02/11/2020 02/11/2020 Mε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γεώργιο Λιβάνιο συναντήθηκε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Σάμου, που επλήγησαν από τον καταστρεπτικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020.  Ο Σεβασμιώτατος από την πρώτη...
02 Νοεμβρίου, 2020 - 14:49
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2020 - 19:19

Μεγάλες καταστροφές σε ναούς και μονές της Σάμου

Διαδώστε:
Μεγάλες καταστροφές σε ναούς και μονές της Σάμου

Mε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γεώργιο Λιβάνιο συναντήθηκε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Σάμου, που επλήγησαν από τον καταστρεπτικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020. 

Ο Σεβασμιώτατος από την πρώτη στιγμή επικοινωνώντας με τους κατά τόπους Εφημερίους, αλλά και με επιτόπια αυτοψία διεπίστωσε, πως το μεγαλύτερο μέρος των Ναών και των Μονών της Σάμου έχει πάθει μεγάλες ζημιές, ενώ σε μερικές περιπτώσεις αυτές είναι ανεπανόρθωτες, όπως συνέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρλοβάσου, όπου εκφράζωνται φόβοι για την κατάρρευση του εναπομείναντος κτιριακού σκελετού. Ομοίως με σοβαρές έως και ανεπανόρθωτες βλάβες είναι οι Ιεροί Ναοί: Αγίου Σπυρίδωνος Βαθέος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίας Ματρώνης Άνω Βαθέος, Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου, Τιμίου Προδρόμου Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβάσου, Αγίας Ματρώνης και Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Καρλοβάσου, Τιμίου Σταυρού και Εισοδίων της Θεοτόκου Μεσαίου Καρλοβάσου, Αγίου Αθανασίου Υδρούσης, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κοντακαιΐκων, Γενεθλίου της Θεοτόκου Κονταΐκων, Τιμίου Προδρόμου Λέκκας, Αγίου Παντελεήμονος Τσουρλαίων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστανιάς, Οσίου Αντωνίου και Αγίας Παρασκευής Μαραθοκάμπου, Αγίου Νικολάου Κουμαιΐκων, Αγίου Γεωργίου Σκουραιΐκων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πλατάνου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύργου, Αγίας Τριάδος Παγώνδα, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίας Άννης και Αγίας Παρασκευής Χώρας, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου, Γεννήσεως του Χριστού Μυτιληνιών, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιοκάστρου, όπως επίσης η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Σάμου, η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Καρλοβάσου, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μυτιληνιών.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος καθ’ όλην την ημέρα του Σαββάτου διερχόμενος διεπίστωσε ιδίοις όμμασι τον τραγικό απολογισμό. Μάλιστα έμπροσθεν του σχεδόν κατεστραμένου Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρλοβάσου συναντήθηκε με τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και δεσμεύτηκε στον Σεβασμιώτατο, ότι θα μεριμνήσει για την εμβληματική αυτή Εκκλησία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, σε συνενόηση και με τους ειδικούς του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να την αναστυλώσουμε και να ξαναχτυπήσουν και πάλι οι καμπάνες, γιατί αυτό της αξίζει, όπως και σε όλη την ιστορία αυτού του όμορφου τόπου. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την δήλωσή του αυτή και εξέφερασε την αισιοδοξία του για την πραγμάτωση αυτής της υπόσχεσης.

Με τον Σεβασμιώτατο επικοινώνησαν τηλεφωνικώς οι Ερίτιμες: Κυρία Υπουργός Πολιτισμού Κα Λίνα Μενδώνη, η οποία αναμένεται να έλθει στη Σάμο το Σάββατο 7η Νοεμβρίου 2020, τη συνοδεία Κλιμακίου του Υπουργείου Πολιτισμού, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κα Νίκη Κεραμέως, ενώ μετά την θλιβερή χοροστασία Του στις κηδείες των δύο νέων παιδιών, όπου σύσσωμη η τοπική Εκκλησία, Κλήρος και Λαός, απέτισε τον τελευταίο φόρο τιμής, κατευοδώνοντας τα παιδιά της στο ταξίδι της αιωνιότητας, είχε σύντομη συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας Κα Μαρία Ζαχαράκη και την Διευθύντρια Εκπαίδευσης Περιφερείας Κα Μαρία Παπαδανιήλ.

Ο Σεβασμιώτατος στα πλαίσια των συναντήσεών του επικοινώνησε επίσης εκτενώς με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γεώργιο Καραγιάννη, τον Γενικό Γραμματέα Ασύλου κ.κ. Μάνο Λογοθέτη και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ.κ. Κωνταντίνο Μουντζούρη.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε την αγαστή συνεργασία του με τους Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, αξιοτίμους κ.κ. Γεώργιο Στάντζο και Αλέξανδρο Λυμπέρη αντιστοίχως, ως και μετά των Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών της Σάμου, του κυρίου Ταξιάρχου της 79 ΑΔΤΕ και των Διευθυντών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, επί καθημερινής βάσεως.
Να σημειωθεί τέλος, ότι ο Σεβασμιώτατος έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτικό Σταθμό της Αυστραλίας και απηύθυνε χαιρετισμό στους πολυπληθείς αποδήμους της Αυστραλίας, όπως στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Μητσοτάκης σε Πρυτάνεις: «Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, θα τελειώσει»

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων