο Σωτήρης Ι. Πατατούκος, Σωτήρης Κ. Πατατούκος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο για την πρόσκληση και την φιλοξενία, αναφερόμενος στο περιεχόμενο αυτής της εκδήλωσης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το εξαιρετικό αποτέλεσμα, και συνεχάρη όλους τους συντελεστές.

Η υποδοχή των Ιερών Εικόνων

Το Σάββατο 8η Οκτωβρίου 2022, εις το πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου για την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Κυρίλλου μετέφερε στην Ρόδο τις Ιερές Εικόνες Παναγίας Καμαριανής και Παναγίας Καραμακκιανής, οι οποίες φυλάσσονται στον εν Σύμη Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης, προερχόμενες από τα «Ματωμένα Χώματα» της Μικράς Ασίας.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο συνόδευσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός, Ιερατικώς Προϊστάμενος της ως άνω Ενορίας.

Η επίσημη υποδοχή των Ιερών Εικόνων έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στις 17.00 στα Προπύλαια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Ρόδου, ένθα αυτές προτέθηκαν εις προσκύνησιν επί διήμερον.

Σημειώνεται ότι μαζί με τις «Προσφυγοπούλες Παναγιές» της Σύμης, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού μεταφέρθηκαν και η Εικόνα της Παναγίας «Μικρασιάτισσας» από τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Απολλώνων, η οποία έφθασε στην Ρόδο από το Αιβαλί (Κυδωνίες της Μικράς Ασίας), καθώς και εκείνη της «Ελεούσας Ρειζντεριανής», η οποία προέρχεται από το Ρέιζ Ντερέ της Ερυθραίας και φυλάσσεται σήμερα στον ομώνυμο Ναό στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

Εν συνεχεία, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου και μετά την απόλυση ακολούθησε σχετική εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τον ΔΟΠΑΡ, την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

     

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων