02/08/2022 02/08/2022 Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, την Κυριακή, 31η Ιουλίου, εόρτασε κατά το ειωθός τους Σαμίους Αγίους, επιτελώντας ιερό χρέος και αποδίδοντας την οφειλομένη τιμή και ευγνωμοσύνη προς τους αγίους Ερμογένη, Λέοντα και Ηράκλειο Επισκόπους Σάμου, τον άγιο Γεώργιο τον Νεομάρτυρα, τον όσιο Παύλο τον Λατρινό, τους αγίους μάρτυρας στρατιωτικούς Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα...
02 Αυγούστου, 2022 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2022 - 8:15

Η Σάμος γιόρτασε τη σύναξη των Σαμίων Αγίων

Διαδώστε:
Η Σάμος γιόρτασε τη σύναξη των Σαμίων Αγίων

Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, την Κυριακή, 31η Ιουλίου, εόρτασε κατά το ειωθός τους Σαμίους Αγίους, επιτελώντας ιερό χρέος και αποδίδοντας την οφειλομένη τιμή και ευγνωμοσύνη προς τους αγίους Ερμογένη, Λέοντα και Ηράκλειο Επισκόπους Σάμου, τον άγιο Γεώργιο τον Νεομάρτυρα, τον όσιο Παύλο τον Λατρινό, τους αγίους μάρτυρας στρατιωτικούς Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα και τους Οσίους Κολλυβάδες Πατέρες.

Οι εόρτιες εκδηλώσεις εφέτος έλαβαν ιδιαίτερες πνευματικές διαστάσεις, εξαιτίας της θλιβερής επετείου της συμπληρώσεως των 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και τούτο διότι τόσον η Σάμος, όσον και οι Άγιοι, οι οποίοι διέλαμψαν σε αυτήν, συνδέονται στενώς με τα μικρασιατικά παράλια, στο πέρασμα των είκοσι χριστιανικών αιώνων.

Για τον λόγο αυτό εφέτος ομού μετά των Σαμίων Αγίων, τιμήθηκαν και τα εκ της Μικράς Ασίας προερχόμενα ιερά σεβάσματα, δηλαδή τα ιερά κειμήλια, τα οποία οι πρόγονοί μας ως πρόσφυγες έφεραν από τις εκεί πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση έχουν κάποιες ιστορικές ιερές εικόνες και τα επιμάνικα του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Το Σάββατο, 30η Ιουλίου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσεβίου, ενώ εν συνεχεία έγινε η λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων των Αγίων, ως και των τεθησαυρισμένων μικρασιατικών ιερών κειμηλίων στην παραλία και ακολούθως στην πλατεία Πυθαγόρα η Αρτοκλασία και θείο Κήρυγμα υπό του Σεβασμιωτάτου.

Τη Κυριακή 31η Ιουλίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ευσεβίου. Ομίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Ιεροκήρυξ της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο τέλος τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, των απανταχού της γης κοιμηθέντων αποδήμων Σαμίων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων